[240] z LT do HT

Moderatorzy: megalomaniacc, Alchemik, wwwampir, Zafira, s050197, Vendredi, cliper, Incognito

Awatar użytkownika
wojtekr
Posty: 799
Rejestracja: 2009-05-19, 17:21
Lokalizacja: Łódź

[240] z LT do HT

Post autor: wojtekr » 2011-10-06, 22:45

Witam,

założyłem ten zbiornik jako LT i taki był przez jakieś 2 lata. W zasadzie było OK, ale czas na zmiany.

Zbiornik ten sam: 120x40x50

Filtracja: EHEIM 2226 + turbinka aquaszuta z gąbką wewnątrz

Oświetlenie to samo: belka 2x54W ale teraz nie będzie już roślin pływających (pistia, limnobium), które maiły w LT trochę przytłumic światło. Z resztą to światło chyba było zbyt duże do LT i to było głównym motorem zmian. W planach dołożenie jednej żarówki 54W jako pierwszy krok

CO2 z butli: 2 bąble na sekundę 24h. W planach zakup reaktora sera flore 500 i elektrozaworu

Nawożenie:
- na razie delikatnie potas z K2SO4 i to tyle z makro (reszte na razie nawożą ryby),
- mikro: Brightwell Aquatics FlorinMulti
- węgiel w płynie: Brightwell Aquatics FlorinAxis

Obsadę florę i faunę wypiszę później.
Generalnie cały czas eksperymentuję, dokładam roślinek, zmieniam, między baniakami (mam jeszcze dwa :mrgreen: ). Mam dość dużo różnych gatunków. Idea jest taka, że zobaczę, co będzie ładnie rosło i w tym kierunku pójdę.

Poniżej kilka fotek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Wojtek
Ostatnio zmieniony 2011-10-08, 21:26 przez wojtekr, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
3runer
Posty: 1772
Rejestracja: 2011-03-09, 19:44
Lokalizacja: Pabianice
Kontakt:

Post autor: 3runer » 2011-10-07, 05:48

coś jest nie tak ze zdjęciami same miniaturki... choć mało widać wygląda ciekawie
Obrazek

Awatar użytkownika
mario150375
Posty: 225
Rejestracja: 2010-01-12, 20:37
Lokalizacja: Ksawerów

Post autor: mario150375 » 2011-10-07, 06:29

Wojtek, musisz pokombinować ze wstawianiem zdjęć - na forum jest opis jak to robić, a jak wstawisz to przycisk podgląd i zobaczysz czy osiągnałeś zamierzony efekt.

Awatar użytkownika
wojtekr
Posty: 799
Rejestracja: 2009-05-19, 17:21
Lokalizacja: Łódź

Post autor: wojtekr » 2011-10-07, 08:40

tak, racja, sa za małe. Zrobiłem to przez ImageShack. Dotąd zawsze było dobrze, teraz wstawił miniaturki. Chyba zapisałem je w zbyt małej rozdzielczości.
Następne zdjęcia będa większe.

Wojtek

Hex
Posty: 891
Rejestracja: 2011-09-15, 22:54
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Hex » 2011-10-07, 08:55

albo ustawiłeś jako avatara w opcjach heh ;p to by się wtedy zgadzało ;]

Lukiki
Posty: 2027
Rejestracja: 2008-09-28, 17:18
Lokalizacja: £ód¼

Post autor: Lukiki » 2011-10-07, 08:56

Zdjęcia mają dobrą rozdzielczość,źle są po prostu wstawione.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL


Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Hex
Posty: 891
Rejestracja: 2011-09-15, 22:54
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Hex » 2011-10-07, 09:07

150px × 113px to jest miniatura ;]więc zdjęcie jest dobrze wstawione ;] tylko źle zaznaczone ;/

Awatar użytkownika
wojtekr
Posty: 799
Rejestracja: 2009-05-19, 17:21
Lokalizacja: Łódź

Post autor: wojtekr » 2011-10-07, 09:52

Zdjęcia wstawiłem do pierwszego postu

Wojtek
Ostatnio zmieniony 2011-10-08, 21:28 przez wojtekr, łącznie zmieniany 1 raz.

Hex
Posty: 891
Rejestracja: 2011-09-15, 22:54
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Hex » 2011-10-07, 09:55

i teraz znacznie lepiej ;] tylko jakieś z front by całe uchwycić by się przydało ;p

Awatar użytkownika
wojtekr
Posty: 799
Rejestracja: 2009-05-19, 17:21
Lokalizacja: Łódź

Post autor: wojtekr » 2011-10-07, 10:07

Na pierwszym zdjęciu jest całe pod kątem. Z głową mojego syna, który jak na dwa lata przejawia dość duże zainteresowanie, ale tylko rybami ;-)

Wojtek

Hex
Posty: 891
Rejestracja: 2011-09-15, 22:54
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Hex » 2011-10-07, 10:20

wiem ale chodziło mi o zdjęcie robione od frontu a nie pod kątem.
No to będziesz miał pomocnika przy akwa jak trochę jeszcze podrośnie :]

Awatar użytkownika
3runer
Posty: 1772
Rejestracja: 2011-03-09, 19:44
Lokalizacja: Pabianice
Kontakt:

Post autor: 3runer » 2011-10-07, 12:40

ładne skalary, tylko patrząc na proporcję to wydają się za duże do tego baniaka, a baniaczek bardzo ładny, podoba mi się aranżacja :) roślinki w dobrej kondycji i rybcie też
Obrazek

Awatar użytkownika
wojtekr
Posty: 799
Rejestracja: 2009-05-19, 17:21
Lokalizacja: Łódź

Post autor: wojtekr » 2011-11-17, 22:53

Witam,

Od ostatniego czasu zaszły dość duże zmiany. Zbiornik przeszedł taki prawie restart. Zostało tyko ok. 15% wody i podłoże oczywiście (czyli żwirek z ziemią pod spodem jeszcze z poprzedniego LT). Wszystkie ryby odłowiłem na czas zmiany, rośliny i korzeń wyjąłem i podłoże porządnie odmuliłem.

Właściwie kompletna zmiana aranżacji, rośliny posadzone od nowa, łodygowe od kilkucentymetrowych pędów.

Ze sprzętu:
- doszła jedna świetlówka 54W Osram 865 na belce DIY zrobionej z rurki PCV, czyli teraz wychodzi ok. 0,85W/l
- zamiast turbinki z gąbką Aquashuta jako wewnętrzny jest teraz Eheim pick-up 2012
- zamiast dyfuzora teraz CO2 rozpuszczany w reaktorze z filtra narurowego z biobalami
- doszedł elektrozawór, czyli CO2 podawane tylko w czasie świecenia 4 bąble/sek.

W planach filtr RO, ale cały czas szukam argumentu, który przekonałby mnie na 100%, że warto w to zainwestować 

Nawożenie:
Minął dopiero tydzień, więc na razie:
K – 15ppm/tydzień z K2SO4
Micro – bardzo delikatnie + węgiel w płynie z Brightwell Aquatics

Po tygodniu zmierzyłem, NO3 = 10ppm, PO4 = 0,6ppm, pH wieczorem = 6,7

Ponieważ rośliny na razie rosną bardzo wolno, w zasadzie prawie stoją, a fotosynteza zachodzi, bo bąblują bardzo mocno, chyba zacznę dodawać NO3 z KNO3 jeszcze 10ppm i PO4 z K2HPO4 jeszcze 1,4 ppm na tydzień, żeby ustawić proporcję w granicach 20:2 oraz 5ppm/tydzień Mg z MgSO4*7H2O.
Chyba, że jest inna przyczyna tego słabego wzrostu roślin?

Roślinki:
Cryptocoryne: aponogetifolia, wenditti, tropica, pontederiifolia
Hydrocotyle: japan, leucocephala
Sanitaria subulata
Blyxa japonia
Limnophilia: sensiliflora, aromatica
Bacona Renata
Ludwigia: repens, brevipens
Didiplis diandra
Macrandra: red, greek
Alternanthera reinecki
Pogostemon erectus
Potamogeton gayi
Myriophyllum tuberculatum
Rotala Vietnam
Staurogyne sp.
echinodorus amazonicus
Proserpinaca palustris
Kilka anubisów
Na korzeniu: microsorium narrow, willow moss (chociaż tutaj głowy sobie uciąć nie dam )

Zwierzaki:
Tęczanka neonowa 3 szt (zostało z 10)
Tęczanka niebieska 5 szt (zostało z 10)
Neon inesa 12 szt.
Dobrana para skalarów
Dobrane pary pielęgniczek kakadu i ramireza
Kilka sztuk endlerów
Zbrojnik niebieski - młode ok. 40 szt
Kirys pigmej 16 sztuk – nowy nabytek
Ślimaki ampularia 2szt, neritina zebra 4 szt, helenki 10+ szt., świderki (za dużo)
Krewetki babaulti + red cherry – bardzo dużo, ale nie narzekam

Zobaczymy jak to wszystko się rozwinie. Na razie pojawiły się jasnozielone niteczki dość gęsto na szybie, które łatwo usunąłem i taka błonka na powierzchni, ale przyjmuję to jako normalne na początku.

W porównaniu do tego, co było poprzednio, to wygląda jeszcze dość łyso.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Posty: 518
Rejestracja: 2008-05-14, 18:55
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: Alchemik » 2011-11-18, 12:00

wojtekr pisze:W planach filtr RO, ale cały czas szukam argumentu, który przekonałby mnie na 100%, że warto w to zainwestować 
Jak przeprowadzałem sie dwa lata temu zwiększałem pojemność akwarium 10-krotnie ;) z 25 na 250 litrów. Obiecałem sobie, że kupie filtr RO i będę stosował właśnie taką wodę do akwarium. Sam byłem przekonany do tego zakupu, ale trza było jakoś przekonać małżonkę. Więc zakupiłem filtr RO z bańką, mineralizatorem itd tak aby móc stosować również tej wody jako wody pitnej. Jaki jest ostateczny efekt? Podmieniam wodę na czystą kranówkę bez RO z kilku powodów.
1. Jest znacznie szybciej
2. Nie czekam na nalewanie się wody.
3. Nie muszę pilnować aby się wiadra z RO nie przelały
4. I najważniejsze nie widziałem, żadnej zmiany gdy ją stosowałem.

Ale są też plusy filtra. Mam zawsze pod ręką dowolną ilość wody pitnej. No i mam RO na dolewki.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
wojtekr
Posty: 799
Rejestracja: 2009-05-19, 17:21
Lokalizacja: Łódź

Post autor: wojtekr » 2011-11-19, 14:26

Alchemik pisze:4. I najważniejsze nie widziałem, żadnej zmiany gdy ją stosowałem.
No właśnie, tego sie najbardziej obawiam, czyli wyrzucenia pieniędzy na coś czego nie bedę używał.

Moim celem jest zejście z twardością i utrzymanie niższego pH. Poza tym używanie RO na dolewki odparowanej wody a jest tego ponad litr dziennie.

Poza tym mam jeszcze zbiornik 54l LT, który już mi się znudził i myslałem o BW, czyli osmoza i tu byłaby wykorzystana.

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”