Obsada 72l

ODPOWIEDZ
Pitrexi

Obsada 72l

Post autor: Pitrexi »

Witam, chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych koleżanek i kolegów akwarystów w sprawie obsady.
Mianowicie, w najbliższym czasie planuję zrobić restart i zmienić rybcie w akwarium o wymiarach 60x30x40h (ok. 72l).

Chciałbym, żeby pływało w nim:
- 10 razbor klinowych
-6 kirysków
- bojownik (1+2)

I tu 1. pytanie, czy bojownik może być razem z razborami, czy razborki nie obskubią płetw bojkowi albo odwrotnie, czy bojek nie poobija razbor?
Ma ktoś już doświadczenie z takiej kombinacji? A może lepsze południowoamerykańskie pielęgniczki?

2. pytanie, czy mogę dorzucić tu jeszcze 2-3 cierniooczki Kuhla, czy to już będzie przesada?

3. pytanie, może macie jakieś inne propozycje na zarybienie takiego zbiornika?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Pitrexi pisze:1. pytanie, czy bojownik może być razem z razborami, czy razborki nie obskubią płetw bojkowi albo odwrotnie,
Raczej nie powinno być problemów. Kiryski daj jakieś mniejsze, bo nie masz zbyt dużej powierzchni dna.
Pitrexi pisze:A może lepsze południowoamerykańskie pielęgniczki?
Takie dno, to absolutne minimum dla jednej pary małych pielęgniczek, ale wtedy kirysków już bym nie dawał, bo pielęgniczki też zajmują raczej niższe partie akwarium. Przydałoby się trochę kryjówek z korzeni np. Bojek mi też nie pasuje do tych pielęgniczek, ale to kwestia gustu. Już pomijam sprawę, że to inny biotop :-)
Pitrexi pisze:zy mogę dorzucić tu jeszcze 2-3 cierniooczki Kuhla, czy to już będzie przesada?
Możesz, ale raczej nie będzie ich widać. Natomist do bojownika pasują.
Pitrexi pisze:może macie jakieś inne propozycje na zarybienie takiego zbiornika?
Tanganika z muszlowcami ;-)

Pitrexi

Post autor: Pitrexi »

Dzięki za odpowiedź.

Czyli obsada będzie wyglądać następująco:
-bojownik (1+2)
-razbora klinowa x10
-kirysek x6
-cierniooczek Kuhla x3

Czy może lepiej wymienić kiryski na cierniooczki?

Jeśli ma ktoś jeszcze jakieś sugestie, to chętnie przeczytam ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”