LED a holender

michal.l

Post autor: michal.l »

Wszystko ładnie wszystko fajnie ale co na to rośliny ;-)

slawomirdyl

Post autor: slawomirdyl »

michal.l pisze:Wszystko ładnie wszystko fajnie ale co na to rośliny ;-)
Jakoś od kilku lat się mi nie skarżyły :-P

Teraz zaczniemy już troszkę więcej, czyli wprowadzamy kolor czerwony i niebieski zwany Royal blue /notabene wpada w fiolet/ czerwone około 630, niebieski około 460 nm to daje nam notabene odcień różu w akwarium dajemy na przykład cztery sztuki czerwone i cztery niebieskie czyli mając 8 sztuk zasilamy w/w zasilaczem na 700 mA 35 Wat i mamy następną listwę. Oczywiście możemy to zrobić na jednym radiatorku z białymi na przykład ok 17 cm szerokości 30 długości i 3,5 cm wysokości najlepiej anodowanym otrzymujemy wtedy lampę, w zasadzie modół na dwóch zasilaczach sterowanych odrębnie

Cree XPCRED-L1-0000-00401 oraz XPCROY-L1-0000-00902
Ostatnio zmieniony 2012-01-07, 17:11 przez slawomirdyl, łącznie zmieniany 1 raz.
slawomirdyl

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

WSzystko fajnie, tylko koszt tego wszystkiego jak sądze będzie ze dwa razy albo i lepiej wiekszy niż zakup np belki ze śwetlówkami T5 wzglednie zrobienie pokrywy z takimi świetlówkami. Mowa o oświetleniu powiedzmy standardowej 200 tki, tak aby dobrze doświetlić całe akwarium. Jak sie ma żywotnść takich diod?? Świetlówki należałoby wymieniac po ok. roku czasu ( mowa o T5), jak to jest z diodami, koszt wymiany poszczególnych diod tez pewnie znacznie wiekszy, niz zakup powiedzmy 2-4 świetlówek do belki tudzież pokrywy. :roll:
Ostatnio zmieniony 2012-01-07, 19:18 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Koszty eksploatacyjne diodowego oswietlenia sa kilkakrotnie nizsze od jakiegokolwiek innego zrodla swiatla.
Diod co roku nie wymieniasz jak,to ma miejsce w innych zrodlach swiatla.
W brew pozorom pierwsze koszty lampy led nie sa duze,bo wystarczy do porownania dostawic lampy T5 Paradiso lub lampy HQI.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

slawomirdyl

lukaszLDZ pisze:WSzystko fajnie, tylko koszt tego wszystkiego jak sądze będzie ze dwa razy albo i lepiej wiekszy niż zakup np belki ze śwetlówkami T5 wzglednie zrobienie pokrywy z takimi świetlówkami. Mowa o oświetleniu powiedzmy standardowej 200 tki, tak aby dobrze doświetlić całe akwarium. Jak sie ma żywotnść takich diod?? Świetlówki należałoby wymieniac po ok. roku czasu ( mowa o T5), jak to jest z diodami, koszt wymiany poszczególnych diod tez pewnie znacznie wiekszy, niz zakup powiedzmy 2-4 świetlówek do belki tudzież pokrywy. :roll:
1. I znowu czarne myśli :-) odpowiem po kolejiiiiiiiii

WSzystko fajnie, tylko koszt tego wszystkiego jak sądze będzie ze dwa razy albo i lepiej wiekszy niż zakup np belki ze śwetlówkami T5 wzglednie zrobienie pokrywy z takimi świetlówkami. Mowa o oświetleniu powiedzmy standardowej 200 tki, tak aby dobrze doświetlić całe akwarium.

Cały koszt to około 1 000 zł jak sobie zrobisz ale to już fool wypas oczywiście bez komputera.

2. T5 wzasadzie siadają po około 6 miesiącach wymieniając co kika miesięcy poszczególne świetlówki pociągniesz przez około 10 miesięcy

3. Stosując LED na począrek wqydasz ok 800 zł

4. Dobry pomysł na oświetkenie LED to około 10 lat spokoju i jak sobie podliczysz to zwraca się w kilka lat.

5. Nie wspomnę już o prądzie gdzie świecąc ok 12 godzin nad baniakiem 200 L masz około 100 zł w plecy miesięcznie

6. Światło trafia głębiej i mamy doświetlony zbiornik do dna.

7. Mądre gospodarowanie oświetkeniem LED pozwoli na około 10 lat zapomnić o tym temacie.

8. Idę :-o spać
slawomirdyl

lukaszLDZ

No tak, ale kwestia dobrania oraz sporządzenia takiego zestawu to koszt dośc duzy, przy tych wszystkich superlatywach, nie wiem czemu nie są zatem stosowane powszechnie zamiast swietlowek, pewnie zbyt malo popularne :?:

EDIT: kolega widze odpisał w trakcie tworzenia posa przezemnie, dzieki za informcje, jesli faktycznie jest to światło takie dobre dla roslin i nie ingerujesz w to potem długo, nie pzostaje nic innego jak zastanowic sie w przyszłości nad takim rozwiazaniem. Czy zastosowania techniczne sa takie same przy oświetleniu do akwa odkrytego i zamkniętego i jak to ma sie finasnowo, powiedzmy zrobiebnie oświetlenia do standardowej 200 tki odrkytej. Mowa o czyms takim aby nawet wymagające rosliny nie miały ciemno i odpowiednie widmo itp
Ostatnio zmieniony 2012-01-07, 19:47 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

slawomirdyl

lukaszLDZ pisze:No tak, ale kwestia dobrania oraz sporządzenia takiego zestawu to koszt dośc duzy, przy tych wszystkich superlatywach, nie wiem czemu nie są zatem stosowane powszechnie zamiast swietlowek, pewnie zbyt malo popularne :?:
Nie są zbyt małe ale wszyscy się boją A nie wiem dlaczego. Pewnie brak świadomości. Ja osobiście nie mam żadnej żarówki w domu.
slawomirdyl

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

O tym oświetlaniu LED-ami zamiast żarówek pomieszczeń w domu to już osobny temat i jak każdy ma wielu przeciwników i zwolenników. Tak się mówi, że gdzie 2 Polaków tam 3 opinie, czy jakoś tak. Ja mam w domu i Led-y i zwykłe halogeny i osobiście Ledy jako oświetlenie pomieszczenia mi nie podchodzą. Ale to jest moje odczucie....

Pytasz Łukasz dlaczego nie są popularne? A kupiłbyś dziecku (przy założeniu, że akwarystyka nie jest Twoim hobby..) pokrywę za 1000 zł na początek nie mając wiedzy czy go to wciągnie itd.. Jak sądzisz? Oczywiście zaraz ktoś powie, że potem mozna to sprzedać... , tylko trzeba znaleźć chętnego na kupno. Dlatego o Ledach w moim odczuciu można pomyśleć w odpowiednim momencie a nie na początku..

Z drugiej strony LED-y to elementy elektroniczne wrażliwe na przepięcia w sieci jak każda inna elektronika. Wychodząc z domu telewizor czy komputer łatwo wyłączyć z gniazdka, a w czasie burzy i możliwości wystąpienia przepięć (niektórzy będą wiedzieli o czym piszę :-) ) po prostu nie włączać. A oświetlenie akwarium wyłączysz?
Oczywiście takie przypadki zdarzają się rzadko (lub często jeżeli ktoś mieszka w takim regionie w którym energetyka nie zapewnia 100 % ciągłości w zasilaniu) ale zdarzyć się mogą... Jeden może przez 10 lat mieć wszystko ok, a drugi po tygodniu ma pecha. Więc w sumie to każdy sam musi rozważyć za i przeciw temu rozwiązaniu.
98l - Krewetkarium

slawomirdyl

Może troszkę inaczej odpiszę. Wszelkie rozwiązania oświetlenia LED dostępne na "forach" są do bani sprzedawcy wciaskają nam kity że żarówka LED zastąpi nam żarówki normalne i to właśnie nie jest prawdą. Stosując np. diody o wysokim wspułczyniku, czyli dającym z wata określoną ilość lumenów czyli ilość światła chowają się przy zastosowaniu jednej diody. Podam przykład stosując dość powszechną żarówkę np. z allegro gdzie producent podaje nam że ma np. 60 led równa się jednej diodzie XP-G. Dam zdjęcia.

Teraz wracając do akwarystyki nie sugerujmy się Watami ale lumenami
slawomirdyl

slawomirdyl

mario150375

Nie masz racji za chwilę Ci odpiszę i podam błędy w Twojej statystyce
slawomirdyl

lukaszLDZ

Powiedz zatem czy wykonałbys dowolne oswietlenie na zamowienie oraz czy faktycznie braki dostaw prądu i czeste przepiecia, narazaja taka isntalacje na wieksze szkody aniżeli zwykle oswietlenie swietlowkowe? Mnie chodzi o praktykę i uzytecznośc danej rzeczy nie teorie, pytam moze dosc dziwnie, ale przyznam jestem zielony w tym temacie, który bardzo mnie zainteresował. Głównie trwałośc tego rozwiązania oraz oszczednośc w dalszej perspektywie.
Łukasz

slawomirdyl

mario150375 pisze:O tym oświetlaniu LED-ami zamiast żarówek pomieszczeń w domu to już osobny temat i jak każdy ma wielu przeciwników i zwolenników. Tak się mówi, że gdzie 2 Polaków tam 3 opinie, czy jakoś tak. Ja mam w domu i Led-y i zwykłe halogeny i osobiście Ledy jako oświetlenie pomieszczenia mi nie podchodzą. Ale to jest moje odczucie....

Pytasz Łukasz dlaczego nie są popularne? A kupiłbyś dziecku (przy założeniu, że akwarystyka nie jest Twoim hobby..) pokrywę za 1000 zł na początek nie mając wiedzy czy go to wciągnie itd.. Jak sądzisz? Oczywiście zaraz ktoś powie, że potem mozna to sprzedać... , tylko trzeba znaleźć chętnego na kupno. Dlatego o Ledach w moim odczuciu można pomyśleć w odpowiednim momencie a nie na początku..

Z drugiej strony LED-y to elementy elektroniczne wrażliwe na przepięcia w sieci jak każda inna elektronika. Wychodząc z domu telewizor czy komputer łatwo wyłączyć z gniazdka, a w czasie burzy i możliwości wystąpienia przepięć (niektórzy będą wiedzieli o czym piszę :-) ) po prostu nie włączać. A oświetlenie akwarium wyłączysz?
Oczywiście takie przypadki zdarzają się rzadko (lub często jeżeli ktoś mieszka w takim regionie w którym energetyka nie zapewnia 100 % ciągłości w zasilaniu) ale zdarzyć się mogą... Jeden może przez 10 lat mieć wszystko ok, a drugi po tygodniu ma pecha. Więc w sumie to każdy sam musi rozważyć za i przeciw temu rozwiązaniu.

Żarówki LED kupiona w sklepie to faktycznie pomyłka w domu.
slawomirdyl

slawomirdyl

lukaszLDZ pisze:Powiedz zatem czy wykonałbys dowolne oswietlenie na zamowienie oraz czy faktycznie braki dostaw prądu i czeste przepiecia, narazaja taka isntalacje na wieksze szkody aniżeli zwykle oswietlenie swietlowkowe? Mnie chodzi o praktykę i uzytecznośc danej rzeczy nie teorie, pytam moze dosc dziwnie, ale przyznam jestem zielony w tym temacie, który bardzo mnie zainteresował. Głównie trwałośc tego rozwiązania oraz oszczednośc w dalszej perspektywie.
Masz lutownicę ? Sam sobie zrobisz to proste. masz już w/w tematy jak nie potrafisz lutować to daj do pierwszegp zakładu gdzie naprawiają telewizory. Przepięcia ? HQI Padnie dioda nie. Temat jest taki że sam sobie zrobisz to proste. Ja nie żyję z tego to tylko moje hobby. Jak trzeba coś doradzić to pomogę za darmo.
slawomirdyl

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Sławomirdryl.,

ja też zgadzam sie z wieloma przesłankami świadczącymi o zaletach LEDowych lamp i mogę sobie to wyobrazić, że będą powoli zastępowały T8 i T5 choćby z powodu możliwości sterowania tym oświetleniem.
Chyba nikt na tym forum jeszcze się tym profesjonalnie nie zajął, a tera zapowiada się, że mamy fachowca ;-)
Natomiast wydaje mi się, że ta oszczędnośc energii, to trochę propaganda:
- po pierwsz, napisałeś - "5. Nie wspomnę już o prądzie gdzie świecąc ok 12 godzin nad baniakiem 200 L masz około 100 zł w plecy miesięcznie" - jak to wyliczyłeś?
- po drugie zaoszczędzosz na energii do świecenia, ale LEDy nie grzeją i jak potrzebyjesz wyższych temperatur wody to niestety nadrobisz stratą energii na grzałkach :-(

lukaszLDZ

slawomirdyl pisze:Masz lutownicę ? Sam sobie zrobisz to proste. masz już w/w tematy jak nie potrafisz lutować to daj do pierwszegp zakładu gdzie naprawiają telewizory. Przepięcia ? HQI Padnie dioda nie. Temat jest taki że sam sobie zrobisz to proste. Ja nie żyję z tego to tylko moje hobby. Jak trzeba coś doradzić to pomogę za darmo.
Bez przesady zdolności manualne są, na próbe możnaby zrobić jakies oswietlenie do kostki czy cos w tym rodzaju ;-) zanim człowiek sie rzuci na głeboka wode. ;-) Kwestia tylko czy to aby napewno sprawdza się jako oświetlenie typowo dla roslin. W swietlówkach jest w czym wybierać.
WOjtku ale przy odkrytym akwa gdzie belka zawieszona jest te pare lub parenascie cm nad tafla wody, tez zbytnio nie grzeja swietlówki, co innego pod pokrywa
Ostatnio zmieniony 2012-01-07, 22:33 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”