"mech" na roslinach

kacperek167

"mech" na roslinach

Post autor: kacperek167 »

Pojawił mi się "mech" a roslinach . Akwa 112l oświetlenie 2 x 18 W , CO2 z bimbrownii plus zelazo z Tropicala . Co zrobic żeby się tego pozbyć. Nie robiłem żadnych testów.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

znaczy się stary poczciwy krasnorost czy zielone nitki??
Co by tu napisać... :-P

kacperek167

chyba to krasnorost

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Ja w końcu wytępiłem krasnorosta do zera i odpukać na razie nie pojawia się.

Znalazłem na allegro coś takiego: "F.K.D. - mega SKUTECZNY środek na glony".
Jak już otrzymałem to i otworzyłem, poczułem znajomy zapach aldehydu, czyli to nic innego, tylko tzw. węgiel w płynie. Pytanie tylko czy ten preparat ma jeszcze coś innego w skadzie, co zabija glony? Tego nie wiem, bo nalepka na butelce nie była oryginalna.

W każym razie jeżeli był to tylko aldehyd glutarowy, to znacznie taniej wydzie kupnienie węgla w płynie np. na Starcie i zastosowanie 5 krotnej dawki przez 10 dni.

Ja miałem już tak dużo tego krasnorosta, że musiałem kurację powtórzyć.

Pozdrawiam

kacperek167

moje parametry wody : pH 7,2 KH koło 20, GH powyżej 14

Awatar użytkownika
martinezsanchez

Post autor: martinezsanchez »

daj fotkę tego co się zrobiło na roślinach...bedzie wszystko jasne
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]

kacperek167

Nie mam teraz jak :( taki zielony nalot jest jak mech wyglada :(

Nairams

Post autor: Nairams »

kacperek167 pisze:moje parametry wody : pH 7,2 KH koło 20, GH powyżej 14
Chyba podałeś na odwrót Kh i Gh.
Obrazek

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

kacperek167 pisze:Nie mam teraz jak :( taki zielony nalot jest jak mech wyglada :(
To chyba raczej nie jest krasnorost.

kacperek167

Chyba podałeś na odwrót Kh i Gh no wlasnie nie :(

kacperek167

co to za mech ? jak go zwalczyc ? i co podawac zeby rosliny rosly a nie marniały

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Daj jakąś fotkę bo wróżenie z fusów to nie tu ;-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

lopuch

Post autor: lopuch »

wojtekr pisze:Ja w końcu wytępiłem krasnorosta do zera i odpukać na razie nie pojawia się.

Znalazłem na allegro coś takiego: "F.K.D. - mega SKUTECZNY środek na glony".
Jak już otrzymałem to i otworzyłem, poczułem znajomy zapach aldehydu, czyli to nic innego, tylko tzw. węgiel w płynie. Pytanie tylko czy ten preparat ma jeszcze coś innego w skadzie, co zabija glony? Tego nie wiem, bo nalepka na butelce nie była oryginalna.

W każym razie jeżeli był to tylko aldehyd glutarowy, to znacznie taniej wydzie kupnienie węgla w płynie np. na Starcie i zastosowanie 5 krotnej dawki przez 10 dni.

Ja miałem już tak dużo tego krasnorosta, że musiałem kurację powtórzyć.

Pozdrawiam
Czyli to cudo dało radę z krasnorostami? Przetłumaczyłem sobię tą nazwę i znaczy ona tyle co płynny CO2. Wydaje mi się że to jest właśnie owy aldehyd glutarowy jakaś samoróbka a żeby lepiej wyglądało to nazwa jest podana po niemiecku. Pytałeś sprzedawcę kto jest producentem tego cuda?

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

To nie co2 w płynie a węgiel w płynie. Kup zwykłe easy carbo albo węgiel innego producenta, wszystkie bodajze , są na bazie tego adehydu. Koszt 500ml ok 20-25zł i nie ma co kombinowac. Uważaj z przedawkowaniem, przedawkowanie 4-5 krotne jest oki. Ja stosowałem aldehyd w dawkach kilkukrotnie wyższych 7-8 większych tak samo algin pond w dawkach nieco większych niz poleca producent, spirogyra owszem znikneła ale stan roslin co poniektórych do tej pory pozostawia wiele do zyczenia. Śmiem równeiz sądzić że zwłaszcza znaczne przedawkowanie algin pond, pośrednio lub nawet i bezpośrednio przyczyniło się do zdestabilizowania w sumie dośc świeżego zbiornika i w konsekwencji zachwiania równowagi i pojawienia sie pyłu... ale to juz ostateczne skutki. Ale cóż, człowiek uczy sie ba błędach. Reasumując, cokolwiek robimy to z głowa nie na hurra :-P Niby oczywiste ale ile razy lubimy popełniąc proste błędy. Na krasnego spokojnie możesz tez lac strzykawka punktowo aldehydem.
Łukasz

Nairams

Post autor: Nairams »

Ja przedawkowywaniem EC zniszczyłem Subwassertanga, a krachy się do mnie szczerzyły co dzień w lepszej kondycji.

Później poszedłem po rozum do głowy i zacząłem na nie strzykać :mrgreen: ze strzykawy, nie przekraczając przy tym dawk dziennych zalecanych przez producenta.
Bezpośrednio, wg mnie, jest bardziej ciekawym rozwiązaniem niż dawka kilku krotna co dzień.
Polewając bezpośrednio EC na krasne ze strzykawki w kilka dni je wybieliłem i wkrótce potem zniknęły. Co dzień polewałem inną grupkę krasnych, żeby już nie przesadzić z dawką EC.

Poza tym lepsze rezultaty przyniosło mi polewanie krasnych wodą utlenioną ze strzykawki, robiłem to równocześnie co EC. Szybciej się krasne wycofywały i na pewno to tańsza metoda.
Ostatnio zmieniony 2012-06-28, 13:49 przez Nairams, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”