Witam serdecznie Łodzkie forum akwarystyczne
Posiadam akwarium 200 l proste, które ma juz 10 lat, przez cały czas użytkowane, ale tak od jakis 2-3 lat po malutku systematycznie odchodzi mi silikon od strony frontowej w z lewej strony akwarium, silikon puścił mi poszło mniej więcej 3-4 cm od góry.Akwarium nie przecieka ani w tym miejscu się nie poci.Rozmawiałem z osobą która też miała taki sam problem i doradziła mi
1) opcja 1- abym silikon uciął do tej wysokości gdzie puścił i przykleił od środka nową warstwę silikonu tam gdzie sie znajduje fuga w środku.
2) opcja 2 - tu gdzie się łączy boczna szyba węższego boku akwarium z szyba frontową, odlać wodę do polowy i wziąć zakupić listwę szklaną o szerokości około 5 cm i o grubości w przypadku mojego akwarium 8 mm szkło i przykleić na łączeniu obydwóch szyb.Odczekać około 2 dni i dolać wodę.
Nie wiem czy jeśli przeprowadziłbym taki zabieg czy czasami zrobią się jakieś naprężenia od kleju, gdzie silikon będzie pracował i ściskał. Czy mogę się obawiać czy akwarium nie puści w drugim rogu.Czy w tym akwarium moze sie zdarzyc ze cała nagle frontowa szyba odleci i wyleje sie woda na mieszkanie.
Ewentualnie po zabiegu doklejenia listwy jaki czas będę mógł go użytkować.
Serdecznie prosze o poradę. Dziekuję za odp.Pozdrawiam Krzysztof!!
Silikon puszcza w akwarium od strony frontowej. Pomocy!!
Krzychu ... będziesz łatał co chwila każde miejsce w którym puści silikon?? Dziś przedni lewy róg , za tydzień prawy tylny i tak do usranej ..... Jeżeli masz możliwość ,to zmień akwa , bo jak Ci pizgnie porządnie któraś spoina ,to będzie płacz i zgrzytanie zębami. Baniak ma 10 lat i silikon już swoje przerobił ... wieczny nie będzie .
Oczywiście jak chcesz się "bawić" we wstawianie doklejek ,to na pewien czas pomoże ,ale za ładnie toto nie będzie wyglądać.
Oczywiście jak chcesz się "bawić" we wstawianie doklejek ,to na pewien czas pomoże ,ale za ładnie toto nie będzie wyglądać.