Koszt pokrywy

ODPOWIEDZ
rekrut81

Koszt pokrywy

Post autor: rekrut81 »

Kolega postanowił rozpocząć przygodę z akwarystyką.Wybór padł na standardowe akwa 112L.Podobają mu się akwa roślinne.Narodził się pierwszy problem.Czy kupić bańkę z pokrywą i ją przerabiać (dokładać oświetlenie),czy kupować samo szkło ,a pokrywę robić od podstaw?Jakie mniej więcej mogą być koszty przeróbki ,a jakie robiąc pokrywę od podstaw?

behemoth

Post autor: behemoth »

O ile dobrze pamiętam jak robiłem do swojego akwa ,100x 40 ,ze spienionego pcv 5mm,wyszło coś ok 40 - 45 zł samo pcv.
Klej około 25 zł i do tego kawałki profili aluminiowych ale już nie pamiętam ceny.
Koszt bez elektroniki i rur nie jest jakiś tam wielk,no i na plus jest że sam sobire możesz zdecydować czy zamontować świetlówki t5,czy t8 i ile sztuk.

Awatar użytkownika
syjon

Post autor: syjon »

.Czy kupić bańkę z pokrywą i ją przerabiać (dokładać oświetlenie)

Kumpel ma 112 (mój)...jak dołożył T5 wszytko ładnie rośnie (bez co2) w miarę.
Miom zadnie to jest optymalna sprawa ....bo jak dołoży 4 rurkę to się zaczną problemy(nawożenie,glony itd) ,no i wtedy by się przydało już co2 ale za to coś fajnego zielonego wymagającego może mieć ....tylko wydaje mi się że 112 to na holendra za mało...
Jak się rozwinie to sobie kupi 300 l hehe i wtedy sobie zrobi porządną pokrywę ;-)

ps a pózniej spotka się z Behemotem,mną i Balkim na spotakniu akwarystycznym i mu wszytko powiemy hehe
Ostatnio zmieniony 2013-06-01, 23:22 przez syjon, łącznie zmieniany 3 razy.
Malawi

rekrut81

Post autor: rekrut81 »

Również mówię mu ,aby kupił przynajmniej 240L ,ale się uparł na początek na 112L.Ale jak to mówią "Apetyt rośnie w miarę jedzenia". Jeszcze może uda mi się namówić go zamiast pokrywę na belkę oświetleniową.Bo wiem z własnego doświadczenia ,że pomimo dołożenia oświetlenia do pokrywy to mogą być problemy doświetleniem boków.A ile świetlówek da radę dołożyć do pokrywy z 112L akwa ,aby to estetycznie wyglądało?Jak wygląda sprawa statecznika?Wejdzie do tego korytka w pokrywie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”