Problem rosliny

ODPOWIEDZ
Orel_21

Problem rosliny

Post autor: Orel_21 »

Witam założyłem akwarium tydzien temu .Po kilku dniach zauważyłem że rosliny zaczynają żółknąć i obumierać. Co może być przyczyną takiego stanu. Parametry

Akwarium netto 20 l
temperatura 27 C
podłoże :żwir rzeczny
filtr:Aquael Fan1
Rośliny :Moczarka,Ludwigia Repens,Anubias,Tatarak karłowaty,kryptocoryna, Bacopa korlińska i żabienica ?
Nawożenie :Aquaflorin potassium (Takie poleciła mi sprzedawczyni)
Oświetlenie: świetlowka 11 wat
Załączam akwarium:http://imageshack.us/photo/my-images/19 ... 0017l.jpg/
Ostatnio zmieniony 2013-03-15, 22:03 przez Orel_21, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Podam Ci kilka rzeczy do przemyslenia:
1. Które rośliny obumierają? Wszystkie?
2. Masz mały litraż a dość sporo roślin. Jakie żabienice i kryptokoryny?
a) większość z nich to duże rośliny, do Twojego akwarium się nie nadają
b) one głównie pobierają składniki z podłoża, a Ty dałeś jałowe.
3. Daj jakieś kulki gliniano-torfowe czy inne kapsułki, itp, żeby zwbogacić podłoże
4. Zbyt wysoka temperatura
5. Masz dużo światła, a nawożenie tylko potasem? Musisz zapewnić makro i mikro, bo w Twoim przypadku wychodzi ponad 0,5 W/l, poza tym dodatkowy węgiel np. w płynie.

Generalnie jest tak, że roślny łodygowe przez pierwszy tydzień, dwa rosną ładnie a potem, jak nie ma dobrych warunków, to zaczynają marnieć. Rośliny korzeniowe, najpierw marnieją, a potem, jak się przystosują, to zaczynają ładnie rosnąć.

Orel_21

Właśnie na jednym z forów założyłem ten sam temat to poradzono mi warstwe z ziemi ogrodowej i zagwarantowano mi efekt pozytywny . A jak sie wczytywalem w inne fora to bimbrownik. Obumiera moczarka ,anubias i zabienica
Ostatnio zmieniony 2013-03-15, 23:56 przez Orel_21, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojtekr

mówimy o dwóch różnych rzeczach:
1. wzbogacenie podłoża - możesz dać ziemię, ale w Twoim przypadku (małe akwarium) możesz spokojnie kupić jakiś substrat pod żwirek, natomiast wiąże się to praktycznie z restartem. Natomiast, żeby uratować sytuację, możesz coś w podłoże powtykać.
2. nawożenie węglem - możesz się bawić w bimbrownię, na pewno efekty będą, ale trochę trudno to kontrolować. Ja bym poprzestał na węglu w płynie.

Ale pamiętaj, że węgiel i ten potas, co już dajesz, to nie wszystko, z makro jest jeszcze azot i fosfor, i potem całe mikro, w małych ilościach, ale musi być.

Tym bardziej teraz, gdy nie masz innego życia, które by ci nawoziło.

Orel_21

Właśnie jak kupowałęm rośliny w sklepie to pani mi poleciala ten potas i powiedziala mi ze w zupelnosci wystarczy. Czyli jak bym zrobil restart i dodal ziemi do podloza to tez by pomogło?A preparaty jakiej firmy moglbys mi polecic?

Awatar użytkownika
wojtekr

Potas jest jednym ze składników makro. Przeważnie zaczyna go brakować w pierwszej kolejności, ponieważ w odróżnieniu od azotu i fosforu nie ma go w pokarmach czy tym, co ryby i inne żyjątka przetrawią.

Jedna w Twoim wypadku, gdy nie masz nic poza roślinami, a masz dużo światła, powinieneś zapewnić również inne składniki.

Ziemia pod żwirkiem pomoże na pewno, ale jak zrobisz to nieumiejętnie, to możesz mieć problemy. Poczytaj o akwariach na ziemi jak to się robi i jakie są wymagania.

Awatar użytkownika
jachu

rośliny

Post autor: jachu »

miałem problem gdy w baniaku były cryptokoryny i żabienice, obie roslinki marniały, po wywaleniu żabienicy crypcia rozrastała się po całym baniaku. Czytałem żę oba gatunki walczą o teren i składniki. Mam baniak na ziemi ze żwikiem.
jachu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”