Metoda EI. Stosowanie.
Metoda EI. Stosowanie.
Czy ktoś z was stosuje tą metodę tzw "przybliżonego wskaźnika"?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Malawi
tak, ja stosuję tą metodę od samego początku. Bardzo dobre rezultaty uzyskałem na dzień dzisiejszy. Sporo możesz przeczytać w tym wątku, gdzie opisywałem niemalże wszystko związane z moimi problemami i dyskusjami itp: http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=1944
No ja też ją stosuje ale dopiero od dwóch tygodni , ale już widzę pozytywne efekty .
Moje szkiełko
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=83723#83723
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=83723#83723
- krzych0062
Ja też już bardzo długo stosuję nawożenie solami i metodę EI. Uważam, że wiele negatywnych rzeczy jest napisanych w sieci o tej metodzie, m.in.na skutek niezrozumienia tematu. Bo jednak przy tym sposobie nawożenia , wiele czynników musi ze sobą współgrać,a niedopełnienie jakiejś cegiełki może nieść wprost odwrotne skutki do zamierzonych.
Ja osobiście bardzo sobie chwalę metodę EI, która na początku wydawała mi się czarną magią,ale po dogłębnym studiowaniu materiałów na ten temat oraz zastosowaniu w praktyce, nie zamierzam na razie zmieniać sposobu nawożenia mojego akwarium.
Uważam, że wiedza to jedno, a praktyka, wyczucie, cierpliwość, umiejętność obserwacji i elastyczność jest ważna w każdej metodzie nawożenia.
Przy EI też potrzebna jest swego rodzaju odwaga, jakkolwiek by to nie zabrzmiało górnolotnie, bo wiele osób się po prostu boi zaryzykować i wprowadzić nawożenie dość wysokimi stężeniami pierwiastków. A jak wiadomo, wiele mitów, dotyczących wysokich stężeń, które niby powodują glony, zostało już dawno obalonych na drodze badań naukowych
.
Ja osobiście bardzo sobie chwalę metodę EI, która na początku wydawała mi się czarną magią,ale po dogłębnym studiowaniu materiałów na ten temat oraz zastosowaniu w praktyce, nie zamierzam na razie zmieniać sposobu nawożenia mojego akwarium.
Uważam, że wiedza to jedno, a praktyka, wyczucie, cierpliwość, umiejętność obserwacji i elastyczność jest ważna w każdej metodzie nawożenia.
Przy EI też potrzebna jest swego rodzaju odwaga, jakkolwiek by to nie zabrzmiało górnolotnie, bo wiele osób się po prostu boi zaryzykować i wprowadzić nawożenie dość wysokimi stężeniami pierwiastków. A jak wiadomo, wiele mitów, dotyczących wysokich stężeń, które niby powodują glony, zostało już dawno obalonych na drodze badań naukowych

- krzych0062
No nie wiem Krzyśkukrzych0062 pisze:Dokładnie jak napisałaś... Po pierwszym przeczytaniu artykułów o tej metodzie powiedziałem sobie, że to nie dla mnie... A jednak stosuję ją i to chyba z dość dobrym efektemZafira pisze:chwalę metodę EI, która na początku wydawała mi się czarną magią,

co absolutnie nie świadczy o tym że stosujesz metodę EIkrzych0062 pisze:Dopiszę się do tej listy Niebawem będzie rok, jak zacząłem nawożenie solami.
a podobno jest to najprostsza metoda która wypacza wszystkie błedy w nawożeniuZafira pisze:Bo jednak przy tym sposobie nawożenia , wiele czynników musi ze sobą współgrać,a niedopełnienie jakiejś cegiełki może nieść wprost odwrotne skutki do zamierzonych.

Rozumiem do czego zmierzasz Zbyszku, prawdę powiedziawszy, to wiedziałam, że zabierzesz głos w tej sprawie, bo jednak w dziedzinie nawożenia masz dużo do powiedzenia..wystarczy zobaczyć Twój zbiornik(od dawna śledzę temacik)Zbyszek17 pisze:a podobno jest to najprostsza metoda która wypacza wszystkie błedy w nawożeniuZafira pisze:Bo jednak przy tym sposobie nawożenia , wiele czynników musi ze sobą współgrać,a niedopełnienie jakiejś cegiełki może nieść wprost odwrotne skutki do zamierzonych.lejesz wszystkiego do woli i o nic się nie martwisz.

A nawiązując do tego,co napisałeś,to ja również się z tym nie zgadzam, że jest to metoda prosta jak drut, bo jednak wymaga trochę wprawy i znajomości podstaw nawożenia, chemii wody i ogólnego chociaż zorientowania w tej materii.
Czyli najpierw trzeba opanować kilka kwestji, żeby w ogóle się brać za EI, bo można sobie zrobić niezłe kuku w akwa. Natomiast wprawiony akwarysta poradzi sobie i będzie zadowolony z efektów

Ostatnio zmieniony 2010-01-22, 21:57 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzych0062
no to teraz wiem, bo czytając że ktoś nawozi solami o niczym nie świadczy, bo powiedzmy 90% ludzi używa soli a dalece im do EIkrzych0062 pisze:Zbyszek17 napisał/a:
co absolutnie nie świadczy o tym że stosujesz metodę EI
A skąd takie wnioski Zbyszku? Postępuję wg założeń T. Barra co do sposobu nawożenia...
właśnie tu leży 90% sukcesuZafira pisze:Uważam, że wiedza to jedno, a praktyka, wyczucie, cierpliwość, umiejętność obserwacji i elastyczność jest ważna w każdej metodzie nawożenia.
ja powiedziałbym, że najważniejsza jest przemyślana decyzja w stosunku do zamierzonego celu i oczekiwań jakie chcemy uzyskać od naszego baniaka.Zafira pisze:Przy EI też potrzebna jest swego rodzaju odwaga, jakkolwiek by to nie zabrzmiało górnolotnie, bo wiele osób się po prostu boi zaryzykować i wprowadzić nawożenie dość wysokimi stężeniami pierwiastków.
Syjon, jeśli wiemy co w "trawie piszczy", znamy swój zbiornik, mamy świadomość ile czego jest pochłaniane przez rośliny i w jakim mniej więcej czasie, to nie potrzeba używać testów. To wszystko warto najpierw poobserwować właśnie przy pomocy testów (nie wnikam już w ich dokładność..bo to temat na inny wywód), natomiast można się w tym wszystkim zorientować.
Ja teraz praktycznie nie używam testów, jedynie czasami jak zachodzi potrzeba jakiejś korekty nawożenia, albo coś się zaczyna dziać lub po prostu od tak
.
Przy EI rzeczywiście można się obejść bez testowania wody, tylko właśnie trzeba poznać potrzeby swoich roślin.
Ja teraz praktycznie nie używam testów, jedynie czasami jak zachodzi potrzeba jakiejś korekty nawożenia, albo coś się zaczyna dziać lub po prostu od tak

Przy EI rzeczywiście można się obejść bez testowania wody, tylko właśnie trzeba poznać potrzeby swoich roślin.
Ostatnio zmieniony 2010-01-23, 12:51 przez Zafira, łącznie zmieniany 3 razy.