Uszczerbiony róg dna akwarium - proszę o radę
Uszczerbiony róg dna akwarium - proszę o radę
Witam serdecznie akwarystów z forum. Zakupiłem akwarium dlugość 80 cm szerokość 45cm na wysokość 35 cm o grubości szkła 6 mm, po bokach są wzmocnienia poprzeczne,szyba denna znajduje się na zewnątrz do niej są doklejane szyby boczne. Lewy dolny róg akwarium szyba- dno jest uszczerbiony. Uszczerbienie jest wielkości około 6 mm x5mm po skosie około 1 cm. Nie widać aby była za uszczerbieniem pęknięcia,rysy szkła.Zalałem wodą około dwie trzecie i nic się z tym nie dzieje, akwarium jak na razie od 5 godzin nie poci się nie sączy się w ogóle woda spod uszczerbienia .Dzwoniłem do szklarza on mi powiedział ze jeśli szkło odprysło przy rogu i nie ma dalszych rys pęknięć to bez problemu możną je użytkować. Doradził mi abym w dno w rogu w środku akwarium przykleił szybkę wielkości 5cmm na 5 cm o grubości 6 mm. Jak wspomniałem spod uszczerbienia w ogóle nie sączy się, woda podłożyłem specjalnie gazetę aby sprawdzić czy nie jest wilgotna jak na razie jest okej woda nie kapie. Posiadam sylikon akwarystyczny i klej ,,Technicqll Polyvinyl Adhesive -do łączenia tworzyw sztucznych ,szkła, cegieł, drewna, który będzie lepszy silikon czy ten drugi Ale chciałbym spać spokojnie może ktoś z forumowiczów tez miał taki przypadek. Serdecznie proszę o odpowiedź. Pozdrawiam!!!
Użytkuje od 2 lat akwarium z 15mm OW które niechcący zostało tak samo uszczerbione. U mnie odłamał sie taki kawałek, że zajmuje on jedynie połowę grubości szyby więc zupełnie nie mam problemu.
Jak dla mnie wklej na dnie kawałek szyby i zalej to silikonem nie powinieneś mieć problemu.
Jak dla mnie wklej na dnie kawałek szyby i zalej to silikonem nie powinieneś mieć problemu.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
Tak jak mówił Ci szklarz , jeżeli nie idzie żadna rysa od tego wyszczerbienia ,to nie ma co się martwić . Możesz też ,jak pisze Alchemik , wkleić w sam róg kawałek szybki ,dla własnego spokoju . Te wzmocnienia o których piszesz ,to wzmocnienia wzdłużne (nie poprzeczne )......i nie są w ogóle potrzebne w tym baniaku
, ale jeżeli Ci nie przeszkadzają ,to oczywiście mogą zostać.
EDIT
Jak będziesz ewentualnie wklejał tą szybkę , to zastosuj wyłącznie silikon akwarystyczny, żadnych innych spoiw
EDIT
Jak będziesz ewentualnie wklejał tą szybkę , to zastosuj wyłącznie silikon akwarystyczny, żadnych innych spoiw
Ostatnio zmieniony 2013-02-23, 21:53 przez Pabian, łącznie zmieniany 2 razy.
Ja też mam wyszczerbione akwa, u mnie wygląda to tak że przednia szyba jest doklejona do dna i ona jest wyszczerbiona na szerokości ok grubości szyby dna i długości ok 2 cm, nic się nie dzieje i nie ma z tym żadnych kłopotów.
Osobiście mam wrażenie że w sylikonie drzemie siła której nie jesteśmy świadomi :P
Osobiście mam wrażenie że w sylikonie drzemie siła której nie jesteśmy świadomi :P