Jak usunąć silikon z szyby akwarium??

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Dzieki a co z bezpieczeństwem, to jednak silna chemia nieznanego w sumie skłądu :-/ . Póki co zeskrobałem wszystko w ten sposób, że zostały same smugi po silikonie, namaczam gąbką z octem i żyletką miejsce koło miejsca i schodzi, trzeba tylko być dokładnym, robota mozolna około godziny zajęło mi wyczyszczenie jakiś może z 10% szyby do czysta. Grube wartswy skrobałem takim prostokątnym nożem z cienkimi ostrzami bardzo chyba do tapet i schodziło ładnie, teraz ocet i żyletka nic więcej. Dzieki za wszelkie rady, może komus sie przyda. W sumie Kuba miał racje ocet zmiekcza taki smugi silikonu i mozna je skrobac zyletka, jednak mażą się srasznie, trzeba robic to dokładnie. Grubych warstw silikonu ocet nie rusza natomiast
Ostatnio zmieniony 2012-02-25, 19:38 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Pabian

Post autor: Pabian »

lukaszLDZ pisze:Dzieki a co z bezpieczeństwem, to jednak silna chemia nieznanego w sumie skłądu :-/ .
Widzę że uparty jesteś .I co Ci ta chemia zrobi? wgryzie się w szkło a póżniej jak zalejesz wodą to wyjdzie ?????????? to nie jest podłoże aktywne ;-)

Awatar użytkownika
cholma
Post autor: cholma »

Od gościa, który ma wielkie pojącie o hodowli rybek otrzymałem swojego czasu informację, że jak ma niepewne akwarium to myje je zwykłym domestosem, później dokładnie płucze i już zalewa.
Ostatnio zmieniony 2012-02-26, 14:21 przez cholma, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Nie wiem, moze masz racje ale domestos zwykly albo ace to po prostu chlor ;-) wiec wypłukac mozna albo zneutralizowac anty chlorem i po kłopocie. A te pasty do usuwania silikonu sam nie wiem, potem wiecej roboty aby to wypłukac z akwa, jstem uparty i zrobie żyletką :mrgreen: .Niemniej jednak dziekuje za rady. Jest jeszcze jeden problem z tymi pastami do usuwania/rozpuszczania silikonu, trzeba uwazac aby na spoiny sie nic nie dostalo.
Łukasz

Awatar użytkownika
syjon

Post autor: syjon »

Łukasz imho za mocno kombinujesz z tą chemią ;-) .....weź tą żyletke i heja
Ostatnio zmieniony 2012-02-27, 22:16 przez syjon, łącznie zmieniany 1 raz.
Malawi

lukaszLDZ

juz to zrobiłem zeskrobałem i gitara, jednak pod światłem widac jakby smugi takie ktorych nie mozna niczym usunac, jutro jade jednak po ten specyfik, zobaczymy. Zreszta tego i tak jak przyjdzie tło nie bedzie widac, ;-)
Łukasz

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Daruj sobie specyfik jak i tak juz wyczysciles,to reszte ewentualnie zaslonia rosliny.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Wezme na próbe sprawdze na kawałku, jak nie to przyda sie do łazienki tam tez bede musiał usunac to gówno spod prysznica szok hehe :mrgreen:
Łukasz

cob_ra

Post autor: cob_ra »

Podłączę się pod temat,
Pod koniec msc odbieram od znajomego w okazyjnej cenie szkło,
ale problemem jest tło wklejone, tło jest całe wklejane w momencie składania baniaka i jest idealnie spasowane......
Myslę o wycięciu go, myślałem o żyletce i powoli wycinać, tylko, że tło prawdopodobnie będzie się nadawało w kosz.
Zastanawiałem się też na pomalowanie w czarny mat, jaką farbę byście polecali?

Pabian

Post autor: Pabian »

Są różne farby na szkło , jedną z nich jest Tikurilla na podłoża krytyczne .....z tym że najmniejsze opakowanie kosztuje ok. 80 zł. Poszukaj w jakiś sklepach dla plastyków , witrażystów -powinieneś coś znależć w mniejszych i tańszych opakowaniach .
I jeszcze jedno ...jezeli pomalujesz taką farbą tył , to raczej na stałe , bo bardzo trudno ją usunąć

Co do usuwania silikonu , to polecam pastę Tytan

cob_ra

Post autor: cob_ra »

Dzięki,
co do malowania, brałem pod uwagę malowanie tylko tła, jeśli zdecydowałbym się pozostawić, szkła nie chciałbym malować, mam folię czarną na tył do naklejenia ewentualnie.
Jedynie obawiam się porysowania szkła przy odcinaniu sylikonu którym jest przyklejone tło.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”