[1000] Ogólne (z dyskowcami)
- Radzimierz
mkslonik pisze:całkiem fajnie wygląda to oświetlenie nocne.
Na żywo znacznie lepiej - jest to tzw. "ciężka sytuacja fotograficzna" - jest dość ciemno, więc wydłużenie czasu ekspozycji doświetla zdjęcie, ale nie oddaje w pełni rzeczywistego obrazu. Na film jest za ciemno...3runer pisze:niezła głębia wychodzi przez ten półmrok, fajny efekt uzyskałeś
...narzekań nie słyszałemRadzimierz pisze:U Ciebie te ryby muszą być dopiero szczęśliwe :)

Aktualizacja - 43 dzień istnienia akwarium.
Jak dotąd nie było żadnych problemów - parametry i klarowność wody OK, rośliny rosną jak szalone, fauna nie wymiera (poza 5 szt. Tęczanki neonowej dokupionej w Kakadu - padły wszytkie po 3-4 dniach z bliżej nie znanych przyczyn).
Widok ogólny (sugeruję powiększyć do maksymalnego rozmiaru):
Dżungla:

Brzeg - skały + korzenie (ciągle w planach)

Cumulonimbus "rotalowy: :)

Rośliny na zdjęciach będą przcinane w tym tygodniu, więc jeżeli jest ktoś chętny... odstąpię za Colę lub inne fanty :) (L. sessiflora już ścięta i oddana)
CDN...
Jak dotąd nie było żadnych problemów - parametry i klarowność wody OK, rośliny rosną jak szalone, fauna nie wymiera (poza 5 szt. Tęczanki neonowej dokupionej w Kakadu - padły wszytkie po 3-4 dniach z bliżej nie znanych przyczyn).
Widok ogólny (sugeruję powiększyć do maksymalnego rozmiaru):

Dżungla:

Brzeg - skały + korzenie (ciągle w planach)

Cumulonimbus "rotalowy: :)

Rośliny na zdjęciach będą przcinane w tym tygodniu, więc jeżeli jest ktoś chętny... odstąpię za Colę lub inne fanty :) (L. sessiflora już ścięta i oddana)
CDN...
Ostatnio zmieniony 2012-06-25, 19:42 przez rszewcz, łącznie zmieniany 2 razy.
Zbiornik robi duże wrażenie, jest na co patrzeć 
Przy takim litrażu to można poszaleć z aranżacją. Ale przede wszystkim bujna, zdrowa roślinnośc rzuca się w oczy i za to gratulacje!
Gdybyś przycinał weeping moss, to chętnie pisałbym się na niego
Pozdrawiam

Przy takim litrażu to można poszaleć z aranżacją. Ale przede wszystkim bujna, zdrowa roślinnośc rzuca się w oczy i za to gratulacje!
Gdybyś przycinał weeping moss, to chętnie pisałbym się na niego

Pozdrawiam
Wojtek
Moje baniaki:
240l - jest - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=8996
30l - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48443#48443
240l - było - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48341#48341
Moje baniaki:
240l - jest - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=8996
30l - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48443#48443
240l - było - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48341#48341
Aktualizacja - 60 dzień
Korzenie wylądowały na kamieniach - pomału będą zarastać - głównie mchami. Korzenie kupiłem od Zafiry. Dostałem do domu do wyboru parę sztuk - spokojnie się nimi pobawiłem i wybrałem kilka (Zafira - dziękuję raz jeszcze).
W związku z tym dzisiaj zdjęcia prawej strony...

Ze zbiornikiem jak na razie nie ma większych problemów - ryby zdrowe, parametry wody OK, rośliny regularnie usuwane do kosza
Oczywiście w czasie ostatnich upałów temperatura wzrosła do 29-30C - zdjęcie wszystkich pokryw trochę pomogło. W tej chwili temperatura waha się w granicach 27-28C.
Aktualna obsada (pogrubione nowości):
- Brzanka mszysta - ok. 40 szt.
- Rodostomus - ok. 30 szt.
- Tęczanka neonowa - 15 szt.
- kiryski - 10 szt. (Sterby - 6, Spiżowy - 4 szt.),
- Danio malbarskie - 9 szt.
- Glonojad syjamski - 6 szt.
- Otosy - 10 szt.
- Barwniak czerwonobrzuchy - 1 para
- Pielęgniczka ramireza - 2 pary
- Bocja wspaniała - 6 szt.
- Miedzik obrzeżony - 27 szt.
- Razbora klinowa - ok. 60 szt.
- Gurami dwuplamisty pomarańczowy - para - gościnnie (pewnie wieczna gościna, więc za jakiś czas będą do oddania)
- Pielęgnica Meeka - para
- krewetka filtrująca - 6 szt.
- krewetka amano - 8 szt.
W tej chwili można powiedzieć, że widać ryby w akwarium
i coś się dzieje.
Meeki dostałem, no i mam mieszane uczucia tzn. ryby bardzo fajne, mają w tej chwili po około 5-6 cm długości i na razie są grzeczne, ale martwi mnie opinia dotycząca kopania i wyrywania roślin (choć zdania są też podzielone) - jaka jest wasza rada - oddać czy zostawić?
Danio malbarskie też są do oddania ...za Colę
(lub zamiana na tęczanki neonowe) - zapraszam, długość 7-9 cm
No to kilka zdjęć mieszkańców:
Tęczanka neonowa:

Razbory klinowe:

Miedziki:

Zakochane Barwniaki:

Meeki:

CDN...
Korzenie wylądowały na kamieniach - pomału będą zarastać - głównie mchami. Korzenie kupiłem od Zafiry. Dostałem do domu do wyboru parę sztuk - spokojnie się nimi pobawiłem i wybrałem kilka (Zafira - dziękuję raz jeszcze).
W związku z tym dzisiaj zdjęcia prawej strony...

Ze zbiornikiem jak na razie nie ma większych problemów - ryby zdrowe, parametry wody OK, rośliny regularnie usuwane do kosza

Aktualna obsada (pogrubione nowości):
- Brzanka mszysta - ok. 40 szt.
- Rodostomus - ok. 30 szt.
- Tęczanka neonowa - 15 szt.
- kiryski - 10 szt. (Sterby - 6, Spiżowy - 4 szt.),
- Danio malbarskie - 9 szt.
- Glonojad syjamski - 6 szt.
- Otosy - 10 szt.
- Barwniak czerwonobrzuchy - 1 para
- Pielęgniczka ramireza - 2 pary
- Bocja wspaniała - 6 szt.
- Miedzik obrzeżony - 27 szt.
- Razbora klinowa - ok. 60 szt.
- Gurami dwuplamisty pomarańczowy - para - gościnnie (pewnie wieczna gościna, więc za jakiś czas będą do oddania)
- Pielęgnica Meeka - para
- krewetka filtrująca - 6 szt.
- krewetka amano - 8 szt.
W tej chwili można powiedzieć, że widać ryby w akwarium

Meeki dostałem, no i mam mieszane uczucia tzn. ryby bardzo fajne, mają w tej chwili po około 5-6 cm długości i na razie są grzeczne, ale martwi mnie opinia dotycząca kopania i wyrywania roślin (choć zdania są też podzielone) - jaka jest wasza rada - oddać czy zostawić?
Danio malbarskie też są do oddania ...za Colę

No to kilka zdjęć mieszkańców:
Tęczanka neonowa:

Razbory klinowe:

Miedziki:

Zakochane Barwniaki:

Meeki:

CDN...
Ostatnio zmieniony 2012-07-11, 19:20 przez rszewcz, łącznie zmieniany 4 razy.
Jak ja miałem w młodości akwa z zupa rybną jak miałem z 13 lat były tam min meeki i powiem Ci, że jak urosły mniej więcej do około 6-7cm, to wszystko co mniejsze się stało pokarmem i zostały tylko one :P Tylko że to było w 54l, u Ciebie pewnie bedzie inaczej...
"Pośpiech w akwarystyce, jest wskazany tylko przy zbieraniu wody z podłogi"

ciekawie, obsada wyklaruje się sama, miedziki choć piękne to podobno łobuzują
a danio moje channki chętnie zaproszą na kolację :D
jeśli chcesz to mogę po nie na dniach podjechać
edit:
już zrobiłem wpis w temacie o danio
a danio moje channki chętnie zaproszą na kolację :D
jeśli chcesz to mogę po nie na dniach podjechać
edit:
już zrobiłem wpis w temacie o danio
Ostatnio zmieniony 2012-07-11, 08:17 przez 3runer, łącznie zmieniany 1 raz.
Co by tu napisać... 

To także biorę w rachubę, chociaż obsada nie należy do powolnych - i to nie będzie takie proste w tej przestrzeni.koziello pisze:wszystko co mniejsze się stało pokarmem i zostały tylko one
Fakt, odważne i zadziorne rybki, a także terytorialne - odpowiadają temperamentem brzankom i tak jak one w większej grupie walczą głównie między sobą. Z nimi i brzankami była w ogóle fajna sytuacja, po wpuszczeniu miedzików, brzanki przez pierwszy dzień nie dawały im spokoju i finalnie wszystkie pochowały się w roślinach. Dnia następnego miedziki odparowały ataki (dosłownie) i tamtej pory jest rozejm3runer pisze:miedziki choć piękne to podobno łobuzują

Ja teżjuż zrobiłem wpis w temacie o danio

Ostatnio zmieniony 2012-07-11, 09:22 przez rszewcz, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma za corszewcz pisze:Aktualizacja - 60 dzień
CDN...

Ostatnio zmieniony 2012-07-11, 21:45 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
-
szczególnie horda 60ciu razbor :)Zafira pisze: wszystko wygląda bajecznie.
jakoś nie miałem okazji widzieć ich w większych skupiskach jak 30-35 (wiem mało jeszcze widziałem

PS. chociaż na fotce koło 32 naliczyłem

Ostatnio zmieniony 2012-07-11, 22:45 przez furious tomash, łącznie zmieniany 1 raz.
bla bla bla...