Silikon puszcza w akwarium od strony frontowej. Pomocy!!

ODPOWIEDZ
ojciec32

Silikon puszcza w akwarium od strony frontowej. Pomocy!!

Post autor: ojciec32 »

Witam serdecznie Łodzkie forum akwarystyczne
Posiadam akwarium 200 l proste, które ma juz 10 lat, przez cały czas użytkowane, ale tak od jakis 2-3 lat po malutku systematycznie odchodzi mi silikon od strony frontowej w z lewej strony akwarium, silikon puścił mi poszło mniej więcej 3-4 cm od góry.Akwarium nie przecieka ani w tym miejscu się nie poci.Rozmawiałem z osobą która też miała taki sam problem i doradziła mi
1) opcja 1- abym silikon uciął do tej wysokości gdzie puścił i przykleił od środka nową warstwę silikonu tam gdzie sie znajduje fuga w środku.
2) opcja 2 - tu gdzie się łączy boczna szyba węższego boku akwarium z szyba frontową, odlać wodę do polowy i wziąć zakupić listwę szklaną o szerokości około 5 cm i o grubości w przypadku mojego akwarium 8 mm szkło i przykleić na łączeniu obydwóch szyb.Odczekać około 2 dni i dolać wodę.
Nie wiem czy jeśli przeprowadziłbym taki zabieg czy czasami zrobią się jakieś naprężenia od kleju, gdzie silikon będzie pracował i ściskał. Czy mogę się obawiać czy akwarium nie puści w drugim rogu.Czy w tym akwarium moze sie zdarzyc ze cała nagle frontowa szyba odleci i wyleje sie woda na mieszkanie.
Ewentualnie po zabiegu doklejenia listwy jaki czas będę mógł go użytkować.
Serdecznie prosze o poradę. Dziekuję za odp.Pozdrawiam Krzysztof!!

Pabian

Post autor: Pabian »

Krzychu ... będziesz łatał co chwila każde miejsce w którym puści silikon?? Dziś przedni lewy róg , za tydzień prawy tylny i tak do usranej ..... Jeżeli masz możliwość ,to zmień akwa , bo jak Ci pizgnie porządnie któraś spoina ,to będzie płacz i zgrzytanie zębami. Baniak ma 10 lat i silikon już swoje przerobił ... wieczny nie będzie .
Oczywiście jak chcesz się "bawić" we wstawianie doklejek ,to na pewien czas pomoże ,ale za ładnie toto nie będzie wyglądać.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Tak jak napisał Pabian, akwarium do przeklejenia lub wymiany to jedyne rozsądne opcje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”