Ziemia Ogrodowa

pstrag222

Post autor: pstrag222 »

Ziemie daje w podłoże akwarium od początku swojej przygody z nią.
Nie było to zachęcone jakimiś lekturami ale czystym obserwowanie natury, ponieważ wszędzie jest jakiś składnik odżywczy w podłożu.
na warstwę ziemi kładę firankę mam problemy przy przesadzeniu roślinki tumany grudek, ale nie jest ona konieczna.
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)

LordPaKO

Post autor: LordPaKO »

Po co tę firankę? żeby się ziemia nie wydostawała przez żwirek? czy co??
Moje krewetkaria

25l, 45l, 50l, 65l, 112l - ogólne

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

mniej więcej, ale nie jest to idealne rozwiązanie, ma tyle samo zwolenników i wrogów :P
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

No to ja mam pytanko, w moim 96l chciałbym zaprowadzić zmiany. Oświetlenie 1x18w T8 (Niedługo będzie jeszcze dwie ekstra takie same, temp. barwowa 6500K). Filtr Aqael Fan-2, podaje CO-2 przez dzwon dyfuzyjny z reaktora na kwasek cytrynowy, wsio DIY. Rośliny o małych wymaganiach od forumowiczów, sporo gatunków więc nie bawię się w wyliczankę. Podłoże to żwir rzeczny płukany warstwa ok. 9cm o gradacji 2-8mm. Interesuje mnie ile czasu po wyłożeniu dna ziemią (czyli po miedzy dwie warstwy żwiru), będę mógł wpuścić ryby? A druga kwestia to czy użyć dodatkowo kulki gliniane?
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

illuminatebaby pisze:Podłoże to żwir rzeczny płukany warstwa ok. 9cm o gradacji 2-8mm. Interesuje mnie ile czasu po wyłożeniu dna ziemią (czyli po miedzy dwie warstwy żwiru), będę mógł wpuścić ryby? A druga kwestia to czy użyć dodatkowo kulki gliniane?
Chyba nie do końca zrozumiałem pytanie. Masz 9cm żwiru i teraz chcesz na to położyc ziemię i na to druga warstwa żwiru?

Awatar użytkownika
illuminatebaby

nie,nie po prostu wykorzystam żwir który już mam, czyli ułożę jakieś 2 cm żwir. Potem na to ziemia ok 2- 3 cm i druga warstwa żwiru ok 3 cm
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

illuminatebaby pisze:ułożę jakieś 2 cm żwir. Potem na to ziemia ok 2- 3 cm i druga warstwa żwiru ok 3 cm
Lepiej zrób inaczej. Daj ziemię, ze 2 cm na to ze 4 cm żwirku i gotowe.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Te 4 cm to najmniej czyli warstwa z przodu akwa z tyłu akwa niech z 6-7cm będzie, nie zauwazyłem przy takiej wartwie, nawet jak wyciągam rosliny z korzeniami, zeby jakikolwiek syf sie wydostawał. Chyba bezpieczniej dac nieco więcej
Łukasz

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Bez warstwy spodniej? Dobra ułożenie to akurat dla mnie najmniejszy problem. Interesuje mnie ile czasu po wyłożeniu dna ziemią (czyli po miedzy dwie warstwy żwiru), będę mógł wpuścić ryby? A druga kwestia to czy użyć dodatkowo kulki gliniane?
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Teoretycznie na drugi dzien poniewaz za pewne nie nie ruszysz filtra,dno i woda zostaje.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Ziemie na spod na to żwirek , widze, ze jakąs wersje ulepszona robisz?? Odnosnie wpuszczania rybek to normalnie jak dojrzeje zbiornik, u mnie trwalo to ponad 2 tygodnie, rybke pierwsza wpuściłem wtedy właśnie. Jak będziesz miec wode czy jakis start up :mrgreen: z innego zbiornika, to szybciej powinno póść. Odnosnie kulek, jak sam myślałem jeszcze nad zmiemia, to zastanawialem sie czy nie dac na sam spód, mozna to zrobic, niektózy mieszaja z keramzytem itp, zobacz w galerii Romka (Bolek1984) jak taki baniak na ziemii On przygotowywał, tam masz chyba własnie fotorelacje co i jak układał po kolei. Ja dałem samą ziemie bez kulek, na to siatke od ociepleń ( nie trzeba ja nadgorliwie dałem) i na to 4-7 cm żwirku. Jak będzieśz zalewał to powoli przez wężyk, zby nie wzbudzać zbytnio dna. u mnie po zalaniu woda czysta żadnego syfu itp, w pierwszych tygodniach ( 4-6 tygodniach) woda może miec lekki ż.ółtawy kolor, ale nie mętny. Potem wraz z podmiankami oraz filtracja, wszystko jest oki. Ja tez sie przejmowałem i szukałem jakichs preparatów, które usunełyby ten delikatny żółty kolor, ale wyklarowalo sie samo :mrgreen:
Łukasz

Awatar użytkownika
wojtekr

A w jakim celu miałaby być ta "warstw spodnia"?

Teoria LT (i jak też tak miałem i mam) mówi, żeby dać 3 cm ziemi, na to 3-4 cm żwirku o ziarnistości 2-4.
Kulki torfowe, to może w późniejszym czaie, jak ziemia będzie tracić swoje własności.

Jeżeli chodzi o wpuszczanie ryb, to znowy teoria mówi, że można nawet w ten sam dzień, pod warunkiem, że jest dużo roślin. Ja miałem filtr z poprzedniej aranżacji, czyli w mediach było full bakterii, i dałem też 20% starej wody. Żadna rybka, ani krewetka, ani ślimak mi nie zdechł(a). Skalary za tydzień standardowo złożyły ikrę na lisciu amazonki ;-)

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Lukiki pisze:Teoretycznie na drugi dzien poniewaz za pewne nie nie ruszysz filtra,dno i woda zostaje.
Dokładnie, filtra nie tykam, awode stara chcę wykorzystać.

Wodę jak wlewam to wykorzystuję do tego celu talerzyk i konewkę. Co do żółtawego koloru to mam jeden korzeń i prawdopodobnie to on daje mi taką herbatkę lekką, więc się przyzwyczaiłem.
Ostatnio zmieniony 2011-12-04, 22:46 przez illuminatebaby, łącznie zmieniany 1 raz.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

LordPaKO

3 warstwowy low tech

Post autor: LordPaKO »

Witam, jutro zamierzam zrobić akwarium 50l na low tech`u. Mam czarną ziemię z kretowiska nieopodal rzeki"Pilica".
1 warstwa 2-3cm ziemia czarna, 2 warstwa zwykły żwir 4cm i 3 warstwa żwir FILTUS Floran ze 2cm... Doradźcie mi czy FLORANa zamienić i dać na 2 warstwe a żwir na miejsce FLORANa?
Ostatnio zmieniony 2011-12-07, 21:28 przez LordPaKO, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojtekr

a w jakim celu aż dwie warstwy żwiru? Pewnie nie zaszkodzi, ale zastanawia mnie po co?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”