Bio pytanko:)
Bio pytanko:)
Witam nie wiem czy odpowiednio nazwałem temat ale :)
Mam pytanie kilka dni temu widziałem aranżacje w akwarium która składała się w większość z gałązek z drzew iglastych ( tyle się dowiedziałem ). Mianowicie aranżacja wyglądała jak niestaranna kupka cienkich gałązek przeplatane jakąś roślinnością i liśćmi.
Bardzo mi się to spodobało wyglądało imponujący ale się zastanawiam jak może to wpłynąć na parametry wody? No i jak przede wszystkim przygotować takie gałązki aby aby móc je włożyć do baniaczka. A i wiem tyle że owe gałązki pochodzą z pobliskiego lasu przy Pabianicach ( Hermanów ). Był bym wdzięczny za w miarę szczegółowe odp:)
Mam pytanie kilka dni temu widziałem aranżacje w akwarium która składała się w większość z gałązek z drzew iglastych ( tyle się dowiedziałem ). Mianowicie aranżacja wyglądała jak niestaranna kupka cienkich gałązek przeplatane jakąś roślinnością i liśćmi.
Bardzo mi się to spodobało wyglądało imponujący ale się zastanawiam jak może to wpłynąć na parametry wody? No i jak przede wszystkim przygotować takie gałązki aby aby móc je włożyć do baniaczka. A i wiem tyle że owe gałązki pochodzą z pobliskiego lasu przy Pabianicach ( Hermanów ). Był bym wdzięczny za w miarę szczegółowe odp:)
Ostatnio zmieniony 2013-03-30, 21:11 przez kamil_pce, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzych0062
- krzych0062
- krzych0062
Hm...trochę to niewiarygodne, sam w to nie za bardzo dowierzałem, ale jednak to fakt, który miał miejsce... Otóż na owym korzeniu rósł sobie bodaj Christmass(sporo lat minęło
) Rósł, pięknie zarastał, rzeczony korzeń przypominał mini wierzbę z tym pięknym mchem...Kto to widział był pełen podziwu i zachwytu. Aż pewnego dnia przyszedł pewien jegomość(w sumie w zupełnie innej sprawie) i zechciał bym sprzedał mu ten korzeń z mchem...Oczywiście odmówiłem, nie miałem najmniejszego zamiaru sprzedawać czegoś, co jest(było) ozdobą akwa. Nalegał, ale byłem nieugięty. Ów klient wychodząc powiedział, że chciał dobrze zapłacić i będę żałował swej decyzji... Nie minęło kilka dni a mech zaczął marnieć, dosłownie umierał w oczach...aż ostatecznie nie zostało z niego nic. Jest to może niewiarygodna historia, ale tak było...mam osoby, które mogą to potwierdzić...Normalnie "X Files" 
Trzeba mu było kopa zasadzić i napluć w oczy ponoć tak się urok odczynia:)
Niezła historia:)
Niezła historia:)
Ostatnio zmieniony 2013-03-30, 21:55 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzych0062
- krzych0062
Iglakowe drewno nadaje się od jałowca, żywotnika. Inne może od razu nie zabije ryb ale ja bym się bał...
Krzysiek dodałem temat w porozmawiajmy- rozwiń...
Krzysiek dodałem temat w porozmawiajmy- rozwiń...
Ostatnio zmieniony 2013-03-30, 22:12 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzych0062
Myślę że nie tylko ja bym był zainteresowany odpowiedzią na to pytanie ;)
Lecz zdaję Mi się że chyba nie powinno być jakiś problemów z liściastymi ale czekam na opinie innych;)
A i najważniejsze gałązki oczywiście będą zbierane z podłoża a nie urywane z drzewka. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale wole napisać:)
Lecz zdaję Mi się że chyba nie powinno być jakiś problemów z liściastymi ale czekam na opinie innych;)
A i najważniejsze gałązki oczywiście będą zbierane z podłoża a nie urywane z drzewka. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale wole napisać:)
Ostatnio zmieniony 2013-03-30, 22:28 przez kamil_pce, łącznie zmieniany 1 raz.