Problem z glonami (brązowe watki)

Awatar użytkownika
mih00

Problem z glonami (brązowe watki)

Post autor: mih00 »

Witam,
Otóż mam taki problem, ponieważ zagościł u mnie w bańce taki oto nieprzyjemny zawodnik.
Obrazek
Już się z tymi watkami spotykam nie pierwszy raz. W krewetkarium miałem ten sam problem ale po prawie dwóch miesiącach wybierania szczoteczką po prostu przestał się pojawiać. Najgorsze, że nie wiem co go powoduje. Po kilku tygodniach zaczęły pojawiać się małe kępki a teraz to już wybieram codziennie.

Parametry wody:

dKH: ok. 6
pH: 6.5-.6.8
NO3 - staram się utrzymywać ok. 10 (średnio mam w przedziale 5-10)
PO4 - 0.25
-----
W małym akwa podawałem makro red Aqua-Art + mikro od p. Piotra ze startu a PO4 uzupełniałem NaH2PO4

Teraz w dużym podaje makro+mikro od Piotra ze startu i PO4 również uzupełniam NaH2PO4
----
Podsumowując, wydaje mi się, że w jednym i drugim przypadku popełniłem jakiś błąd przy starcie - ale niestety nie wiem jaki. W krewetkarium jest już bez najmniejszych problemów (czysto bez glonów) Ale w nowo założonej dwusetce, o której tu mowa glon rośnie jak szalony.
Ostatnio zmieniony 2012-04-13, 09:34 przez mih00, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Zaloze sie ze przez noc sa jego duze przyrosty :mrgreen:
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Jesli to takie kłębki okragłe brunatnych jakby cienkich nitek zbitych w kulke, miałem to kiedyś, było to w miejscach dośc silnie naswietlonych. Znikneło samo nie wiem kiedy, jak akwarium dojrzało. Z czym to było związane, nie doszedłem do tego, obstawiałem zbyt duze stężenie no3, i słaba cyrkulacja co2, ale czy ja wiem, Ty masz na poziomie 5-10 wiec oki
Łukasz

Lukiki

Wciagni to wezykiem,wyczysc ile sie da,zrob 50% podmiany,trzymaj sie dalej obecnego nawozenia.
Jesli bedzie nadal,to konfiguruj nawozenie.
Jak stosujesz sie do etykiety x nawozow Piotra?
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
mih00

Lukiki - w nocy rośnie :) ale zdecydowanie lepiej mu w silnym świetle. Jakieś pomysły?

Edit:
Przed chwilka przeczytałem kolejny Twój post. Wiec tak wysysam to wężykiem i wybieram szczoteczką do zębów. Wczoraj zrobiłem podmianę 50%. Nawozy podaje w dawkach dziennych ok. 4-5ml, tak żeby utrzymać parametry (nie pamiętam ile tam ppm było ale chyba 1ml/40l wody podnosi 1ppm NO3) NaH2PO4 rozrobione mam na oko i tak ok. 1 ml dziennie - trzyma mi PO4. Dzisiaj albo w poniedziałek powinien dotrzeć do mnie zestaw soli to już będzie myślę bardziej precyzyjnie. A i jeszcze jedno pytanie co ze światłem? 6-10h full?

lukaszLDZ - cyrkulacje co2 zapewnia głowica od filtra wewnętrznego, która wisi nad dyfuzorem. Stały test co2 wisi na przeciwnej stronie akwa i nie zaobserwowałem niedoborów.
Ostatnio zmieniony 2012-04-13, 11:05 przez mih00, łącznie zmieniany 2 razy.

Lukiki

Świeciłbym full te 9 godzin powiedzmy.

Spróbowałbym dawać codziennie 5 krotne dawki węgla organicznego,powinno te glony,które masz ''przysmażyć''.
Filmy

Awatar użytkownika
mih00

No OK. To cóż węgiel mam tam jakieś Carbo Aqua-Art`u ale podawałem go w normalnej dawce. To odpalam od jutra światło na 9h + będę podsmażał węglem w zwiększonej dawce.

Lukiki

Zdaj relację po 3 dniach stosowania węgla i napisz czy glony blakną.
Filmy

behemoth

Post autor: behemoth »

Miałem kiedyś u siebie coś takiego,po tym jak zostawiłem akwarium pod opieką mojego ojca ,na 2 tygodnie.
Całe nawożenie miał rozpisane na kartce ,ale jak znam życie to coś pomieszał.choć on twierdził że nie.
W każdym razie pomogły 50% podmiany w raz z czyszczeniem i zbieraniem ile się da,akwarium w tym czasie było nawożone nawozami tak jak przed plagą tego czegoś.
Po jakichś 2 miesiącach wszystko wróciło do normy u nie było po tym śladu.

padrem

Post autor: padrem »

i nic nie poradzisz na to, ja tez codziennie wybieralem wybieralem a rano sie pojawialo jeszcze wiecej katastrofa z waty, podmiany wody i wogle zbedny wysilek raz na 3 dni zebrac jak najwiecej i to wsio podmiana wody to raczej nie 50 % ja robilem okolo 20 - 30 co 3 dni nawozy oo Piotra ze startu mikro oraz makro + CO2 2 nieco ponad miesiac i po problemie a na samym poczatku walczylem z tym jak szalony narobilem sie przy tym a efektu nie bylo zadnego, niech sobie zbiornik dojrzeje a zobaczysz ze glon Ci zejdzie :)

TosiaiTymek

Post autor: TosiaiTymek »

Oprócz dostosowania odpowiedniej dawki nawozów , plecam wodę utlenioną . Działa sam sprawdziłem .
Pozdrowionka....

padrem

Post autor: padrem »

TosiaiTymek pisze:plecam wodę utlenioną
a cos wiecej na ten temat w jakich ilosciach dawkowanie itp ?

TosiaiTymek

Połowo butelki na 100 litrów . Po 3 dniach 50% podmianki potem znów taka dawka . Po dwóch dawkach naprawdę widać jak glony wymiękają . W moim akwa pomoglo , po wymianie podłoża na nowe mialem problemy jak pierun . Kuracja wodą utlenioną okazala się trafiona , taka prawie femanga tylk sporo taniej . Warto na czas kuracji dać trochę mocniejsze natlenienie jakiś mały filterek . Ale to mój sposób nie każdy może się z tym zgodzić.
Pozdrowionka....

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

a jak na to obsada zareagowała??
Co by tu napisać... :-P

TosiaiTymek

Przy tej dawce o której napisałem jest ok krewecie i ryby nie wykazywały żadnych złych objawów . Neonki zgromdziły się blieżj powierzchni .Jedyny objaw który zaobserwowałem, podłączyłem mały filterek napowietrzający i wszystko wróciło do normy.
Pozdrowionka....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”