Podmien 50% wody, potem całkowite zaciemnienie na 4-5 dni. Co2 wyłącz i ustaw wyloty filtrów tak aby dobrze poruszały tasflą wody, nie zaglądaj przez ten czas tam, niech akwarium będzie nakryte kocem, ręcznikami... Po 5 dniach zdejmij to i zrób podmianke znowu 50%. Zacznij bardzo delikatnie nawozic, małymi dawkami makro i po jakims krótkim czasie bardzo delikatnie mikro... tutaj dawki musisz sam ustalic w zaleznosci od ilosci roslin, podłoża i światła etc. Przez pierwszy tydzien dwa po tym zabiegu wypadałoby uistalic dawki i sprawdzic jaka jest konsumpcja. U mnie to zadziałało w 100%... nie mogłem sobie poradzic,- miałem najpierw pył, który odszedł, potem pojawiły sie długie straszne nitki i wata brazowa... w żaden sposób nie mogłem sie tego pozbyc. rosliny rosły ale i glony tez. Ten zabieg skutecznie usunał glony. Lecz wazne... nalezy pamiętac , ze jest to usuniecie skutków, po to robisz dwie podmiany po 50% przed zaciemnieniem i po... bo po wszystkim, zaczynasz niejako od zera , zatem potem trzeba rozwaznie i delikatnie nawozic, dbac o to aby wszelkie szczatki porganiczne nie zalegały gdzies i nie przekarmiac ryb.Zaciemnienia sie nie bój, ryby dadza radę, z roslin jedynie maly heniek ucierpiał, reszta urosła
EDIT : Aaa, żeby nie było, jest to spsób, który sam wypróbowałem, zatem mówie z własnego doświadczenia. Czytałem tylko wczesniej o tym, ale nie chciało mi się wierzyc, że tak ogromne długie nitki niczym indianskie wlosy, znikna bez śladu, to samo wata.

życze powodzenia, do dzieła, im wczesniej tym lepiej