Podłoże Filtus Floran/Podłoże w LT

Lukiki

Post autor: Lukiki »

krzych0062 pisze:Szkoda tylko, że udzielasz porad właśnie nie mając doświadczenia w tej kwestii...Bo sama lektura Diany do tego nie upoważnia, co innego jeśli jest to podyktowane i oparte własną wiedzą i doświadczeniem...
No szkoda,że to tak ujmujesz :-/
Gdybym nie miał zbiornika na ziemi,to nie zabrałbym tu głosu.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Ups...przepraszam...zapomniałem, że takowy miałeś...Ale z całą odpowiedzialnością powiem, że faktycznie o nim zapomniałem i "nie widzę" go...Łukasz...tym bardziej nie powinieneś mówić o zbiorniku(k-fuck...nadal nie sprawdziłem :-( ) czy to o Piopio, czy też Bolka...bo jest to baniak na ziemi, ale nigdy nie będzie zaksięgowany, jako LT...Przecież ten rodzaj akwarystyki to całkowicie inne działanie, woda, światło, filtracja...itd. itp. :-)

____________ edit _______________
W końcu zakodowałem sobie wspominany zbiornik...Przepraszam Bolek :-(
Ostatnio zmieniony 2011-12-02, 21:44 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Krzysztof,ale ja nie zabrałem głosu w tematyce Low-Tech tylko o samej ziemi.
Low-Tech nie stanowi przecież tu głównego tematu,tylko opinie o podłożach,więc nie pisz:
krzych0062 pisze:tym bardziej nie powinieneś mówić o zbiorniku(k-fuck...nadal nie sprawdziłem :-( ) czy to o Piopio, czy też Bolka...bo jest to baniak na ziemi, ale nigdy nie będzie zaksięgowany, jako LT
Nigdzie też nie napisałem,że akwarium Bolka jest Low-Techem.
Napisałem,tylko,że Bolek prowadzi teraz 2 aranż w 3-setce na ziemi,więc w tej sprawie ma dużo doświadczenia a,że nie jest,to LT,to co z tego.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Tu jest mój LT:
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.ph ... sc&start=0

a Tu link do pozostałych zdjęć
http://picasaweb.google.c...feat=directlink

Filtracja mogłaby być dużo słabsza, ale miałem tego EHEIMA z poprzedniego aranżu, i światło też jest w górnej granicy, ale nie dodawałem nic i praktycznie robiłem podmianki raz na pół roku. Ale ponieważ akwarium jest odkryte, to dolewałem wyparowaną wodę, 1-1,5l dziennie.

Ja akutat dałem dałem siatkę między ziemię a piasek, bo miałem bocje wspaniałe, które nota bene się do LT nie nadaja, bo strasznie niszczą rośliny. Ale uważm, że ta siatka nie jest potrzebna.
Ja też dałem jakąś część starej wody.

Sleam, poczytaj jak najwięcej a jak będziesz miał szczegółowe pytania, to pisz.
Na forum RA jest ogromy wątek na ten temat, grubo ponad 100 stron, więc jest tam trochę wiedzy.

Awatar użytkownika
krzych0062

No raczej tematem było podłoże Floran...jednak dyskusja poszła w kierunku "ziemniaka" i właśnie LT...a w tym momencie zbiornik Bolka, jako przykład takowego wydał mi się nie na miejscu...po prostu w naszych dywagacjach chodziło o inny typ zbiornika...Oczywiście niczym nie ujmuję wiedzy, wkładowi pracy i wyglądowi akwa Bolka...już to wspomniałem i przyznałem mu wkład pracy, jaki włożył w uzyskaniu takiego efektu w swoim akwa... :-)
Ostatnio zmieniony 2011-12-02, 21:53 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

sleam

Post autor: sleam »

Sam tez wprowadzam troche zamieszanie bo do konca nie wiem jak wyglada low tech dlatego podalem wczesniej tamte dwa zbiorniki, powoli dowiaduje sie wszystkiego, na bierzaco czytam wszystko co trzeba, wojtek widze ze jestes jedna z osob ktore wiedza cos wiecej o low tech :) w razie czego moglbym sie ciebie radzic w tych sprawach?

p.s. podaj mi link tego forum co mowiles na pw jak mozesz
Ostatnio zmieniony 2011-12-02, 22:20 przez sleam, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzych0062

sleam pisze:wojtek widze ze jestes jedna z osob ktore wiedza cos wiecej o low tech
Bo jest osobą "wierzącą-praktykującą"...Ja osobiście przeczytałem książkę Diany, miałem akwa 25l ziemia+żwir bazaltowy...ale to był incydent, który szybko zakończyłem...Dlatego też nie udzielam rad, bo nie znam z autopsji zalet i wad takiego zbiornika...Choć może wady poznałem i to było powodem zarzucenia prowadzenia tego akwa :-)

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Sleam, musisz wejść na roslinyakwariowe.pl i zobaczyć post osoby o nicku Armek, albo znajdź w wyszukiwarce pod hasłem jak napisałem wcześniej.
Jest tam wiele opini, wiel ezbiorników. Jedni chwalą, innym się nie udało, jedne zbiorniki są ładne innne marne, jeszcze inne takie, że to chyba juz nie jest LT.

Wydaje mi się, że dobrze jest od tego zacząć, potem jak Ci się znudzi i będziesz chciał rośliny bardziej wymagające, to zrobisz restart.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”