Akwarium na zwirku dla kota :)

ODPOWIEDZ
QsQ

Akwarium na zwirku dla kota :)

Post autor: QsQ »

Przygotowuje sie do restartu akwarium po 2 latach dzialania i szukam podloza
Znalazlem taki temat :)
http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=24479
Ostatnio zmieniony 2013-02-15, 14:27 przez QsQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Fx

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Daruj sobie.
Sa rozne alternatywy.
Zwirek,ziemia,substraty itd,ale zwirek dla kota pozostaw w kuwecie.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

QsQ

koci zwirek

Etam :) Lubie wyzwania
Mam w duzym akwarium spiek wulkaniczny z glina + amazonia i jestem bardzo zadowolony ale kupa kasy poszla na dno :)
Fx

Hex

Post autor: Hex »

Jak lubisz kombinacje tego typu to czemu by nie ale czeka Cie min 1,5-2,5 miesiąca przygotowania takiego podłoże moczenia go w solach, płukania i tego typu działań, więc nie wiem czy gra warta świeczki jest ,a rób jak chcesz Twoja wola i czas poświęcony na to.

sulejman

Post autor: sulejman »

Jestem ciekawy tego eksperymentu. Jak się zdecydujesz, daj znać jakie rezultaty. Ja mam jeden ze zbiorników 375l LT . Ale jak się zrobi ciepło - restart Ziemie wywalam. Może też się pobawię dlatego daj znać co i jak. Powodzenia.
zibi

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

A ja sie chyba zdecyduję na pokruszoną cegłę z rozbiórki :mrgreen:

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

To już lepiej cement i trochę piachu... tylko trzeba mocno mięszać, bo ryby będą miały ciężko pływać :-P

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

Tak serio, to aranż z cegieł nie jest niczym nowym ani nadzwyczajnym. Te na dwóch ostatnich zdjęciach, jakby je obsadzić umiejętnie mchami, wyglądałyby całkiem atrakcyjnie :D. Sam jestem eksperymentatorem i wprowadzam wiele "dziwnych" materiałów do wystroju akwarium. Ale żwirek dla kota to chyba lekkie przegięcie :D Nie to, żeby kolega tego nie robił. Ale nasuwa się pytanie. Po co? Rozumiałbym jakby cena zwykłego żwiru była astronomiczna. Ale to chyba najtańszy element wystroju i wyposażenia akwarium. Nie widzę jakoś sensu w zastępowaniu czegoś taniego, czymś tanim ale gorszym. W grę może wchodzić lenistwo autora postu, który ma akurat żwirek dla kota a innego nie ma. Ale nie śmiem go o to posądzać :mrgreen:

Hex

Post autor: Hex »

andrzej_vader pisze:W grę może wchodzić lenistwo autora
hehe to w takim razie wyjątkowo aktywny leń hehe biorąc pod uwagę :
Hex pisze:Jak lubisz kombinacje tego typu to czemu by nie ale czeka Cie min 1,5-2,5 miesiąca przygotowania takiego podłoże moczenia go w solach, płukania i tego typu działań
jak znajdę fotki tego akwa z cegłami to wstawię bo z tego co pamiętam to całkiem nie źle to wyglądało jak się wszystko ładnie porozrastało ;]

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Olej ten żwirek nie ma sensu, szkoda zachodu, nie chcesz wydawać kasy w podłoże dużo, kup zwykłe manado, ( kolor podobny do żwirku kociego :lol: ). Jest ono jałowe i gotowe praktycznie do wrzucenia do akwa. Niektóre partie zatwardzały wodę tylko, ale poszukaj o tym więcej, w sieci było pisane co i jak. Koszt napewno niższy aniżeli amazonia i inne tego typu.
Łukasz

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Co do stosowania bentonitów nie mam doświadczenia i nie chcę go mieć z uwagi na pochodzenie surowca, ale kiedyś wysypałem dno zeolitem i... wyglądało nieźle, woda super krystaliczna. Zioła tam były raczej mało związane z podłożem (anubias, mikrozorium), więc nie wiem jak to działa na korzenie. Ale skoro wszystkie zioła piją że słupa...

QsQ

koci zwir

To nie jest zwykly koci zwirek :)

z linku dla nie czytajacych ze zrozumieniem :)
http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=24479

"TESCO Piasek dla kota niezbrylający". Bardzo ważna jest ostatnia cecha - jeśli użyjemy żwirku zbrylającego, to rośliny zostaną zabetonowane i nici z zabawy. Oto, co producent raczył napisać na opakowaniu:

Ten lekki piasek dla kotów powstał z palonego, granulowanego piasku wybrzeża duńskiego, w skład którego wchodzą m.in. okrzemki, glinka i popiół wulkaniczny.
Jego charakterystyczną cechą jest naturalny różowawy kolor. Jest produktem wagowo lekkim, lecz ekonomicznym dzięki dużej objętości. Ogromne możliwości absorbcyjne wstrzymują namnażanie się bakterii i powstawanie nieprzyjemnych zapachów. Piasek ten posiada również wiele innych zastosowań:
- umieszczony w małych, lnianych woreczkach doskonale absorbuje wilgoć z butów
- można wymieszać go z ziemią do kwiatow, dzięki czemu stanie się porowata
- doskonale nadaje się również jako podłoże drenażowe do kwiatów - 2cm warstwa piasku na dnie doniczki
- może również pełnić rolę piasku do posypywania gładkich, śliskich i zamrożonych powierzchni, graniasty kształt ziaren redukuje zagrożenie poślizgu
- może być także stosowany np. w garażu jako materiał absorbujący oleje i smary

Bawiąc się w czytanie między wierszami dowiadujemy się, że:
1. Jest zrobiony z tego, co japońskie podłoża do akwarium, tylko bez magicznej otoczki
2. Jest chłonny, a glina, z której go wykonano ma świetną zdolność wymiany kationów
3. Nadaje się do kwiatów - więc jest nieszkodliwy dla roślin, także wodnych
4. Graniasty kształt ziaren - będzie trzymał nachylenie podłoża
5. Lekkość - nie zbije się
Ostatnio zmieniony 2013-02-17, 18:54 przez QsQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Fx

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

I nazywa się damolin. Takie doprecyzowanie wiele wyjaśnia - piasków kocich sypanych do akwa jest wiele - to niby wolny kraj - każdy sypie co chce.

piona3

Post autor: piona3 »

znam goscia dr. Witt z Łódzi sam sobie robił skałki (cement+zwir koralowy) efekt wymiatajacy ,tak że nic mnie nie zdziwi . ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”