Regulamin / zasady forum

tematy odnośnie funkcjonowania forum
Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Jeśli chodzi o zaminy w postach o akwariach, mogę zaproponować aby przesyłać bezpośrednio do mnie dane które mają być zmienione na PW juz takie jakie mają być umieszczone i będę to aktualizował. Nie jest to to samo co wcześniej ale zawsze jakies rozwiązanie
Obrazek

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Zdecydowaliśmy się na to bo naprawdę zmęczyła nas ostatnia walka z pewnym trollem, który na końcu poedytował posty i wszystkiego się wyparł. A niedogodności związane z brakiem możliwości edycji można obejść, tzn trzeba się przyzwyczaić i zmienić podejście:

Wątek, w którym odświeżamy zarówno pierwszy post jak i dodajemy coś na końcu, jak dla mnie robi się nie czytelny. Nie wiadomo, które zdjęcia są najnowsze. Z jednej strony patrzymy na nowe posty na końcu a dalej okazuje się, że aktualne zdjęcie jest na pierwszej stronie. Moim skromnym zdaniem temat o zbiorniku powinien być pewnym dziennikiem, który przeglądamy od pierwszej strony do końca, mając pewność, że jak już raz coś przeczytaliśmy to jest to przeczytane i nic się nie zmieniło. Dzięki temu np można prześledzić jak zmieniała się obsada w zbiorniku itd. A tak to osoba edytuje w pierwszym poście obsadę i nie dowiemy się, że kiedyś pływało tam np 10 paletek a teraz jest 50 neonów.
Zdaje się, że takie rozwiązanie jest na wielu forach. Spróbujcie się przyzwyczaić. A jak się nie uda i będzie bardzo to męczyło to pomyślimy nad jakimś kompromisem albo poszukamy lepszych opcji głębiej w ustawieniach ;-)

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Kubiszon chłopaku!!! Weź się wreszcie zastanów nad tym co mówisz i o co mnie posądzasz. Skoro Ci mówię, że nic nie skasowałem to tak jest. I licz się ze słowami bo młody jesteś. Przestań jątrzyć na forum, bo sam robisz zamieszanie. Jasne? Chyba, że to jeszcze do Ciebie nie dotarło, wiem co robię i co mówię i niczego sie nie wyparłem. Twoje szczęście, że zostało wszystko usunięte bo udowodniłbym Ci krok po kroku brednie, które wypisywałeś na mój temat. I jeszcze może za te wszystkie oszczerstwa powiedziałbyś słowo "przepraszam". Mam nadzieję, że inni moderatorzy jak i administrator zrozumieją mój protest. Przypisywałeś mi obrażanie innych a sam to robisz to po raz kolejny.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

"Nie rozumie co to zmieniło, edycja postu jest Wam nie potrzebna."
Żaba - z całą ogromną sympatią jaką dla Ciebie mam, ale kurcze, skąd wiesz co jest komu potrzebne? Sam widzisz wypowiedzi forumowiczów, którzy twierdzą, że z możliwości edytowania postów korzystali i jest im ona bardzo przydatna.

5 min? nie, nie spotkałam się z forum, na którym nie można było zmienić swojego postu po upływie 5 min. A jestem zarejestrowana na naprawdę wielu forach o różnej tematyce - od głupich babskich pogaduszek o paznokciach i dzieciach, przez akwarystykę i fotografię, po poważne tematy z dziedziny psychologii i prawa.

Przyzwyczajenie się to nie jest żadne obejście .
"Wątek, w którym odświeżamy zarówno pierwszy post jak i dodajemy coś na końcu" wcale nie jest nieczytelny, jeśli tylko doda się daty i zachowa chronologiczny porządek. Jest to wtedy najczytelniejsza z możliwych moetoda prezentacji zbiornika, bo pozbawiona komentarzy i OT. Jeśli ktoś nowy zagląda na forum i otwiera taki temat, ma wszystko jak na dłoni. Stały bywalec i tak otwiera tylko ostatnią stronę danego tematu, bo doskonale wie, że poprzednie już przeczytał. Co więcej, jak już wspomniałam, takie uaktualnianie wątku pozwala porównać kolejne etapy bez potrzeby skakania po kolejnych stronach.

megalomaniacc, dziękuję za pewne wyjśćie z sytuacji, choć jest ono mniej wygodne dla użytkowników forum, i sprowadza się do tego, że to Ty będziesz miał więcej pracy - to nie omieszkam z niego skorzystać.

Moderatorzy i administratorzy - chyba zaczynacie tworzyć zasady dla samych zasad, a nie dla ułatwienia życia użytkownikom :-/ a szkoda :-(
Ostatnio zmieniony 2009-11-02, 15:26 przez nefrete1, łącznie zmieniany 4 razy.

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

zgadzam się z nefrete, tutaj nie tyle chodzi o edycję postów pierwszych jak w galerii, ale o ogólną zmianę. Bo wiele rzeczy może się zmienić w przeciągu kilku godzin, zmiana planów czy inne takie tam, a to się bardzo przydaje. Do tego nie zgodzę się, że inne fora są poblokowane po 5min czy inne takie tam, bo tez nigdzie się z czymś takim nie spotkałem, a na wielu forach siedziałem i nadal przesiaduję ale w innej dziedzinie itp.

Tak wiec uważam, że to rozwiązanie jest dobre dla niechcianych trolli i innych takich, ale to są wyjątki, a na tym forum nie ma tak wielu użytkowników aby było tego dużo.

A jak ktoś taki się zjawia to po prostu kasujecie posty i nawet bez tłumaczenia bo czasami szkoda nerw i lepiej wykasować i zostawić to bez odzewu.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

krzych0062 pisze:Kubiszon chłopaku!!! ...bla bla bla...
Pozdrawiam.
Twoje pozdrowienia na końcu mnie wzruszyły ;-) Jak się domyśliłeś, że to była mowa o Tobie? Może miałem innego trolla na myśli. Napisałem to całkowicie bezosobowo a Ty insynuujesz, że Cię obrażam ;-) Ale ciesze się, że swoje zachowanie podpiąłeś do tej wypowiedzi. Generalnie nie powinieneś brać tego tak do siebie, wyluzuj, sam pisałeś żebyśmy wyluzowali... Fajnie, że na forum wróciłeś, ale bądź spokojniejszy.
Może nie pozmieniałeś rzeczywiście swoich tekstów, może mi się zdawało, teraz tego nie rozstrzygniemy i między innymi dla tego nie fajnie jest, jak ktoś ma możliwość nawrzucania a potem szybkiego posprzątania zanim jakiś moderator to zobaczy. Teraz Ty wiesz swoje, ja wiem swoje i 3 chłopaków którzy tam pisali też swoje pamiętają co było. Cieszmy się, że nie było to na temat i zostało usunięte bo styl wypowiedzi odbiegał od poziomu oczekiwanego.
Szkoda, że przez kilka takich zachowań w historii musimy skrócić czas edycji posta, też wolelibyśmy żeby było jak było. Jak znajdziemy inną opcję, na pewno wrócimy do bazowych ustawień.
nefrete1 pisze:Moderatorzy i administratorzy - chyba zaczynacie tworzyć zasady dla samych zasad, a nie dla ułatwienia życia użytkownikom :-/ a szkoda :-(
No przecież napisałem, że jak będzie to niewygodne to zmienimy jakoś inaczej. Spokojnie, pogadamy z innymi moderatorami, podpatrzymy jak jest gdzieś indziej (sami jak widzicie nie mamy dużych doświadczeń) i coś na pewno wymyślimy. Dajcie nam czas, pamiętajcie, że nie robimy tego na etat. Póki co będzie jak jest. Jutro jest spotkanie w klubie to to obgadamy.
Ostatnio zmieniony 2009-11-02, 15:48 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

pogadajcie i obgadajcie, my też tylko zwracamy uwagę na to aby było lepiej, aby przyszło więcej osób na to forum bo jest nas mało.

Ogólnie jest fajnie kameralnie jak na tą chwilę :D

A z Off topa to trzeba pomyśleć nad zlotem w waszym klubie :) chętnie bym się przejechał :D hehe pozdro.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Matrixowo pisze:pogadajcie i obgadajcie, my też tylko zwracamy uwagę na to aby było lepiej, aby przyszło więcej osób na to forum bo jest nas mało.

Ogólnie jest fajnie kameralnie jak na tą chwilę :D
No i o to chodzi. Dobrze, że się buntujecie, na tym to ma polegać żebyśmy znaleźli złoty środek.
Matrixowo pisze: A z Off topa to trzeba pomyśleć nad zlotem w waszym klubie :) chętnie bym się przejechał :D hehe pozdro.
Wpadaj w każdy wtorek, albo jak będziesz miał być kiedyś przy okazji w Łodzi to daj wcześniej znać. Pracuję koło klubu więc mogę wyskoczyć i Ci pokazać. Póki co kończymy remont, stawianie dwóch nowych baniaków więc trochę jest burdello ale i tak jest fajnie.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

5 minutowy czas edycji jest np. na forum krewetkowym http://www.akwaria.pl/forum/

Teraz tak, żeby było jasne, ja nie wpadłem na ten pomysł z 30 minutowa edycją, ale w pełni go popieram.
Wyobraź Sobie że nagle kilka Osób zmienia treść swoich postów, albo stawia w nich kropki zamiast tekstu który był.

W dalszym ciągu nie rozumie po co jest edycja powyżej 30 minut.
Post to jak książka, pisze się go dalej a nie zmienia wcześniejsze strony :)

Żartowałem :)
Edycja jest pomocna, ale zdecydowanie wolę aby nikt nie zrobił zamieszania i np. nie zmienił 300 wpisów na ........

Nie ma rozwiązań idealnych
Jesteś już dużą dziewczynką i na pewno dasz sobie z tym radę :)

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

zabapinkfloyd pisze:5 minutowy czas edycji jest np. na forum krewetkowym http://www.akwaria.pl/forum/
No dobra - tam akurat nie jestem zarejestrowana :-P . Jest to jednak wyjątek, który potwierdza regółę.
zabapinkfloyd pisze: Wyobraź Sobie że nagle kilka Osób zmienia treść swoich postów, albo stawia w nich kropki zamiast tekstu który był.
No i co z tego? Takie sytuacje zdarzają się wybitnie rzadko. A jeśli mówimy o sytuacji, gdy w jakimś temacie trwa spór, i ktoś wyraża się na czyjś temat obraźliwie, to druga osoba komentując to, lub wręcz pozostawiając takie grubiaństwo i chamstwo bez komentarza, tylko cytuje daną wypowiedź w swoim tekście. Wtedy ktoś, kto potem chciałby oczyścić się z zarzutów usuwając swoją obraźliwą wypowiedź naraża się na jeszcze większą śmieszność.
zabapinkfloyd pisze: W dalszym ciągu nie rozumie po co jest edycja powyżej 30 minut.
Post to jak książka, pisze się go dalej a nie zmienia wcześniejsze strony :)
Ja chcem zmieniać tylko pierwszy post, właśnie po to, aby powstało coś na kształt książki (błąd ortograficzny popełniony celowo, aby oddać dziecięcy charakter wypowiedzi małej dziewczynki tupiącej nóżką)
zabapinkfloyd pisze: Żartowałem :)
Edycja jest pomocna, ale zdecydowanie wolę aby nikt nie zrobił zamieszania i np. nie zmienił 300 wpisów na ........
A komu by się chciało :roll:
zabapinkfloyd pisze: Nie ma rozwiązań idealnych
Jesteś już dużą dziewczynką i na pewno dasz sobie z tym radę :)
No na szczęście megalomaniacc zaoferował swoją pomoc, bo inaczej popadła bym w depresję, kończącą się samobójstwem.

Nie no ale tak serio - nie podoba mi się to i już :-P
Ostatnio zmieniony 2009-11-02, 17:57 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Przyznam że wygodne jest kiedy można edytować dowolny ze swoich postów. Rozumiem jednak skąd takie ograniczenia jakie zostały wprowadzone.

Kiedyś byłem administratorem forum na którym było zarejestrowanych 6 tyś. użytkowników
Każda sprzeczka jaka wywiązała się na forum kończyła się tym że jakiś dowcipniś kasował treść wszystkich swoich postów ( wprawdzie dało się to odkręcić ale nie jest to przyjemne zajęcie :-P )

W związku z powyższym - w pełni popieram blokadę edycji postu - można się do tego przyzwyczaić.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

grafipl

Post autor: grafipl »

imrasil ale każdy ma prawo usunąć swój post. Tak samo konto albo jak go zbanują wypowiedzi. Jakby nie można było to by nie było praw autorskich, zakazu kopiowania materiałów z sieci bez zgody autora itp... :) Z jednej strony fajnie z drugiesz kiszka :)

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Szczegółów nie podam ponieważ nie pamiętam jednak z tego co się orientuję to treść postu jest własnością zarówno autora jak i właściciela forum. Więc oboje mają do niej prawo i usuwanie ich bez uzasadnienia jest działaniem na szkodę drugiego. trzeba by zapytać o opinię jakiegoś prawnika.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Ja obstaje za obecnym rozwiązaniem (30 min.) myślę że to i tak więcej niż na innych forach a taki system pozwoli utrzymać ład na forum i zapobiegnie sytuacją gdzie zachodzą podejrzenia o edytowanie postów.
W razie konieczności edycji wcześniejszego postu można poprosić o to admina/moda i myślę że nie będzie z tym większych problemów jeśli nie będzie to jakaś pierdoła oczywiście, żeby takie sprawy nie stały się czymś nagminnym.
Kompromis zawsze leży gdzieś w połowie drogi ;-)
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Znalazłem takie jeszcze ustawienie, że jeśli by zostawić możliwość edycji postu to po każdej zmianie poprzednia wersja będzie zapisywana w bazie i trzymana przez kilka dni. Ustawiłem na 3 dni. Dzięki temu można by przywrócić edycję tak aby każdy mógł sobie edytować wg potrzeb, a jeśli trafi się jakiś pieniacz to moderatorzy będą mogli zobaczyć przez 3 dni jego ewentualne poprawki i zmiany w tekście. Dzięki temu i Wy bylibyście zadowoleni bo byłoby po staremu i my byśmy mieli broń przy ewentualnym ataku pieniaczy. Co Wy na to? Podoba się?
Aha, jedyny wałek to taki, że to zajmuje miejsce na serwerze, ale że to tekst jest to myślę że się pomieścimy... zobaczymy jak będzie działać.
Ostatnio zmieniony 2009-11-02, 20:49 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy Forum”