wybór wkładu do filtra kubełkowego

ODPOWIEDZ
anders

wybór wkładu do filtra kubełkowego

Post autor: anders »

Posiadam filtr kubełkowy PRIME 20 był długo nie używany więc postanowiłem go użyć. Jest w nim gąbka i takie krążki ceramiczne i jest miejsce na użycie czegoś jeszcze. Co byście polecili bo niemam wogóle pojęcia o tym co powinno być i jescze jaka kolejność powinna być od dołu filtra.

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Post autor: rasmik »

Jeśli chodzi o wkład to filtra to masz duży wybór. Lawa, keramzyt, ceramika, bio bale, i jeszcze sporo innych. Wszystko zależy ile chcesz kasy na to przeznaczyć, no i do jakiego akwarium ma być ten filtr.

anders

Byłem w zoologicznym i poradzili mi zeolit więc kupiłem. Teraz mam w kubełku od spodu zeolit później gąbkę i na wierzch ceramikę (kolejność też mi w sklepie powiedzieli). Moje akwarium to 54l więc małe na taki filtr ale mam narazie jednego anubiusa dość sporego i trochę zadużo rybek które chcę sie pozbyć (10szt bocji , 2szt prętników , 2szt labeo , 6szt pyszczaków ) i póki co chciałbym żeby to jakoś funkcjonowało. Na opakowaniu od zeolitu wyczytałem że trzeba go wymieniać przynajmniej raz na miesiąc. Czyli nie jest to o co mi chodziło , chciałem coś na dłużej. Filtr to hydor prime 20 mam z nim problem bo cały czas słychać powietrze w nim nie wiem czy gdzieś zasysa powietrze czy trzeba go jakoś odpowietrzyć.

mistrzu53

Post autor: mistrzu53 »

Proponuje keramzyt, u mnie sprawdza się doskonale.

anders

Keramzyt trzeba wymieniać co jakiś czas , czy tylko go sie płuka ?

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Post autor: rasmik »

Wystarczy przepłukać wodą z akwarium, raz na rok można wypalić w piekarniku, ale to też nie koniecznie.

anders

Jaka kolejność w kubełku od dołu : kermazyt gąbka ceramika czy inaczej ?

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

anders pisze:Moje akwarium to 54l więc małe na taki filtr ale mam narazie jednego anubiusa dość sporego i trochę zadużo rybek które chcę sie pozbyć (10szt bocji , 2szt prętników , 2szt labeo , 6szt pyszczaków ) i póki co chciałbym żeby to jakoś funkcjonowało
Anders, kompletną zmianę obsady potraktuj jako priorytet !!! Bocje (jakie bocje?) i pyszczaki muszą wylecieć w pierwszej kolejności. Już pomijam fakt, że te ryby wymagają różnych parametrów wody. Mocna filtracja jak najbardziej, ale te ryby nie będa miały gdzie pływać.
I zmień sklep akwarystyczny, bo ten nastawiony jest chtyba tylko na wpychanie towaru.

anders

Bocje były szare ale już się pozbyłem, zostały mi pyszczaki red 6szt małe , labeo 2szt, zbrojnik 2szt. Doszło dużo roślin. Zakupiłem większe akwarium 98l ale obsada i tak będzie inna przymierzam sie do startu baniaka ale bez pośpiechu chcę się przygotować. Jak będę już startował to jeszcze będę potrzebował wiele informacji ale to już nie w tym dziale. Na razie muszę być pewien filtru. Więc jaka kolejność powinna być w kubełku ? Do tych co mają taki filtr HYDOR PRIME 20 mam pytanie czy w środku powinna być uszczelka ? Bo nie mam w środku i dlatego może tak słychać jakby był zapowietrzony. http://sklep.roslinyakwariowe.pl/hydor- ... 14368.html tutaj do kupienia jest komplet , większa to wiem uszczelnia cały kubełek a ta mniejsza gdzie powinna się znajdować bo raczej jej nie mam wcale ?

Kristy

Post autor: Kristy »

zbrojniki to chętnie bym przygarnął :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”