Glony, wysokie no3 i za dużo pokarmów suchych

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
loiusfe

Glony, wysokie no3 i za dużo pokarmów suchych

Post autor: loiusfe »

Witam

Mam problem z glonami i wysokim no3. Podejrzewam że przyczyną tego jest że zbyt dużo podaje pokarmów suchych. Jak miałbym opisać swój zbiornik no to tak:
90 litrów, około 15 rybek(neonki, razbory, danio), raczej mniej roślin tzn. kilka, no2 0, no3 100, filtr eheim 2224, co2 w płynie easy carbo, 48 wat swiatła, no nie wiem co jeszcze?

Zrobiłem głupote i podawałem za dużo suchych pokarmów. Wode podmieniam co tydzień 30 %, zbiornik ma już rok czasu, Dawniej nie miałem problemu z glonami. Acha bym zapomniał napisać. Chodzi o krasnorosty. Nawoże rośliny aqua artem classic. Czy jak zrobie rybkom małą głodówke i przejde na mrożony i żywy to jest szansa na wyrównanie warunków w baniaku?
Pozdrawiam

duch

naraoia

Post autor: naraoia »

coś nie tak z wkładem filtra?

Awatar użytkownika
loiusfe

Chyba nie. Czyszcze filtr raz na 4 miesiące, ostatnim razem grzałem ceramike w piekarniku aby się pory rozszerzyły(tak mi zalecił gościu w rybarium). Także wszystko ok.
Pozdrawiam

duch

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Jeżeli sam twierdzisz, ze za dużo pokarmu podajesz, to zmniejsz dawki.
Zrób głodówkę tygodniową.
Jeżeli masz mało roślin (zależy jeszcze jakich) i dajesz dużo pokarmu, to po co jeszcze nawozisz?
Masz dość dużo światła jak na akwarium z małą ilością roślin. A to też sprzyja rozwojowi glonów.
Mierzyłeś fosforany?

Awatar użytkownika
loiusfe

Po4 mam około 0,5 mg. Więc chyba w normie(nie znam się tak bardzo). Zrezygnuje z suchych i będe podawał tylko mrożony i żywy.

A czy zmniejszenie o połowe światła by coś pomogło(jedną philipa aquarelle bym odłączłć a zostawił sylvanie grolux)??
Ostatnio zmieniony 2014-02-07, 09:48 przez loiusfe, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

duch

naraoia

Post autor: naraoia »

a jakie masz parametry wody używanej do podmiany?
może tu kryje się rozwiązanie zagadki?

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

wrzuć zdjęcie i pokaż co tam masz za rośliny. Światła masz dużo, ale z drugiej strony nawozisz i podajesz CO2, więc rośliny powinny to pochłaniać, no chyba że masz ich faktycznie bardzo mało. Tak duże NO3 przy tygodniowych podmiankach 30%, niedużym zarybieniu i przyzwoitym filtrze??? Dziwne. A krasnorosy może być wynikiem wysokiego NO3, ale to bardziej skomplikowana sprawa.

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

Mozesz sprobowac gotowych wkladow do filtra pochlaniajacych azotanty, no3 zmjiejszy sie na pewno ale nie sadze zeby udalo ci sie pozbyc krasnorostow.

Awatar użytkownika
loiusfe

Zdjęcia nie zrobie bo nie mam aparatu oprócz komórki z 0,3 megapixela a w tym przypadku nie ma sensu bo nic nie będzie widać. Ale spróbuje skombinować czyli pożyczyć i wtedy wstawie. Moge opisać słownie tak jak widze. Mam:
1. mam 4 żabienice średnie
2. mam 2 kabomby średniej wielkości
3. i kilka roślinek drobnicy
Pozdrawiam

duch

rekrut81

Post autor: rekrut81 »

Ja proponuję ograniczyć pokarm (ale to już sam wiesz).Zrobić podmianę 30% dzień po dniu przez 3 dni.A przy podmianie wody starać się odmulać dno z zalegającego pokarmu,resztek liści, odchodów.Domyślam się ,że podmiany robisz wodą kranową.Jeśli tak to nie podawaj żadnych nawozów prócz węgla w płynie(można przedawkować 3x) dopóki nie zbijesz NO3.Przedawkowanie carbo w płynie może pomóc w walce z krasnorostami.

sulejman

Post autor: sulejman »

wrzuć więcej roślin do baniaka typu kryptokoryna, nurzaniec, rogatek. światła wystarczy. ogranicz pokarm i przestań nawozić zostaw tylko co2 w butli. Kup trochę żyworódek .
zibi

Awatar użytkownika
loiusfe

OK zrobie jak mówicie. Przede wszystkim ograniczyć suchy pokarm. Również podmiany wody zrobie. No i będe podawał EC. Narazie nad butlą nie myślałem bo nie mam kasy. Jeszcze biore pod uwage samoróbke czyli bimbrownie. Ale podobno destabilizuje to parametry wody.

---

Od dwoch dni nie podaje suchych pokarmów tylko żywy i mrożony i są już efekty. No3 spadło do 60 ze 100 poprzednio. A wody jeszcze nie zmieniałem. Dzisiaj nie miałem czasu więc jutro.

---

Dzisiaj podmieniłem 25% wody. No3 jest już w normie bo 30. Czyli winowajcą były suche pokarmy. Mam na przyszłość nauczke :-)
Ostatnio zmieniony 2014-02-09, 13:02 przez loiusfe, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam

duch

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”