[240] w nowej odsłonie na pro-soil

Moderatorzy: megalomaniacc, Alchemik, wwwampir, Zafira, s050197, Vendredi, cliper, Incognito

Awatar użytkownika
wojtekr
Posty: 799
Rejestracja: 2009-05-19, 17:21
Lokalizacja: Łódź

[240] w nowej odsłonie na pro-soil

Post autor: wojtekr » 2011-12-08, 00:37

Witam,

Oto moja 240-stka po restarcie z nowym podłożem.

Zmiany w porównaniu do poprzedniej aranżacji, to:
- zamiast żwirku i ziemi jest teraz Pro-Soil
- nowy korzeń (był olchowy, jest sosnowy)
- z roślin wyleciała amazonka, jest aponogeton ulvaceus
- z rybek nie ma już tęczanek niebieskich i parki kakadu
- pozbyłem się wszystkich świderków, helenki i ampularie na razie też w innym zbiorniku czekają, aż roślinki się ukorzenią.

Producent podłoża pisze, że nawożenie można zacząć po upływie 5-6 tygodni, więc na razie dałem tylko K – 15ppm na start i CO2 4 bąble na sec.

Akwarium zalane 50% kranówk i 50% RO. I cały czas zastanawiam się, czy tak robić podmianki, czy dawać czyste RO + mineralizacja + nawozy. Z jednej strony kusi mnie taka perspektywa kontroli nad wodą, a z drugiej boję się, że czegoś może zabraknąć.

Rozmawiałem też ze znajomym na temat mieszania czystego RO z wodą odpadową z RO. W sumie to chyba nie głupi pomysł, bo zakładając, że uzysk jest 1:4, to woda odpadowa jest twardsza o 1/5, co należy uwzględnić w mieszaniu, ale za to jest po przejściu przez pre-filtry, czyli nie ma zanieczyszczeń większych od 1 mikrona. Czy ktoś robił może coś takiego?

Poniżej kilka fotek z 3 dnia po zalaniu. A wczoraj, czyli 5 dnia skalary złożyły ikrę na filtrze wewnętrznym :->

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hex
Posty: 891
Rejestracja: 2011-09-15, 22:54
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Hex » 2011-12-08, 01:00

wojtekr pisze: jest sosnowy
?????

Awatar użytkownika
Irek
Posty: 927
Rejestracja: 2009-12-01, 16:24
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Irek » 2011-12-08, 07:53

Baniak ma duży potenszjal... :mrgreen:
Hex, Z tego co wiem to żywica nie rozpuszcza się w wodzie.

Hex
Posty: 891
Rejestracja: 2011-09-15, 22:54
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Hex » 2011-12-08, 10:10

no ok ale zawsze wydawało mi się że korzeni sosnowych się nie używa w akwarystyce, zawsze mi je odradzano ze względu na właśnie żywicę hehe dlatego się dziwię ;p

jabol
Posty: 821
Rejestracja: 2009-08-27, 14:38
Lokalizacja: Łodź

Re: [240] w nowej odsłonie na pro-soil

Post autor: jabol » 2011-12-08, 11:38

szykuje sie ladne "landrynium" :) moje ulubione

PS
skad wyszabrowales wywlocznika konskiego ? (to cos zielone z tylu po lewej stronie)

Awatar użytkownika
wojtekr
Posty: 799
Rejestracja: 2009-05-19, 17:21
Lokalizacja: Łódź

Post autor: wojtekr » 2011-12-08, 13:32

Jabol, dzięki.

Chodzi Co o tego wywłócznika rdzawego? Mam go już od dawna sam nie wiem skąd go wziąłem, chyba ze Startu. Całkiem łatwa w uprawie roślinka :-)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
lukaszLDZ
Posty: 1363
Rejestracja: 2011-04-09, 20:46
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki

Post autor: lukaszLDZ » 2011-12-08, 14:28

Poczatki ciekawe, powiedz WOjtku, jak sprawuje sie to podłoże Pro Soil ? Dałes jakies dodatki czy tylko ono tam jest na dnie? Mierzyłes parametry, czy narazie jedziezz w ciemno
Łukasz

jabol
Posty: 821
Rejestracja: 2009-08-27, 14:38
Lokalizacja: Łodź

Post autor: jabol » 2011-12-08, 14:57

wojtekr pisze: Mam go już od dawna sam nie wiem skąd go wziąłem, chyba ze Startu. Całkiem łatwa w uprawie roślinka :-)
jak bedzie ci po drodze to podrzuc jakas odszczepke do mnie - jesli mozna prosic

Lukiki
Posty: 2027
Rejestracja: 2008-09-28, 17:18
Lokalizacja: £ód¼

Post autor: Lukiki » 2011-12-08, 15:20

lukaszLDZ pisze:Poczatki ciekawe, powiedz WOjtku, jak sprawuje sie to podłoże Pro Soil ? Dałes jakies dodatki czy tylko ono tam jest na dnie? Mierzyłes parametry, czy narazie jedziezz w ciemno
Jak sie sprawuje,to powie Ci za pare miesiecy :-)
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL


Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
lukaszLDZ
Posty: 1363
Rejestracja: 2011-04-09, 20:46
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki

Post autor: lukaszLDZ » 2011-12-08, 15:40

TO napewno ;-) mnie chodziło o pierwsze wrazenia, czy woda mętna czy podłoże cos wydziela lub pochłania itp.
Łukasz

Lukiki
Posty: 2027
Rejestracja: 2008-09-28, 17:18
Lokalizacja: £ód¼

Post autor: Lukiki » 2011-12-08, 16:48

Kazdy substrat na starcie w wiekszym badz mniejszym stopniu pilnuje klarownosci wody procz amazoni.
Pro soil pochlania PO4 i nie tylko na starcie.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL


Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
wojtekr
Posty: 799
Rejestracja: 2009-05-19, 17:21
Lokalizacja: Łódź

Post autor: wojtekr » 2011-12-08, 22:50

jabol pisze:jak bedzie ci po drodze to podrzuc jakas odszczepke do mnie - jesli mozna prosic
nie ma problemu, jak podrośnie, to ciachnę Ci kawałek ;-)
lukaszLDZ pisze:jak sprawuje sie to podłoże Pro Soil ? Dałes jakies dodatki czy tylko ono tam jest na dnie? Mierzyłes parametry, czy narazie jedziezz w ciemno
nie, żadnych dodatków, samo podłoże. Na razie tylko dałem potas przy pierwszym zalaniu. Na opakowaniu producent pisze, że nawozić dopiero po 5-6 tygodniach, ale jutro po podmiance podam inne nawozy, bo dzisiaj zrobiłem testy i:

NO3 = 1 (jbl)
PO4 <0,02 (jbl) - praktycznie 0
pH = 6,3
GH = 7
KH = 2
CO2 = 30ppm

Kurcze, jeszcze nigdy nie miałem takich wyników

Lukiki pisze:Kazdy substrat na starcie w wiekszym badz mniejszym stopniu pilnuje klarownosci wody procz amazoni.
Pro soil pochlania PO4 i nie tylko na starcie.
Po zalaniu nie zaobserwowałem praktycznie żadnego zmętnienie. Pisałem już, że mam jakieś tam małe doświadczenie z tym podłożem, bo mam kostkę 30l i jest juz ok. 3 miesiące i wszystko jest OK, a nawożę bardzo delikatnie.

Natomiast interesuje mnie to pochłanianie składników. Czy to znaczy, że one się wiążą w podłożu w substancje, które są niedostępne dla roślin, czy odwrotnie? I wtedy mimo, że testy wody pokazywałyby braki, to jednak te składniki są i rośliny mogą je pobierać? Minusem jest, że na rynku jest mało informacji o tym podłożu. Sam producent nie pisze ile czego oddaje, ile pochłania, itd.

I na koniec jeszcze jedna zagwozdka. Licznik bąbelków napełnia mi się wodą. Skąd ona tam się bierze? CO2 leci z butli do reaktora, łączy się z rurą wlotową oczywiście, ale zaraz przy połączeniu jest super czarny zaworek jbl'a i jak odłączę wężyk, to wody niby nie przepuszcza. Już raz jak licznik był pełen, to ściągnąłem wodę do połowy i dzisiaj znowu to samo, wieczorem woda na ful. Macie jakieś pomysły?

Lukiki
Posty: 2027
Rejestracja: 2008-09-28, 17:18
Lokalizacja: £ód¼

Post autor: Lukiki » 2011-12-08, 23:31

wojtekr pisze:Natomiast interesuje mnie to pochłanianie składników. Czy to znaczy, że one się wiążą w podłożu w substancje, które są niedostępne dla roślin
Są dostępne przez ''nóżki'' ,ale jak zapewne wiesz rośliny też muszą łapać ''łapkami'' papu.
wojtekr pisze: I wtedy mimo, że testy wody pokazywałyby braki, to jednak te składniki są i rośliny mogą je pobierać?
Jak pokazuje braki,to są oczywiście braki,ale w słupie.
Więc roślinki będą je pobierać,ale każda roślina ma swój sposób pobierania.
Np: mały heniek,który nie jest w żyznym podłożu,szybciej odczuje braki w pozyskiwaniu papu.
Z poprzedniego zbiornika mogę podać przykład alternathera reinecki,który była u mnie w żyznym podłożu jak i również łodygi,które nie miały styczności z podłożem i nie było nimi żadnej różnicy w wyglądzie i wzroście.

Uzupełnij szybko PO4,a wlejesz tego sporo za czym będziesz miał w miarę stabilne ;-)
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL


Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
wojtekr
Posty: 799
Rejestracja: 2009-05-19, 17:21
Lokalizacja: Łódź

Post autor: wojtekr » 2011-12-09, 00:08

Lukiki pisze:Uzupełnij szybko PO4,a wlejesz tego sporo za czym będziesz miał w miarę stabilne
Jutro to zrobię po podmiance. Zamierzam dać też NO3, to 1 to trochę mało.
Mam nadzieję, że podłoże nie zacznie kiedyś oddawać ze zdwojoną siłą tego, co pochłonęło :-D

Lukiki
Posty: 2027
Rejestracja: 2008-09-28, 17:18
Lokalizacja: £ód¼

Post autor: Lukiki » 2011-12-09, 07:57

wojtekr pisze:Mam nadzieję, że podłoże nie zacznie kiedyś oddawać ze zdwojoną siłą tego, co pochłonęło :-D
Zacznie,zacznie,ale zbytnio nie bądź wówczas tym przejęty,bo będziesz miał busz już w tedy,więc będzie miało co wyjadać.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL


Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”