Krasonorosty - prośba o pomoc

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

jabol pisze:
lukaszLDZ pisze:a odmulasz dno .
?? no jeśli by to robiła ... ;-) to wszystko by tłumaczyło (odmulanie dna gdzie jest ziemia - jest wielce ryzykowne).
Ja to robie od samego poczatku u siebie ;-) tyle, ze bez gruntownego odmulania, jedynie lekko wzruszam zwirek, w ten sposob pozbywam sie syfku z dna. Nie prowadze jednak typowego LT.
Łukasz

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

no tak, takie odmulanie gdzie 2-3 cm żwirku wiruje w tubie odmulacza to faktycznie niebezpieczne jak ziemia jest pod spodem, ale czyszczenie podłoża trzymając tę tubę w pewnej odległości to przecież nic złego.

Anija302, najprostrzy sposób na obniżenie NO3 i PO4, to podmiana wody. I nie rób takich nerwowych ruchów spróbuj 50-60% wody raz na tydzień. A jeżeli oba parametry po podmianie się zmiejszą a potem znowu skoczą, to trzeba znaleść przyczynę. Jeżeli ryb nie przekarmiasz i nie masz przerybienie, to albo coś dużego Ci zdechło i leży między roślinami, albo coś innego gnije, albo faktycznie wydobywa się z ziemi.
Wrzuć może jakieś fotki zbiornika :-)

Anija302

Krasnorosty

Post autor: Anija302 »

Wodę podmieniam i faktycznie w 240 l. NO3 spadło z 250 do 100, a w 100 l. ze 100 do 15. Tylko, że w tym większym zbiorniku stanęło na 100 i pomimo dalszych podmian stoi w miejscu. Nic nie zdechło, bo 2 dni temu wyjęłam z akwarium wszystko z roślinami włącznie i wszystko dokładnie sprawdziłam i wyczyściłam, co do ziemi, to też nie wydaje mi się, żeby to była jej zasługa, bo we wszystkich akwariach jest ta sama ziemia i w innych nic się nie dzieje. Zastanawia mnie natomiast KH, które jest dosyć wysokie, a wiem, że wysokie kh skutecznie uniemożliwia zmianę innych parametrów wody, więc może to jest powód. Na razie już nie będę robić podmian, w sobotę kupię wkład do filtra zbijający no3 i po4, a do drugiego filtra włożę torf w celu obniżenia troszkę twardości węglanowej wody, a pod koniec przyszłego tygodnia (zrobię sporą podmiankę z wodą destylowaną (50% odstanej kranówki / 50% wody destylowanej) oczywiście podmianka taka żeby poziomu kh nie obniżyć za bardzo i zobaczę co się będzie działo. Ryby będą przeniesione do innego akwarium, więc na tym nie ucierpią, a rośliny..., no cóż, to nie zęby, więc kiedyś odrosną :-)
Jeśli to nic nie da, to po prostu zrobię restart zbiornika i tyle.

Jeszcze takie moje spostrzeżenia, które być może kiedyś komuś się przydadzą. Oprócz wysokiego No3 miałam również problem z krasnorostem, który pojawił się w dosyć sporych ilościach.
Zastosowałam 2 metody jego zwalczania:
- pierwsza, dosyć drastyczna - część roślin wymoczyłam w roztworze z bielinki, a później celowo posadziłam je wśród roślin, które glon najbardziej atakował. Pomimo tego, że na innych roślinkach glon się rozwijał, to na tych wymoczonych w bielince już się więcej nie pojawił. Rośliny już powoli odrastają i mają się dobrze. Trzeba tylko pamiętać, żeby nie trzymać ich w takim roztworze dłużej niż minutę, nie zanurzać korzeni i bardzo dokładnie je później wypłukać.
- druga - trzykrotnie zwiększony poziom co2 - tylko trzeba bardzo uważać na ryby (ale to pewnie wszyscy tu wiedzą ;-) ).
Krasnorost zaczął zmieniać kolor i odpadać z roślin i szyb. Na dzień dzisiejszy nie ma po nim śladu.
Zdjęcie zbiornika postaram się wstawić jutro.

lukaszLDZ

Hmm, pomysł z woda destylowaną jest oki, jak chcesz podjedź na luksemburska w Łodzi na teofilowie ( odchodzi od szczecinskiej) mają dobra wode sprzedaja na litry, wyjdzie Cie taniej niz na stacji, zwłaszcza przy tym litrażu. Na stacji baniak 5 litrów kosztuje cos ok 6zł a tam za litr chca cos około 0,25gr czli baniak 5 litrow wychodzi 1,25zł. Lepiej miec swoje baniaki, ale mozna tez u nich kupić. Ze Zgierza nie masz daleko, Szczecinska pomykasz prosto przecinasz aleksandrowska i na kolejnych światłach skręcasz w prawo w Rojną i ta ulica odchodzi od niej. Wkładanie torfu do twardej wody zanim jej nie zmiekczysz nie ma sensu, nic to nie zdziała. Badałas może zawartosc NO3 w wodzie z kranu, której uzywasz?? Podmien na destylkę 50/50 zobaczymy co będzie.
Łukasz

Anija302

Krasnorosty

Badałam wodę z kranu, NO3 - 10 mg/l, więc jest ok., ale twardość węglanowa w kranie też jest ponad wszystkie normy, więc teraz już wiem skąd w akwarium jest taka wysoka. Dziękuję za informację o wodzie destylowanej, na pewno się tam jutro wybiorę, a przy okazji do rybarium :)

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Anija, gratuluję Ci, że udało Ci się opanować krasnorosty. Teraz tylko pozostaje mieć nadzieję, że to co gdzieś pozostało nie przystosują się do nowych warunków ;-)

lukaszLDZ

Re: Krasnorosty

Anija302 pisze:Badałam wodę z kranu, NO3 - 10 mg/l, więc jest ok., ale twardość węglanowa w kranie też jest ponad wszystkie normy, więc teraz już wiem skąd w akwarium jest taka wysoka. Dziękuję za informację o wodzie destylowanej, na pewno się tam jutro wybiorę, a przy okazji do rybarium :)
To nie jest oki, ja takie stezenie NO3 mam po zapodaniu KNO3 z skali tygodnia ( rozdzielone na dawki dzienne) :shock: Tak samo twardość, jak mówisz poza skala wszelką...Wydaje mi sie , że tutaj woda, której uzywasz juz na poczatku, nie daje dobrej pozycji wyjsciowej :-| niestety i chcac uzyskac dobre parametry musisz chyba uzywac RO, aby jako takie parametry miec w baniaku. Prosty filtr ok 75gpd, kupi sie juz za 120-130zł, więc tragedii nie ma. Weź pod uwagę ze w akwarium nastepuje dodatkowo produkacja azotu chociazby przez zwierzątka. Skad Zgierz ma ujecie wody, ze tak zapytam, ze studni głębinowych macie??
EDIT: na luksemburskiej maja czynne tylko pn-pt 8-16, dowoza tez na telefon, ale to koszty juz. Wiec mussiz podjechac w tych godzinach przy okazji jakos. Moze ktos z forumowiczów uraczy Cie RO narazie ;-)
Ostatnio zmieniony 2012-01-27, 12:27 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Anija302

Nie wiem skąd Zgierz ma ujęcie wody, nigdy mnie to nie interesowało. Co do wody destylowanej, to znalazłam też taką sprzedaż w Zgierzu i już w garażu stoi 200 litrowa beczka napełniona do pełna. W sobotę byłam w Rybarium i kupiłam Clearmec plus, zobaczę, czy w ogóle coś to da. Jak można tu wkleić zdjęcie?

ballki

jak wkleic zdjecia

Post autor: ballki »

Ostatnio zmieniony 2012-01-29, 19:31 przez ballki, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”