zbrojniki - opinie

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

king pisze:Arabeski moje w ciągu 5 lat widziałem koło 4 razy.
to już trzeba być naprawdę pasjonatem, żeby hodować rybę, którą widzi się 4 razy w ciągu 5 lat :-)
Ostatnio zmieniony 2012-03-15, 21:59 przez wojtekr, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

otosy są dość delikatne, może dlatego nie są tak popularne, choć nie powiem też o nich myśląłem
Co by tu napisać... :-P

wikif
Kontakt:

Post autor: wikif »

ja mam glusie bez L i są ładne ale małe
Paraotocinclus sp. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2012-03-15, 22:47 przez wikif, łącznie zmieniany 1 raz.

king
Kontakt:

Post autor: king »

glony dojechały:P po l-129; l-340; l-201; l-243; l-200; Panaque nigrolineatus; szydlik; Hypoptoma gulare, Otocinclus zebra, Otocinclus vampiro; Acanthicus adonis, Ancistrus sp.Peru.
no teraz na wybór glonojadów nie narzekać:P

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

king pisze:glony dojechały:P po l-129; l-340; l-201; l-243; l-200; Panaque nigrolineatus; szydlik; Hypoptoma gulare, Otocinclus zebra, Otocinclus vampiro; Acanthicus adonis, Ancistrus sp.Peru.
Albo mi się wydaje, albo się tu reklamujesz:)
king pisze:Acanthicus adonis
Jaki jest sens sprowadzać ryby, które rosną tak wielkie? Przecież docelowo to kilka osób/placówek w Polsce ma baniak odpowiedni na te bydlaki...

king
Kontakt:

no mają :P np. mam klienta z Wawy co ma akwa 50000l w takim jeziorku mogą pływać:P Takich co mają baniaki 1500-2500l nawet w Łodzi jest kilka Kuba rozczaruję cię nie masz największego baniaka...

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

No to skoro masz na to popyt to spoko, ale jestem ciekaw ile osób ma świadomość, że kupuje rybę, która dorasta do metra. A ile trafia do 200 czy 300 litrów.
king pisze:Kuba rozczaruję cię nie masz największego baniaka...
Normalnie szok, myślałem, że mam... dzięki king, że mi to uświadomiłeś! Jak ja się teraz pozbieram!?
Chodzi mi o to, że znakomita większość akwarystów, a więc klientów ma baniaki mniejsze, takie do których ponad połowę mniejsze gibbicepsy są za duże. Jaki więc jest sens sprowadzać ryby, które nadają się do pewnie mniej niż 1% akwariów? Nadają się one gabarytowo do raptem kilku baniaków a jeszcze nie wiadomo czy na pewno właściciel będzie je chciał. Tak tylko pytam, czy po prostu się to opłaca? Czy nie będziesz się z nimi potem męczył jak z płaszczkami czy zebrami, na które nie miałeś klientów i wyżalałeś nam się tutaj nieco.
Bo klienci są coraz mądrzejsi, pytają o ryby, interesuje ich wielkość docelowa i w ogóle... No chyba, że liczysz na takich, którym to wciśniesz nie pytając czy mają 1000l czy 100?

king
Kontakt:

nie sprzedaję ryb w ciemno zawsze pytam gdzie mają trafić...
Niektórzy chcą kupić, a ryby nie dostaną albo doradzę inna.
Klienci którzy chcą kupić ryby do baniaka wybitnie nie odpowiadającego zapotrzebowaniu ryb są uświadamiani np. chcący puścić frontozy z płaszczkami, panaque z pyszczakami czy inne ciekawe kombinacje.
Trochę cierpię na swojej rzetelności bo ludzie dzwonią do mnie jak na informację akwarystyczną... Ale lepiej tak niż by mieli wcale nie dzwonić:)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

No dobrze, ja rozumiem, wszystko fajnie ale to tylko utrudnia sytuację Twoją jako sprzedawcy. Pytanie brzmi czy mimo, że nie sprzedajesz adonisów "w ciemno", dbasz o to aby trafiły do odpowiednio dużych baniaków to czy znajdujesz na nie zbyt? Skoro uważasz, że tak to spoko, ale moim zdaniem sprowadzanie tego typu ryb to wydanie pieniędzy w błoto. Zwłaszcza, że ryby są w handlu od jakiegoś czasu więc niebawem Ci co kupili je do małych baniaków będą się chcieli ich pozbyć, nawet za darmo...

Nairams

Post autor: Nairams »

Podczepiając się do tematu.

Czy ktoś wie gdzie, za ile i czy w ogóle dostanę Sturisomy np. aureum lub Loricarie ?
Ostatnio zmieniony 2012-04-05, 15:55 przez Nairams, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

king
Kontakt:

równa... Daniel Lewandowski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”