oświetlenie do akwarium
oświetlenie do akwarium
Witam ! posiadam akwarium 300l jednak oświetlenie jakie się znajduje w pokrywie (2*30W) jest w niej jak wiadomo zbyt małe . Chciałbym zmienić/dołożyć oświetlenie. moje pytania są następujące czy halogeny led smd 5050 nadają się do akwarium ? może ktoś ma inny pomysł jak zwiększyć oświetlenie ? dodam że głównie chodzi mi o to żeby pobierało mało prądu stąd pytanie o ledy. A i mam przeznaczone 300 zł na ten cel . Z góry dzięki za pomoc !
krawcu
Myślę że pozwolis050197 pisze: myślę że kwota 300 zł nie pozwoli ci nawet na fajne doświetlenie zwykłymi świetlówkam
discus6
a co myślicie o 3 takich halogenach http://allegro.pl/lampa-halogen-naswiet ... 22390.html ? wyglądają całkiem sensownie , a myślę że przy barwie zimny biały światło powinno być ok . a jeśli zwykłe świetlówki to może coś takiego http://allegro.pl/dodatkowe-oswietlenie ... 25887.html x2 ? wolałbym jednak jeśli to możliwe spróbować z tymi ledami. Ma ktoś jakieś doświadczenia ?
krawcu
A na jakiej podstawie mamy się wypowiedzieć na temat tego halogenu. Producent nie podaje wykresów widma więc nie wiemy jakie to światło i czy nada się dla roślin no chyba że chcesz tylko żeby było jaśniej w akwarium bo masz pyszczaki czy coś co nie ma roślin to wtedy na pewno się nada. Jeżeli chcesz tego do roślin to możesz spróbować i się pochwalić jakie efekty dało czy warto czy nie.
Na ledach nie znam się.Ale piszesz ,że masz pokrywę i kupując te halogeny pewnie zdejmiesz pokrywę.Obawiam się ,że zamiast dokładać światła to jeszcze zmniejszysz.Jeśli już chcesz demontować pokrywę zainwestuj w belkę oświetleniową zamiast tych halogenów.Podejrzewam,że chcesz akwarium ala roślinne więc powinieneś liczyć się z kosztami związanymi z oświetleniem.Zwłaszcza przy takim litrażu.
Witam,
jeżeli chodzi o stosowanie led do zbiornika, to gorąco zachęcam.
Natomiast, jeśli chodzi o użycie tego pseudo halogenu, który wskazałeś na aukcji, to zdecydowanie odradzam.
Powód - kolejny BUBEL, który przyczynia się do wyrabiania złej opinii o ledach.
Obudowa tej lampy została zaadoptowana od zupełnie innego produktu i 13 cm wysokości służy do magazynowania powietrza. Ledy i podłoże, do którego są przytwierdzone, daje zaledwie kilka mm grubości. Dodając 3-4 cm na zasilacz i wolne przestrzenie, otrzymamy obudowę wysokości 5 cm i zwykle przyzwoici producenci się w tym mieszczą. Dodatkowo, na zdjęciu tej lampy widać, że moduł z ledami jest przyklejony taśmą do szyby i z lewej strony ledy będą oświetlać wnętrze obudowy, a nie akwarium.
Kolejna sprawa, to wydajność tej lampy, a w szczególności opis 20W odpowiednik 200W. Byłoby to prawdą, gdyby dodać do 200W informację, że chodzi o tradycyjne żarówki wolframowe. Ledy smd 5050 stosowane na taśmach i modułach zwykle mają max 67lm/W i to w idealnych warunkach (temp. pracy 25 'C). Sądząc po cenie halogenu, to nie spodziewam się, za tymi ledami przyzwoitego radiatora, czyli wysoka temperatura = spadek wydajności + krótki żywot. Z praktyki powiem. że takie ledy bez radiatora wykończyłem oświetlając akwarium przez 11 godz./dzień już w 5 miesięcy (1650 godz.), a nie jak twierdzi sprzedawca 50000 godz. Wracając do wydajności, to 67lm/W (pomijając jakość światła) jest porównywalnym wynikiem do większości świetlówek T5 z odbłyśnikiem. Oszczędność na jaką możesz liczyć, to 10-20% (przy założeniu, że ledy mają gdzie oddać ciepło) i nie wynika ona z wydajności źródła światła, lecz z faktu, że część światła odbitego przez odbłyśnik świetlówki nie przedostanie się pod lustro wody.
Reasumując mój przydługi post, zdecydowanie nie polecam tej lampy i mimo mojego zamiłowania do ledów, to w tym przypadku propozycja od discus6 jest zdecydowanie ciekawsza.
jeżeli chodzi o stosowanie led do zbiornika, to gorąco zachęcam.
Natomiast, jeśli chodzi o użycie tego pseudo halogenu, który wskazałeś na aukcji, to zdecydowanie odradzam.
Powód - kolejny BUBEL, który przyczynia się do wyrabiania złej opinii o ledach.
Obudowa tej lampy została zaadoptowana od zupełnie innego produktu i 13 cm wysokości służy do magazynowania powietrza. Ledy i podłoże, do którego są przytwierdzone, daje zaledwie kilka mm grubości. Dodając 3-4 cm na zasilacz i wolne przestrzenie, otrzymamy obudowę wysokości 5 cm i zwykle przyzwoici producenci się w tym mieszczą. Dodatkowo, na zdjęciu tej lampy widać, że moduł z ledami jest przyklejony taśmą do szyby i z lewej strony ledy będą oświetlać wnętrze obudowy, a nie akwarium.
Kolejna sprawa, to wydajność tej lampy, a w szczególności opis 20W odpowiednik 200W. Byłoby to prawdą, gdyby dodać do 200W informację, że chodzi o tradycyjne żarówki wolframowe. Ledy smd 5050 stosowane na taśmach i modułach zwykle mają max 67lm/W i to w idealnych warunkach (temp. pracy 25 'C). Sądząc po cenie halogenu, to nie spodziewam się, za tymi ledami przyzwoitego radiatora, czyli wysoka temperatura = spadek wydajności + krótki żywot. Z praktyki powiem. że takie ledy bez radiatora wykończyłem oświetlając akwarium przez 11 godz./dzień już w 5 miesięcy (1650 godz.), a nie jak twierdzi sprzedawca 50000 godz. Wracając do wydajności, to 67lm/W (pomijając jakość światła) jest porównywalnym wynikiem do większości świetlówek T5 z odbłyśnikiem. Oszczędność na jaką możesz liczyć, to 10-20% (przy założeniu, że ledy mają gdzie oddać ciepło) i nie wynika ona z wydajności źródła światła, lecz z faktu, że część światła odbitego przez odbłyśnik świetlówki nie przedostanie się pod lustro wody.
Reasumując mój przydługi post, zdecydowanie nie polecam tej lampy i mimo mojego zamiłowania do ledów, to w tym przypadku propozycja od discus6 jest zdecydowanie ciekawsza.
Jeżeli chodzi o linki, to:
YouTube,
http://www.holenderskie.pl/forum/ i wszelkie posty osoby o nicku loccutus,
http://aqua-reef.pl/ i wszystkie posty tego samego człowieka.
Natomiast jeśli chodzi o własne doświadczenia z led, to ich mam sporo z oświetlania mebli i pomieszczeń mieszkalnych. Pierwsze testy oświetlania zbiornika całodobowo zacząłem 2,5 roku temu. Były to taśmy led i badziewne żarówki led. W marcu tego roku zakończyłem zabawę z taśmami i przymierzam się do diod mocy. Jak nic nie wypadnie, to fizycznie zrealizuję prototyp lampy led razem z pokrywą z PCV spienionego.
YouTube,
http://www.holenderskie.pl/forum/ i wszelkie posty osoby o nicku loccutus,
http://aqua-reef.pl/ i wszystkie posty tego samego człowieka.
Natomiast jeśli chodzi o własne doświadczenia z led, to ich mam sporo z oświetlania mebli i pomieszczeń mieszkalnych. Pierwsze testy oświetlania zbiornika całodobowo zacząłem 2,5 roku temu. Były to taśmy led i badziewne żarówki led. W marcu tego roku zakończyłem zabawę z taśmami i przymierzam się do diod mocy. Jak nic nie wypadnie, to fizycznie zrealizuję prototyp lampy led razem z pokrywą z PCV spienionego.
King aż przykro czytać, że przez swoją niewiedzę, dałeś się omamić sprzedawcy.
Nie traktuj tego jako przytyk do Ciebie, tylko do tego, jak brak łatwo dostępnych informacji ułatwia pracę sprzedawcom.
W najbliższym czasie założę temat, w którym opiszę abc oświetlenia led, tak aby unikać naciągania przez sprzedawców. Jeszcze nie wiem gdzie go umieszczę, ale to odrębna historia.
Teraz powiem tylko tyle, ledy wykorzystuje się w profesjonalnych hodowlach roślin i koralowców, tylko tanich taśm led tam nie uraczysz. Jeśli chcecie mieć oszczędności na energii elektrycznej, to tylko diody mocy.
Nie traktuj tego jako przytyk do Ciebie, tylko do tego, jak brak łatwo dostępnych informacji ułatwia pracę sprzedawcom.
Siedzę trochę w ledach i nie słyszałem o taśmach led dedykowanych dla roślin. Oczywiście można zrobić lampę led wspomagającą fotosyntezę, ale seryjnie takich taśm led chyba nikt w Polsce nie sprzedaje.king pisze:specjalne taśmy led pod rośliny
Pewnie nie zastosowałeś radiatora i diody pracowały w zbyt wysokiej temp., a co za tym idzie słabo świeciły i szybko się zużywały. Ja w ramach testu wykończyłem taśmę led bez chłodzenia w niecałe 6 miesięcy.king pisze:Przestałyświecić po 8 miesiącach
Pewnie uległeś magicznej obietnicy sprzedawcy, że są bardzo wydajne i dałeś ich zbyt mało. Podaj wymiary zbiornika, stronę sprzedawcy i ile jakich taśm nabyłeś, to postaram się ocenić ich jakość.king pisze:jak świeciły to w akwa było ponuro
W najbliższym czasie założę temat, w którym opiszę abc oświetlenia led, tak aby unikać naciągania przez sprzedawców. Jeszcze nie wiem gdzie go umieszczę, ale to odrębna historia.
Teraz powiem tylko tyle, ledy wykorzystuje się w profesjonalnych hodowlach roślin i koralowców, tylko tanich taśm led tam nie uraczysz. Jeśli chcecie mieć oszczędności na energii elektrycznej, to tylko diody mocy.
kupiłem w sumie 60m. LED-y kupowałem prosto z fabryki która mieści się w Łodzi. Obiecywali złote góry, a wyszło jak zwykle.
Ostatnio zmieniony 2013-08-16, 15:24 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.