akwarium parapetowe ??

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

akwarium parapetowe ??

Post autor: nefrete1 »

Czy słyszeliście o czmyś takim?
Natknęłam się na taki wątek na jednym z forów akwarystycznych. Małe akwarium ustawione na parapecie budzi wiele kontrowersji - największy sprzeciw wyrażają osoby, które nigdy akwarium na parapecie nie trzymały.
Chicałam się Was zapytać, czy eksperymentowaliście z takim rozwiązaniem?
Ostatnio zmieniony 2009-02-03, 12:39 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Wewnętrznym czy zewnętrznym ? :)
Dla mnie jest to coś zupełnie normalnego, ale chyba jest też ważne od której strony jest parapet i jak silne jest nasłonecznienie.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

No bo właśnie się zastanawiam czy nie postawić mojej 20-stki na parapecie. Stałaby w pokoju od zachodniej strony - tam niemal niegdy nie pada bezpośrednie słoneczne światło (może tylko 2-3 godz latem podczas zachodu słońca). Latem to najchłodniejsze pomieszczenie (poza piwnicą).
Myślę, że spróbuje. Zobaczę co z tego wyjdzie :-D Marzy mi się coś w stylu iwagumi :roll:
Ostatnio zmieniony 2009-02-03, 13:01 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Tylko żeby się nie urwał :)

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Parapet? Nieeeee, jest solidny, murowany, obłożony korkiem i ma szerokość 25 cm, a moje akwarium ma 20. Do tego jest wysoko bo na wysokości moich p... hmm pach :-P (dziwnie teście ten dom budowali :lol: )

Oto moje inspiracje

Obrazek
Obrazek

Nie twierdzę, że uda mi się choćby zbiżyć do tak pięknej aranżacji, ale coś pokombinuję :-)
Ostatnio zmieniony 2009-02-03, 15:14 przez nefrete1, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
macdor

Post autor: macdor »

Na parapecie najlepiej rosną glony ;) Trzeba poświęcać 2x więcej czasu na taki zbiornik(moje doświadczenia) Fotki robią wrażenie, napaliłem się na taki zbiorniczek (jak na foto1):) Jeszcze pytanie: można zamieścić na łamach forum postępy w zakładaniu baniaka jeżeli tak to w jakim dziale?
Cześć wszystkim
Malawi 150l
już jest 25l :D czeka na obsadę

mateusz

Post autor: mateusz »

Z glonami to różnie bywa sam też miałem akwarium na parapecie i glonów nie miałem wszystko zależy od "parapetu" hehe a dokładniej od czasu świecenia słońca. ja osobiście miałem inny problem a mianowicie wahań temperatury np zimą jak grzeje grzejnik ciepłe powietrze idzie do góry grzejąc jedną strone akwarium natomiast druga chłodzona jest od okna a także latem jeśli akwarium zbyt długo było nasłonecznione. Myśle że dużo zależy od której strony świata jest okno. ;-)

zabapinkfloyd
Kontakt:

macdor pisze:Jeszcze pytanie: można zamieścić na łamach forum postępy w zakładaniu baniaka jeżeli tak to w jakim dziale?
Cześć wszystkim

W galerii chyba.

No proszę, tego się po Tobie nie spodziewałem nefrete :)
Zaskakujesz mnie Swoją twórczością :)

Te fotki u Pana Amano w domu były robione ? :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zabapinkfloyd, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
macdor

Post autor: macdor »

W galerii chyba.
OK uznam to za 100%tak:]
Malawi 150l
już jest 25l :D czeka na obsadę

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

zabapinkfloyd pisze:Te fotki u Pana Amano w domu były robione ? :)
Z tego co wiem to są fotki z Nature Aquarium Gallery w Nigacie.

Co do akwarium parapetowego. Dopóki sama nie zrobisz nie przekonasz się. Każde okno jest inne. Inaczej oświetlone, inaczej ustawione w stosunku do słońca itd itd. Teraz dni są całkiem krótkie więc może warto spróbować. Ważna jednak będzie odpowiednia filtracja + mała obsada zbiornika.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Co do zdjęć - kurcze, powinnam wstawić źródła przynajmniej :oops: nie mówiąc już o zgodzie na wykorzystanie ich w innym forum :-( Poprostu wpisałam w google iwagumi i mi takie piękności wyskoczyły, nie zastanawiałam się nad prawami autorskimi.

Mój parapeciak - no już niby stoi na parapecie :-) Zalałam go w weekend. Na razie nie ma tam żaadnych zwierzątek, włożyłam tylko rogatka i trochę mchów z przycinki. Zobacze czy to wogóle będzie "działać". Jeśli tak, to będą tam tylko krewetki. Może kilka szt narybku gupika. Ale myślę, że poczekam z miesiąc. No i muszę jakieś roślinki drobnolistne wykombinować, takie, które nie mają dużych wymagań świetlnych. Macie jakieś pomysły?
Ostatnio zmieniony 2009-02-09, 08:07 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Ale mnie zrobiłaś w konia, myślałem że to Twój zbiornik :)

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Oj no cośty! Żaba :lol:
Napisałam, że to moje inspiracje, a pod zdjęciami: "Nie twierdzę, że uda mi się choćby zbliżyć do tak pięknej aranżacji, ale coś pokombinuję :-)"
Nie sądziłam, że ktoś pomyśli, że takie piękności stworzyłam - chociaż chciałabym :roll:

Awatar użytkownika
mariusz86

Post autor: mariusz86 »

Widziałem to akwarium, o którym mówisz - nie wygląda na to że stoi na parapecie - przynajmniej zdjęcia tego nie ukazują ... Czarne tło - wygląda także że boczne ściany akwarium także są oklejone .. Ciekawe tylko czy jest nad nim pokrywa czy to zbiornik otwarty ... Jeśli pokrywa to powiedziałbym, że zbiorniczek jest uchroniony przed promieniami słonecznymi - to tak jakby wcale nie stał na parapecie ..
Doścignąć niedoścignione ...

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Moje obserwacje po 2 miesiącach od założenia parapeciaka:
- glony - minimalna ilość (więcej miałam w sowim normalnym akwarium)
- po miesiącu wpuściłam tam 5 krewetek - teraz widzę kilka młodych, więc chyba warunki im pasują
- wkurzająca jest tylko błona bakteryjna (akwarium chodzi bez filtra)
- podmiana wody - tu są różne szkoły, niektórzy twierdzą, ze wystarczy tylko dolewać wyparowaną wodę, ale ja podmieniam co tydzień ok 20% w trosce o krewetki

Wobec wstępnego sukcesu spróbuję zorganizować tam jakąś aranżację i przedstawić Wam zdjęcia (bo na razie poprostu wrzuciłam tam gałęzie obrośnięte mchem)

Ciekawe jak się będzie zachowywać akwarium podczas długich letnich dni. Czas pokaże.
Ostatnio zmieniony 2009-03-18, 14:23 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”