Mikro i Makro elementy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Radzimierz

Mikro i Makro elementy

Post autor: Radzimierz »

Hej ! Chciałbym się Was zapytać jakich marek używacie, co moglibyście polecić, coś taniego, wydajnego no i oczywiście wartościowego, chodzi o składniki które przeznaczone są dla roślin. Do tej pory jako niedoświadczony w świecie roślinności wodnej akwarysta wlewałem takie małe 30 ml zz... Tropicala? teraz zdałem sobie sprawe z tego że to niebył najlepszy pomysł. Ponieważ ceny są stosunkowo wysokie za takie małe buteleczki. Co prawda robiłem to raz na jakiś czas no ale dlaczego mam przepłacać, nawet jeśli robie to bardzo rzadko. Najlepiej gdyby była to jakaś aukcja allegro, bądź sama nazwa, której poszukam. ba !Jeśli ktoś poda dawkowanie tzn ml na litr to wiadomo, ale tak żeby lać to regularnie, aby nie pojawiały się niedobory, bo przyznam się że leje dopiero gdy coś zauważe. :oops: Pozdrawiam !

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Nawożenie musi się odbywać dość regularnie i cyklicznie, a nie wówczas, jak coś zauważysz nie tak ;-).
A nawozów na rynku jest multum, podaj może najpierw parametry zbiornika, jakie rośliny, oświetlenie?.. ;-).
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Radzimierz pisze:wlewałem takie małe 30 ml zz... Tropicala?
To może teraz spróbuj zz... :mrgreen:

Awatar użytkownika
Radzimierz

Noo właśnieee mój błąd, starałem się zawsze dogodzić rybom i to one były oczkiem w głowie, a zaniedbywałem rośliny. Oświetlenie jest standardowe 60 w, wychodzi 0,3 w/l Dlatego też starałem się wybierać niewymagające rośliny o to ich lista:

Echinodorus D' vall
Vallisneria asiatica
Vallisineria tortifolia
Cryptocoryna wendtii Weinberg
Egeria densa( moczarka)
Hygrophilia glabra
Pistia
Anubias lanceolata
Lotos czerwony
Echinodorus Reiner's Felix

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Radzimierz pisze: Oświetlenie jest standardowe 60 w, wychodzi 0,3 w/l
To masz jakieś świeczki w akwa? ;-) Oki, do rzeczy...najpierw pomyśl o zwiększeniu ilości światła a dopiero w drugiej kolejności o nawożeniu...Bo obojętnie jakiej marki nawozu byś używał, to i tak na wiele się to zda ;-) No może za wyjątkiem zadowolonych glonów :mrgreen:

Awatar użytkownika
Radzimierz

No właśnie chciałem uniknąc dodawania oświetlenia, ponieważ planuje na wiosne większy zbiornik.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

krzych0062 pisze:
Radzimierz pisze: Oświetlenie jest standardowe 60 w, wychodzi 0,3 w/l
To masz jakieś świeczki w akwa? ;-) Oki, do rzeczy...najpierw pomyśl o zwiększeniu ilości światła a dopiero w drugiej kolejności o nawożeniu...Bo obojętnie jakiej marki nawozu byś używał, to i tak na wiele się to zda ;-) No może za wyjątkiem zadowolonych glonów :mrgreen:
U mnie w ciągu dnia jest około 0,1 W/l, pod wieczór robi się na kilka h prawie 0,2W/l a i tak muszę podawać mikroelementy gdyż rośliny powierzchniowe wykazują niedobory jeśli tego nie robię.

Polecam nawozy od użytkownika artsyl1 z allegro.
Ostatnio zmieniony 2012-02-23, 22:07 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Radzimierz, z Twoich wcześniejszych wpisów wnioskuję, że nastawiony jesteś głównie na ryby w akwarium i to ryby "dość konkretne". Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że raczej nie da się (czy może raczej strasznie trudno jest) mieć fajnych ryb i super roślin w jednym akwarium.
Ja też zaczynałem od ryb, roślinki były gdzieś tam w tle, potem miałem dość długi okres, gdzie chciałem iść na kompromis, teraz skupiłem się głównie na roślinach i rybki są w tle.
Przy Twoim oświetleniu, rośliny, które masz powinny być nawożone z przemiany materii ryb i to im powinno wystarczyć. Przy 0,3W/l dodatkowe nawożenie będzie tylko pożywką dla glonów. Z kolei jak zwiększysz oświetlenie, to oczywiście wzrośnie zapotrzbowanie na CO2 i dodatkowe makro i mikro, ale po pierwsze, to Twoje piękne ryby pochowają Ci się, a po drugie, wcale nie znaczy, że rosliny będą miały lepszą kondycję.

Piszesz, że wlewasz coś, jak się coś dzieje. I co? Pomaga to?
Ja bym zaryzykował twierdzenie, że kondycja Twoich roślin wcale nie jest zła z powodu braku w nawożeniu, ale ponieważ są one maltretowne przez ryby.
Ja też kiedyś próbowałem znaleźć przyczynę powstających dziur w liściach amazonki. Też myślałem o brakach w nawożeniu, aż kiedyś zobaczyłem, że wygryzają je bocje. Duże ryby przydenne nie ciągle trącają rośliny u dołu i nie pozwalają się im ukorzenić, itd, itd.

Awatar użytkownika
Radzimierz

wojtekr pisze:
Piszesz, że wlewasz coś, jak się coś dzieje. I co? Pomaga to?
Ja bym zaryzykował twierdzenie, że kondycja Twoich roślin wcale nie jest zła z powodu braku w nawożeniu, ale ponieważ są one maltretowne przez ryby.
Tak, wlewałem i wszystkie objawy niedoborów zniakaly na jakiś czas. Przez ryby to może niekoniecznie bo mam obsadę typowo miesożerną/wszystkożerna(płatki, tabletki i inne cuda) Nie chcę jakiś super efektów z roślinami osiągnąć tylko właśnie zapewnić to minimum w nienajwiększej cenie.

Awatar użytkownika
wojtekr

Radzimierz pisze:Nie chcę jakiś super efektów z roślinami osiągnąć tylko właśnie zapewnić to minimum w nienajwiększej cenie.
Dlatego moim zdaniem, przy Twojej obdsadzie rybnej i oświetleniu wszystko powinno być OK bez dodatkowego nawożenia słupa wody. Nie pamiętam, jakie masz podłoże, ale jeżeli jałowe, tomożesz je użyźnić np. kulkami torfowymi.

Awatar użytkownika
Radzimierz

Podłoże, to ziemia+piasek+kulki gliniano torfowe z jakims dodatkami.

Awatar użytkownika
wojtekr

powinno wystarczyć, chciaż zamiast piasku lepiej jakby był żwirek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”