problem z nadmiarem mułu ...
witam
miałem kilka mc zaniedbania akwa i przekarmiania no i nagromadziła się warstwa brzydkiego mułu.. próbuje co tydzień wyciągać ile się da przy podmianach ale niewiele to daje.. czy jest jakiś na to sposób? czy tylko czyszczenie generalne?
miałem kilka mc zaniedbania akwa i przekarmiania no i nagromadziła się warstwa brzydkiego mułu.. próbuje co tydzień wyciągać ile się da przy podmianach ale niewiele to daje.. czy jest jakiś na to sposób? czy tylko czyszczenie generalne?
Ostatnio zmieniony 2014-01-27, 18:09 przez ADAMMIKO, łącznie zmieniany 2 razy.
Zlewasz wodę z mułem do wiaderka.Czekasz.Muł opada na dno wiaderka.Wodę bezpośrednio albo przy użyciu drugiego wiaderka zlewasz delikatnie z powrotem do akwarium.Muł wylewasz do WC.Całą operację w zależności od potrzeb powtarzasz kilka razy.Ubytek wody w akwarium uzupełniasz świeżą wodą.GotoweADAMMIKO pisze: problem jest taki, że to jest tylko 54 L i jeśli by iść tym sposobem to zleci mi cała woda,
discus6
dzięki, poradziłem sobie... zmotywowało mnie to po prostu by zrobić mały restart z podmianą podłoża na piasek w stronę typowego BW