Było i się skończyło...

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Na szybko teraz testy zrobiłem i NO3 ok.7~10 a PO4 ~1.

Na szybko z fonu...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-08-05, 12:50 przez Prospero, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

piona3 pisze:
krzych0062 pisze:Qrcze...jestem normalnie "pełen podziwu"-czytaj: jak to możliwe mieć takie problemy z akwa :?: :!: Sam zajmuję się akwarystyką wiele, wiele lat (co niektórzy nie mają jeszcze nawet tylu lat życia ;-) ) i jak do tej pory nic takiego mi się nie przydarzyło...A drzewiej nie było takiej literatury, internetu, tak rozwiniętego "przemysłu" pt. akwarystyka, jak jest teraz...Hm...czytając Twoje i innych problemy po prostu zachodzę w głowę skąd to się bierze? ;-)
Nie kozakuj kolego ba jak ja miałem glony nitkowe (zielona żyłką ) to co byś mi poradził ?????? Widzisz dałem sobie radę i nie trułem .... A czy można mieć problemy z akwa ?Oczywiscie że tak !Po to jest forum aby doradzać a nie walić głodne kawałki ....kumasz bezę?
Słuchaj kolego...coś na temat kozakowania, ale Twojego to wiem...zanim cokolwiek napiszesz obraźliwego w stosunku do innych, sam się zastanów nad tym co wypisujesz i wczytaj się w sens słów napisanych przez innych. Właściciel tego akwa doskonale wie co robił i co ma zrobić, choć może gdzieś popełnił mały błąd i stąd te problemy. A to co ja napisałem nie miało na celu naśmiewanie się z niego, ale oczywiście nie potrafiłeś tego zrozumieć. A skoro sam uważasz, że jesteś w stanie doradzić, więc napisz coś sensownego a nie opluwaj innych.
Sorki Prospero, mam nadzieję, że nie odebrałeś mych słów, jako nabijania się...to było tylko takie moje spostrzeżenie z tymi kłopotami, bo jak do tej pory nigdy nic mi się takowego nie przytrafiło...A sam śledząc forum zapewne wiesz ile to było postów w temacie małego, aby dociec przyczyn jego kłopotów...

Prospero
Administrator

Puki co ściągnąłem cały substart z tą galaretą polałem gdzie trzeba H2O2. Zagotowało się tam gdzie miało się zagotować. Posprzątałem, podmieniłem wody i czekam. Zobaczę czy jutro się coś urodzi.

Ogólnie to ta sinica jest gdy PO4 jest 1 i więcej a NO3 0 ale kurde mam jednak więcej niż zero. Może jednak azotu dodać? Zbyszek radził aby jednak limitować :-/ troszkę się zakręciłem z tym wszystkim.

Co do awantur to... wolałbym otrzymać wskazówkę dlaczego tak a nie inaczej ale to temat rzeka jak widać po forach i ciężko na dobrą sprawę wyczaić temat.

Puki co powoli szykuję potężne działo w postaci antybiotyku ale to ostateczność.

BTW.

W drugim baniaku mam NO3 ponad 40 i PO4 prawie 2 i nawet zielonej kropki nie ma :-P
Ostatnio zmieniony 2012-08-05, 17:11 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzych0062

No, jak słusznie zauważyłeś walka z sinicami to potężny temat i do każdego akwa trzeba podejść indywidualnie... ;-)
Prospero pisze:Ogólnie to ta sinica jest gdy PO4 jest 1 i więcej a NO3 0 ale kurde mam jednak więcej niż zero. Może jednak azotu dodać?
Z tym to bywa różnie...azot mimo wszystko powinien być w równowadze z fosforem...ale oczywiście musi to być jeszcze poparte pozostałymi mikro i makro pierwiastkami, w tym i węglem i światełkiem. Wydaje mi się, że te podmiany wody zburzyły Ci całą biologię w akwa
+zachwiany stosunek N:P... Spróbuj go wyrównać, podaj sporo dobrych bakterii i rób podmiany wody...częstsze, ale w mniejszej ilości. Chyba, że faktycznie wolisz radykalny krok i podać erytromycynę ;-) ?

Prospero
Administrator

Ja do każdej podmiany leję EASY LIFE EASY START. Światełka wydaje mi się, że jest dość to samo z CO2 od czasu do czasu poleję także baniak CARBO.

Awatar użytkownika
krzych0062

No oki...ale te wcześniejsze 50% podmiany zapewne-pomimo podawania bakterii-nie pozwoliły na ustabilizowanie się zbiornika...Akwa musi żyć pełnią swego biologicznego życia, a gdy jest niestabilne to i później problemy wychodzą...Niestety :-/

Prospero
Administrator

Te podmiany o których pisałem były spowodowane tym, że wcześniej nie mierzyłem poziomu azotu a do zakupu zmusiły mnie nitki... jak pisałem wcześniej zwalczyłem je w 10 dni. Sam test pierwszego dnia pokazał ponad 80mg/l (albo i 140!!) więc stąd te 50% podmiany wody. Normalnie staram się podmieniać raz na tydzień wodę w ilości 30% (robię to w niedzielę) :oops:

Awatar użytkownika
krzych0062

A może i lawa być powodem rozchwianych parametrów? Jak to się ma do pH? Diabli wiedzą i trudno coś wywnioskować ze szczątkowych informacji... ;-)

Prospero
Administrator

Nie sądzę aby lawa była tu problemem. Mam dwa baniaki na tej samej lawie i w tym drugim ani pół glona. pH mam stabilne ok. 6.8 może nawet ciut mniej. Różnica między dniem a nocą to jakieś 0.3-0.5pH więc nie są to wielkie chyba wahania? Szczątkowe info? Napisz co chcesz wiedzieć a w miarę możliwości podam.
Ostatnio zmieniony 2012-08-05, 18:02 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzych0062

No to po kolei... :-P
Parametry, które napisałeś w pierwszym poście tyczą się wody kranowej-pH, GH i kH, jak również N i P?
Czym i jak nawozisz? Konkretnie rodzaj nawozów i ilości podawane, które powinny dać stężenie "x" po zaaplikowaniu...
Jak długo żyje Twe akwa, jak długo dojrzewało zanim zacząłeś tak drastycznych podmian wody?
Zwierzątka znamy, to może i opisz co za "zeleninkę" tam posadziłeś?
Aaa...i co z CO2? Ile podajesz gazu?
Skoro sam lawę wykluczasz trzeba znaleźć inna przyczynę.. ;-)

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

Prospero pisze:Ogólnie to ta sinica jest gdy PO4 jest 1 i więcej a NO3 0 ale kurde mam jednak więcej niż zero. Może jednak azotu dodać? Zbyszek radził aby jednak limitować troszkę się zakręciłem z tym wszystkim.
Piotrek, moja rada na pewno nie była abyś azot trzymał na poziomie bliskim zera. Ja sugerowałem wstrzymać się z azotem i doprowadzić do poziomu co najwyżej 10ppm. Sinice to nie tylko niski azot, ale i odwrotnie. Do tego trzeba dopasować pozostałe elementy nawożenia i stabilność baniaka. W Twoich postach NO3 balansuje na krawędzi i jest go raz 0, 10, 20, 40 a nawet już czytam że więcej. Priorytet to znalezienie przyczyny powstawania tak wysokiego poziomu :?:

Prospero
Administrator

Fakt jest taki, że GH i KH podałem z kranu. NO3 w kranie na testach wynosi 0... Fosforu nie badałem a przynajmniej nie pamiętam :shock: zaraz mogę to zrobić bo to nie problem.

Nawożę solami ogólnie to K podawałem zwykle z KNO3 ale po tym jak wyszło to co wyszło potas podaję z soli K2CO4 i tak:

3.2 ppm K z K2SO4 1.284 g co powinno mi podnieść (liczę na objętość 180 netto)

K - 3.20
S - 1.31

Fosfor 0.6 ppm z KH2PO4 198 mg co powinno dać:

K - 0.49
P - 0.20
PO4 - 0.60

teraz się z azotem wstrzymałem ale podawałem tak:

3.2 ppm NO3 sypałem 939 mg co powinno dać:

Potasu 2.02
N 0.72
NO3 3.20

co do CO2 to nie wiem ile :) używam atomizera gazuję tak aby mieć to pH 6.8 do max 6.5 ale jak policzyć z kalkulatora to przy kH 13 i pH 6.8 daje prawie 62mg/l!!

Baniak żyje w tej postaci od marca a drastyczne zmiany zaszły jakiś miesiąc temu. Zielone co posadzone to:

Hemianthus Glomeratus
Utricularia Graminifolia
Hydrocotyle japan
Pogostemon Helferi
Limnophila Aromatica
Krynia,
Blyxa japonica
Micranthemum Umbrosum

...małego Henia już tam nie ma. Ale wróci jak tylko to wyjdzie na prostą.

Prospero
Administrator

Zbyszek17 pisze:
Prospero pisze:Ogólnie to ta sinica jest gdy PO4 jest 1 i więcej a NO3 0 ale kurde mam jednak więcej niż zero. Może jednak azotu dodać? Zbyszek radził aby jednak limitować troszkę się zakręciłem z tym wszystkim.
Piotrek, moja rada na pewno nie była abyś azot trzymał na poziomie bliskim zera. Ja sugerowałem wstrzymać się z azotem i doprowadzić do poziomu co najwyżej 10ppm. Sinice to nie tylko niski azot, ale i odwrotnie. Do tego trzeba dopasować pozostałe elementy nawożenia i stabilność baniaka. W Twoich postach NO3 balansuje na krawędzi i jest go raz 0, 10, 20, 40 a nawet już czytam że więcej. Priorytet to znalezienie przyczyny powstawania tak wysokiego poziomu :?:
Zbyszku, nigdy nie pisałem, że mam azot zerowy chyba, że w kranie ale w baniaku nigdy nie miałem takiego. Tak jak radziłeś udało mi się zejść do granicy 10 i to nawet udaje się utrzymać podbiłem też fosfor mam go teraz 0.8~1ppm bo sam powiedziałeś, że 0.6 to mało więc podkręciłem. Więcej się boje chyba, że podbiję też azot.
Ostatnio zmieniony 2012-08-05, 18:42 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzych0062

Mimo wszystko coś jest nie halo...skoro azotu podawałeś niezbyt wiele, obsady rybnej też nie masz zbytnio śmiecącej, roślinki mniej i bardziej wymagające...hm, faktycznie prawdziwa "zagdozdka" ;-) Pewien jesteś testów i swych wyliczeń z kalkulatora chemicznego? I pytanie...czy mam rozumieć, że ww sole i ilości sypiesz bezpośrednio do akwa, nie rozrabiasz ich robiąc "nawóz"?

Prospero
Administrator

Dobrze rozumiesz... sypię do baniaka. Kalkulatora jestem pewien bo to taki od Spider'a co do testów to cóż... myślę, że mi wałków nie robią bo staram się trzymać instrukcji. Każde odejście od czasu zalecanego przez producenta przekłamuje wynik.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”