Problem z CO2

ODPOWIEDZ
RafCar

Problem z CO2

Post autor: RafCar »

Witam pojawił się nowy problem tym razem z CO2. Jak zakręcam co2 na noc to woda z akwarium "cofa" sie do licznika bąbelków! Co mam robić :)

Hex

Post autor: Hex »

zaworek zwrotny na wężyk doprowadzający CO2 do licznika i po problemie

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

Dodaj zaworek zwrotny, jako ostatnia część przed wężykiem "wchodzącym" do akwa. Gdy wyłączasz dopływ gazy tworzy się podciśnienie, które wciąga wodę do wężyka. Zaworek powinien załatwić sprawę, u mnie tak jest.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

RafCar

Powiedziałem to samo kolesiowi w sklepie, to mi powiedział ze to wina wężyka albo gdzieś jest nieszczelność:) Trochę zdrefiłem więc napisałem:)

discus6

Post autor: discus6 »

rafelix94 pisze:Powiedziałem to samo kolesiowi w sklepie, to mi powiedział ze to wina wężyka albo gdzieś jest nieszczelność:
Następnym razem powiedz temu "kolesiowi"żeby zmienił branżę ;-) .
discus6

RafCar

Ale tak jest wszędzie. Chce człowiek o akwarystyce coś się dowiedzieć to mu kitów wciskają zeby płacił. Kilka razy słyszałem w sklepie jak bzdury opowiadali klientom. Najbardziej przeraza mnie "akwarium z kubkiem na ołówki i lampą"!! Podsłuchałem kiedyś rozmowę klienta ze sprzedawcą i właśnie usłyszałem o nowoczesnym akwarium wymienionym wcześniej a w środku bojownik :O

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

rafelix94 pisze: powiedział ze to wina wężyka albo gdzieś jest nieszczelność:)
A tak przy okazji...z jakiego tworzywa jest ten wężyk?

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Ale problem szczelności wężyka byłby, gdyby się okazało, że gaz za szybko się kończy w butli. Wtedy szukamy gdzie może być nieszczelność. Tutaj ewidentnie jest brak zaworka zwrotnego. Jeszcze można zrobić tak, że umieścić licznik bąbelków maksymalnie wysoko.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”