pielęgniczki ramireza

ODPOWIEDZ
pankmarta

pielęgniczki ramireza

Post autor: pankmarta »

Witam,
chciałabym uzyskać kilka porad w sprawie tych rybek.
Mam akwa 96l, dno 80x30, akwa jest mocno zarośnięte z kilkoma kokosami. Temperatura 25 st, na dnie gruby żwirek.
Akwarium na stałe zamieszkuje dorosła para zbrojników niebieskich i kilka raczków karłowatych, a w między czasie pomieszkują tam młode żyworódki(mieczyki, molinezje) - to takie moje przedszkole.
Teraz moje pytania:
czy temperatura nie będzie zbyt niska dla ramirezek?
czy ramirezy lubią kopać w podłożu, jeśli tak to czy nie będzie im przeszkadzał gruby żwir, w którym na pewno nic nie wykopią?
docelowo chciałabym trzymać jedną parę, ile powinnam kupić rybek na początek, żeby mi się dobrała parka?
w akwarium jest kranówka, czy te rybki dadzą sobie w niej radę?
z góry dzięki za rady.

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Re: pielęgniczki ramireza

Post autor: Witek Miszczak »

pankmarta pisze:Witam,
chciałabym uzyskać kilka porad w sprawie tych rybek.
Mam akwa 96l, dno 80x30, akwa jest mocno zarośnięte z kilkoma kokosami. Temperatura 25 st, na dnie gruby żwirek.
Akwarium na stałe zamieszkuje dorosła para zbrojników niebieskich i kilka raczków karłowatych, a w między czasie pomieszkują tam młode żyworódki(mieczyki, molinezje) - to takie moje przedszkole.
Teraz moje pytania:
czy temperatura nie będzie zbyt niska dla ramirezek?
czy ramirezy lubią kopać w podłożu, jeśli tak to czy nie będzie im przeszkadzał gruby żwir, w którym na pewno nic nie wykopią?
docelowo chciałabym trzymać jedną parę, ile powinnam kupić rybek na początek, żeby mi się dobrała parka?
w akwarium jest kranówka, czy te rybki dadzą sobie w niej radę?
z góry dzięki za rady.
Nikt się nie kwapi, zapewne obawiając się zarzutu o spamowanie :-/
ad1. 25 wystarczy
ad2. Nie kopią, tylko lubią np. szarpnąć sobie rurecznika, który na dłuższą metę powoduje zarażenie pasożytami - olać to
ad.3 kilka - 4-5, można później zostawić parkę, albo harem
ad4. Kranówka jest wporzo, mnożą się bez kombinacji.
niezamaco :-P

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Pankmarta, możesz też kupić juz dobraną parę.

Ja mam 3 dobrane pary. Praktycznie cały czas w akwarium jest ikra bo składaja ja na przemian. Niestety nic sie z tego jeszcze nigdy nie wykluło, pewnie trzeba by przesadzić do oddzielnego baniaka.

Jedna para skład aikrę n amałych liściach kryptokoryn, a pozostałe dwie kopią sobie dołki. Wygląda to tak jak ślad na piasku po odbitej piłce tenisowej - głębokość gdzieś na 2 cm.
Podłoż pro-soil jest miękkie więc dają radę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”