Jak usunąć silikon z szyby akwarium??
Dzieki a co z bezpieczeństwem, to jednak silna chemia nieznanego w sumie skłądu
. Póki co zeskrobałem wszystko w ten sposób, że zostały same smugi po silikonie, namaczam gąbką z octem i żyletką miejsce koło miejsca i schodzi, trzeba tylko być dokładnym, robota mozolna około godziny zajęło mi wyczyszczenie jakiś może z 10% szyby do czysta. Grube wartswy skrobałem takim prostokątnym nożem z cienkimi ostrzami bardzo chyba do tapet i schodziło ładnie, teraz ocet i żyletka nic więcej. Dzieki za wszelkie rady, może komus sie przyda. W sumie Kuba miał racje ocet zmiekcza taki smugi silikonu i mozna je skrobac zyletka, jednak mażą się srasznie, trzeba robic to dokładnie. Grubych warstw silikonu ocet nie rusza natomiast

Ostatnio zmieniony 2012-02-25, 19:38 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
Od gościa, który ma wielkie pojącie o hodowli rybek otrzymałem swojego czasu informację, że jak ma niepewne akwarium to myje je zwykłym domestosem, później dokładnie płucze i już zalewa.
Ostatnio zmieniony 2012-02-26, 14:21 przez cholma, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wiem, moze masz racje ale domestos zwykly albo ace to po prostu chlor
wiec wypłukac mozna albo zneutralizowac anty chlorem i po kłopocie. A te pasty do usuwania silikonu sam nie wiem, potem wiecej roboty aby to wypłukac z akwa, jstem uparty i zrobie żyletką
.Niemniej jednak dziekuje za rady. Jest jeszcze jeden problem z tymi pastami do usuwania/rozpuszczania silikonu, trzeba uwazac aby na spoiny sie nic nie dostalo.

Łukasz
Daruj sobie specyfik jak i tak juz wyczysciles,to reszte ewentualnie zaslonia rosliny.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Podłączę się pod temat,
Pod koniec msc odbieram od znajomego w okazyjnej cenie szkło,
ale problemem jest tło wklejone, tło jest całe wklejane w momencie składania baniaka i jest idealnie spasowane......
Myslę o wycięciu go, myślałem o żyletce i powoli wycinać, tylko, że tło prawdopodobnie będzie się nadawało w kosz.
Zastanawiałem się też na pomalowanie w czarny mat, jaką farbę byście polecali?
Pod koniec msc odbieram od znajomego w okazyjnej cenie szkło,
ale problemem jest tło wklejone, tło jest całe wklejane w momencie składania baniaka i jest idealnie spasowane......
Myslę o wycięciu go, myślałem o żyletce i powoli wycinać, tylko, że tło prawdopodobnie będzie się nadawało w kosz.
Zastanawiałem się też na pomalowanie w czarny mat, jaką farbę byście polecali?
Są różne farby na szkło , jedną z nich jest Tikurilla na podłoża krytyczne .....z tym że najmniejsze opakowanie kosztuje ok. 80 zł. Poszukaj w jakiś sklepach dla plastyków , witrażystów -powinieneś coś znależć w mniejszych i tańszych opakowaniach .
I jeszcze jedno ...jezeli pomalujesz taką farbą tył , to raczej na stałe , bo bardzo trudno ją usunąć
Co do usuwania silikonu , to polecam pastę Tytan
I jeszcze jedno ...jezeli pomalujesz taką farbą tył , to raczej na stałe , bo bardzo trudno ją usunąć
Co do usuwania silikonu , to polecam pastę Tytan