Fundacja/stowarzyszenie Akwarystów na ziemi sieradzkiej

rozmowy na dowolne tematy
ODPOWIEDZ
king
Kontakt:

Fundacja/stowarzyszenie Akwarystów na ziemi sieradzkiej

Post autor: king »

Witam
Szukam chętnych do pomocy którzy chcieli by poświęcić trochę czasu na wspólne działanie i zrobienie czegoś dobrego.
Choć mam dopiero zarys tego co chciałbym uczynić to wydaje się on dość fajny.
Mianowicie chciałbym założyć fundacje/stowarzyszenie na rzecz krzewienia akwarystyki i terrarystki na ziemi sieradzkiej i nie tylko.
W inicjatywie chciałbym zmieścić kilka działań
-Schronisko dla zwierząt tropikalnych + minizoo
-Pokazy i prelekcje o zwierzętach
-Działalność klubowa (wymiana wiedzy, nadmiaru pupili, wspólne projekty hodowlane)
-Powstanie detalicznej giełdy zwierząt która odbywała by się co tydzień lub na początku co kilka tygodni w sieradzu/zduńskiej woli/łasku/Pabianicach.

Większość osób które hodują jakieś zwierzaki mają jakiś przychówek, a potem nie ma co z nim zrobić taka giełda mogłaby rozwiązać ten problem.
Do Łodzi nam stosunkowo daleko ale dlaczego skoro w łodzi ponad 30lat temu udało się stworzyć start to u nas miało by się nie udać?

Zainteresowanych tematem zapraszam do dyskusji. Interesuje mnie głównie opinia mieszkańców terenu którym chciałem się zająć.
Znam też sporo ciekawych ludzi więc przy okazji spotkań można zapraszać sławnych hodowców i pasjonatów. Jeśli zbiorę 20 zainteresowanych to biorę się do działania opłaty związane z rejestracją itd mogę wziąć całkowicie lub częściowo na siebie.
Od was wymagam tylko zainteresowania i od czasu do czasu obecności.
Ostatnio zmieniony 2013-08-11, 19:54 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
martinezsanchez

Post autor: martinezsanchez »

King ja to mam wrażenie, że chwytasz sie wszystkiego, ale nie kompleksowo, tylko tak pobieżnie...ale trzymam oczywiście kciuki
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]

king
Kontakt:

U mnie w regionie lepsza akwarystyka była jak miałem 5lat niż teraz, a minęło 21lat. Zmiany poszły nie w tym kierunku w którym powinny tylko w moim sklepie da się kupić coś fajnego choć pomimo że towar jest to brak chętnych bo nikt nie zna tu ryb, krewetek ani gadów.
Pomysł schroniska jest jakby przymusowy od kąd otworzyłem sklep ludzie znoszą mi tu co się da żółwie, węże, świnki, ryby. Zwykle są one zaniedbane i w złym stanie zdrowia nie nadają się do sprzedaży część idzie do węży, część do krokodyla resztę leczę i mieszka u mnie.
Obwoźne prelekcje już prowadzę w rejonie, a giełda to przymusowa instytucja bo jeśli ludzie mają hodować ryby, krewetki czy cokolwiek na większą skalę to muszą mieć gdzie to opylać inaczej nic z tego nie będzie.

Kaledon

Post autor: Kaledon »

Tia niech będzie, że nie znam ryb i krewetek :-)
A po coś fajnego to jadę do Wawy- tam mam duży wybór i dobre ceny :mrgreen:

discus6

Post autor: discus6 »

king pisze: tylko w moim sklepie da się kupić coś fajnego choć pomimo że towar jest to brak chętnych bo nikt nie zna tu ryb, krewetek ani gadów
Ci akwaryści z sieradzkiego to jednak ciemna masa.Mieć takiego magika w okolicy i nic nie kupować.Wstyd. :-) .
king pisze:Obwoźne prelekcje już prowadzę w rejonie
Może zwiększenie liczby prelekcji coś pomoże :?: :mrgreen: .
Ostatnio zmieniony 2013-08-03, 11:34 przez discus6, łącznie zmieniany 1 raz.
discus6

king
Kontakt:

No dobra nie mówię że dotyczy to wszystkich. Ale 98% posiadaczy akwarium wie jak wygląda neon, gurami skalar, kirys, kardynałek, danio, brzanka sumatrzańska i glonojad. Tylko ci co mają baniaki od ponad 20-25lat pamiętają trochę jak ryby wyglądają inne w sieradzu i w zdw swego czasu było sporo ciekawostek ale wszystkie te sklepy się pozamykały zostały z karmami tylko i takie co ich łączna masa wody w akwariach to do 1,5tony.
Jest masakra i czy wam się to podoba czy nie to ja to zmienię 50lat temu to cała Polska łatwiła sobie ryby od kolejarzy z zduni. A teraz co?
Sytuacja standardowa wchodzi Pan/Pani ogląda rybki i pada pytanie jakie rybki by interesowały- odpowiedz prosta Ładne i do 5pln. Słyszałem to już tyleset razy że szok. Ładne do 5. A jakie i do jakiego akwarium kto by to się pytał / po co komu to wiedzieć.
A jak mówię że ryba się nie nadaje to jej akwarium to Pani wychodzi obrażona... Bo jej się podoba. Nie ważne że umrze po wpuszczeniu albo zabije ryby ważne że się "PODOBA".
Jednego gnojka to tak wyzwałem że już nie przychodzi bo nakupował u mnie ryb zebry, skalary, akary, gupiki mieczyki. Jak pytałem jakie ma akwarium to odpowiedz zawsze była ta sama "PAnie ja wiem DUŻE" No to pomimo podejrzeń sprzedałem mu te ryby choć opowiadałem mu co to za ryby i z czym się je je. Wpada do mnie po miesiącu czy nie przyjmę ryb bo mu się nie trzymają okazało się że duże akwarium miało 52l.

king
Kontakt:

Winne też są tej sytuacji nauczycielki biologii wypuszczają ze szkoły tłumoków którzy nic nie wiedzą o świecie który dokoła nich się znajduje. Legwan to kameleon, krokodyl to jaszczurka, glonojad to sum. Wszystko na odwrót nawet nie wiedzą tak podstawowej informacji jak oddychają ryby!!!!!
Gdyby to ode mnie zależało zastosowałbym egzekucję jak w Sparcie wszystkich gimbusów zepchnął ze skały lub zostawił w lesie na pożarcie dzikim zwierzętom jako element społeczeństwa który nie ma szans nic pozytywnego wnieść w przyszłości w rozwój śwata. A nie latają takie watahy ciemnej masy po ulicy.
Ostatnio zmieniony 2013-08-03, 12:20 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

to nie jest wina szkoły tylko rodziców :-P

king
Kontakt:

Mniejsza o to czyja to wina trzeba się za to wziąć bo inaczej będzie kiepsko powrót do średniowiecza to najbardziej optymistyczne co nasz czeka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porozmawiajmy”