DO USUNIĘCIA !54L - po restarcie, początki BW / CW

ziemian

Post autor: ziemian »

Bardzo mi się podoba, jedyna rzecz jaka mnie razi to ta kryptokoryna, zamiast niej zasadź jakąś żabienicę- będzie bardziej biotopowo- np. Echinodorus tropica ;-)

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

bw

Post autor: ADAMMIKO »

tak, to kolejny element do zmiany, choć myślałem o mało wymagającej zieleninie rosnącej do góry tj. np. Rogatek Sztywny, Moczarka czy Wywłócznik zielony, lub Microsoria ?

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

ps

na wytłumaczenie że trzymam Cryptocoryne jest to, że to jest odmiana brązowo-rdzawa i fajnie komponuje się kolorystycznie z wystrojem i herbacianym kolorem wody, który pewnie będzie przytępiał jaskrawo zielony kolor innych roślin...

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

dla mnie ta crypcia pasuje i bym jej nie usuwał.
Ja chciałbyś mieć 100% biotop czarnych wód, to bez roślin. Inne biotopy SA, gdzie wody przejrzyste i światło dochodzi mają rośliny.

ziemian

Post autor: ziemian »

wojtekr, to nie jest biotop czarnych wód- raczej CW ;)

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

BW/CW

zgadza się, to jest mix, nie do końca BW bo za mocne światło, za mała herbatka i kilka roślin, nie do końca też CW bo woda jednak ciemna, za mało roślin...

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

mi ta kryptokoryna naprawdę tutaj pasuje. Jak juz sie przyjęła, to niech rośnie.
Oczywiście, jak by podchodzić ortodoksyjnie do biotopu, to by trzeba ją wywalić, ale wtedy okazałoby się, że inne elementy też nie pasują :-), więc nie wiem, czy jest sens aż tak sie tym biotopem kierować, bo niedługo będziemy do SA po wodę jeździli, a i tak okaże się, że warunków w 100% nie spełnimy.

A echinodorusy, choć bardzo ładne, to światełka potrzebują. Można wsadzić tutaj, ale zawsze jest ryzyko, czy się przyjmie :-)

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

BW

racja, nie jestem amazońskim ortodoksem, zwłaszcza, że niebawem mam odpalić większy zbiornik w tym samym klimacie więc wielkie zmiany tutaj są bez sensu!

a w tym małym planuję zupełnie inny kierunek - muszlowce lub afrykę :)

glesiak

Post autor: glesiak »

A powiedz mi co sądzisz o tym torfie granulowanym z Sery. Bo już go używasz jakiś czas. Rozumiem że się go sypie normalnie do kubła filtra. Jak długo on w ogóle działa?

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

torf

Hmmm.. mnie bardzo odpowiada, robi ładną herbatkę przez pierwsze tygodnie i ładnie stabilizuje parametry PH ok. 6,5 ... natomiast trudno mi powiedzieć czy nadal tak ładnie działa, bo podmieniam na torfiankę, więc mam i tak herbatkę i jeszcze niższe PH .. jak minie kolejny miesiąc to pewnie wyjmę, przeleje przezeń wodę i zobaczę czy nadal zmniejsza ph, jeśli nie to mam już kupiony na allegro zwykły torf kwaśny włóknisty i załaduje go do filtra (tak, granulki wsypujesz bezpośrednio do koszyka)

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

update

mały update

Obrazek

Obsada:
- parka Ramirezek
- 14 Bystrzyków Amandy
- 4 Kiryski Panda + 2 Spiżowe

Parametry:
PH - 6,5
GH - 3
KH - 0
Ostatnio zmieniony 2014-03-14, 22:13 przez ADAMMIKO, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

upate

udate:

Ramirezki weszły chyba w fazę godową i robią rozróbę w akwa, dostało się dwóm kiryskom, więc z bólem serca ale musiałem je oddać do większego zbiornika... a w ich miejsce przyszły eksperymentalnie barwniaki czerwonobrzuche..

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

barwniaki

Muszę się Wam przyznać, że Barwniaki dają mi o wiele większą frajdę w przyglądaniu się ich zachowaniom niż Ramirezy... co do wyglądu oczywiście można polemizować, są różne gusta, mnie po niecałym tygodniu się wydaje, że niczym nie ustępują w "atrakcyjności wizualnej" Ramirezom... no i samiec wykopał w piasku pod korzeniem niezły dół, więc może się coś szykuje :)

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

Ogólnie wydaje mi się, że Barwniaki są lepszymi rodzicami niż Ramirezy także szykuj się na młode :-) Bynajmniej rodzice są bardziej agresywni w stosunku do reszty obsady od Ramirez. Powodzonka :-)

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

MichałG pisze:Ogólnie wydaje mi się, że Barwniaki są lepszymi rodzicami niż Ramirezy także szykuj się na młode :-) Bynajmniej rodzice są bardziej agresywni w stosunku do reszty obsady od Ramirez. Powodzonka :-)
heh, no właśnie boję się, że kiryski mogą tej kanonady na dłuższą metę nie przetrwać trzeba będzie je gdzieś przenieść...

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”