Było i się skończyło...

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Mam nadzieje, że przed samym zabiegiem wyciągnąłeś tyle tego szitu ile się dąło, zapomniałem o tym napisac :-P
Łukasz

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Zassałem wężykiem lekko poszło ale np. na podłożu tak się zlepiło, że aż wężyk się zatykał granulkami. Przy okazji po całym dniu zaciemnienia zauważyłem iż maluchów już nie ma :-/ była akcja rodostomusów no i padł mi półdziobek ale fakt, że te już mam parę lat.

Prospero
Administrator

No i dziś okazało się, że małżonka ma plan co do nowego OW! Zaprotestowałem to powiedziała, że przejmuje 200L na badylarium/skalarium i, że mam wywalić tą lawę. :-/

Puki co plan jest taki aby ratować zielsko ale nie wiem czy się uda. Tak czy inaczej będę musiał pomyśleć o jakiś korzonkach bo chyba zrobię jej klasyka.

piona3

Post autor: piona3 »

Jak przyjedzie Gosia ..to hmm poproś ją o radę ! Zaciemnienie akwa? :shock: .Ja niestety nie napisze ci nic na forum w tym temacie bo jak się rozpiszę dostanę Bananka :mrgreen: A lubię to forum odwiedzać.. 8-)

Prospero
Administrator

Więc tak. Zaciemnienie wyeliminowało jakieś 75% tego czegoś a pozostałe 13-14% zassałem wężem no ale pozostał jeszcze 1% tego badziewia ale tego raczej nie da się od tak posprzątać i mam nadzieję, że to już koniec przygody z tym czymś. Niestety 98% rogatka także unicestwiło... sporo sprzątania bo igły pływały wszędzie! W 100% także musiałem się tu pożegnać z małym heniem i 98% z dużym więc to zaciemnienie średnio mi wyszło. Pozostałe rośliny nawet nawet wyglądają ale teraz nie wiem czy dalej zaciemniać czy już odpuścić. Dziś jak co niedziela podmianka wody.

lukaszLDZ

piona3 pisze: Zaciemnienie akwa? :shock: .Ja niestety nie napisze ci nic na forum w tym temacie bo jak się rozpiszę dostanę Bananka :mrgreen: A lubię to forum odwiedzać.. 8-)
Co Cie tak w tym dziwi, zaznaczam to jedna z metod dośc skutecznych, ale likwidująca w znacznej mierze jedynie skutki, przynajmniej zadziałała u mnie.
Ile dni trwało to zaciemnienie, wnioskuje ze 2-3 dni, za mało, po 3 dniach podejrzałem u siebie na sekunde i były nitki jeszcze, po 5 dniach 99,9% się rozpusciło razem z wszelkimi innymi glonami, mówiłem 4-5 dni a nie 3 :!: Trzeba było zrobić tak jak mówiłem 5 dni i zaraz po tym usun pozostałosci po glonach i roślinach usuń zniszczone i dosadz nowych. Nawozenie musisz ustalic potem indywidualne, limituj je , najpierw mniej a potem więcej, sam to musisz ustalić. Światło pal potem tak jak do tej pory paliłeś. Tez mam małego henka i duzego i owszem był w stanie niezbyt, ale odbił po tygodniu. Teraz pozbądź sie roslin, które sa w stanie najgorszym i dosadz szybko innych swieżych. Jak możesz podawja tez oprocz co2 normalną dawke wegla w płynie ;-) coś tam pomoże ;-)
Dobrze Prospero, że dało rade teraz musisz ustabilizowac parametry i sprawic zeby znikneła przyczyna a nie tylko skutki :mrgreen: wiem , wiem, nie jest to łatwe i szybkie, powodzenia życze. U mnie juz ponad 2 tygodnie i glony nie wróciły, zobacze za nastepne dwa, jak wrócę z urlopu :-)

A tak btw : masz dośc wysokie kh 13 to dośc dużo.
Ostatnio zmieniony 2012-09-02, 17:53 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 5 razy.
Łukasz

Prospero
Administrator

Eee ostatnio jak mierzyłem to spadło mi kH i gH do !9 :) sukces no mniej się nie da bez RO a to musi poczekać bo aktualnie prowadzę przygotowania do startu nowego baniaka (kompletuję klamoty) a i ten baniak za długo nie pożyje bo już dziś nawet słyszałem, że to co jest (kamienie) robią wypad i mają przyjść badyle i będzie tu skalarium. Co do długości zaciemnienia to tak jakoś było ale jak co niedziela wziąłem się za porządki i uwierz mi było co robić głównie chodzi o odkurzanie "rozpadniętego" rogatka. Co do innych roślin to są dobrej do bardzo dobrej formie jedynie te o których napisałem padły bądź mało co z nich zostało a nowych nie mam za bardzo skąd teraz. Ogólnie do "kosza" poszedł Intermag+ a na jego miejsce przyszedł Profito + sole i ew. żelazo jak będzie potrzeba bo wiadomo tam jest go ciut mało. Carbo mi się kończyło więc już jest nowy literek w pogotowiu (do kostki kupiony) ale jak trzeba tu też się zapoda. Blyxa niestety się skończyła przez... rybcie... pożarły ją! Widziałem jak wciągają liście jak kluski! Będę musiał się uśmiechnąć do kogoś po nią. Ciekawe czy rogatek padł bo NO3 brakło? (wiem, że uwielbia też NO2) bo np. Heteranthera zosterifolia uwielbia PO4 i jak widzę rośnie ładnie mimo, że testy pokazują go na poziomie 0.6-0.8 a np. MICRANTHEUM UMBROSUM jest bo jest niby rośnie niby nie.
Ostatnio zmieniony 2012-09-02, 18:28 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

piona3

Prospero pisze:Więc tak. Zaciemnienie wyeliminowało jakieś 75% tego czegoś a pozostałe 13-14% zassałem wężem no ale pozostał jeszcze 1% tego badziewia ale tego raczej nie da się od tak posprzątać i mam nadzieję, że to już koniec przygody z tym czymś. Niestety 98% rogatka także unicestwiło... sporo sprzątania bo igły pływały wszędzie! W 100% także musiałem się tu pożegnać z małym heniem i 98% z dużym więc to zaciemnienie średnio mi wyszło. Pozostałe rośliny nawet nawet wyglądają ale teraz nie wiem czy dalej zaciemniać czy już odpuścić. Dziś jak co niedziela podmianka wody.
To własnie jest odpowiedz człowieka zaciemniającego akwarium ..Pozbył się wszystkiego ! :evil:

lukaszLDZ

piona3 pisze: To własnie jest odpowiedz człowieka zaciemniającego akwarium ..Pozbył się wszystkiego ! :evil:
Myśle, że nie ma czegos takiego jak "pozbycie sie w 100%" glon zawsze w jakiejs niewielkiej ilosci wystepuje w akwarium i jest to normalne. Wiec trochę pomyliłeś pojęcia kolego, napisałem,jest to jedna z metod "pozbycia się" w sprawdzony mi sposób długich nitek i watek brązowych. U mnie zadziałało. Powtarzam jako jedna z wielu, bo stosowałem kiedyś i algin pond i carbo i w przedawkowanych ilościach , owszem pomagały na glony lecz rowniez destabilizowały mi baniak i rozpuszczały rosliny nie mowiac o krewetkach. Podaj inna skuteczną metodę, która doprowadzi w 5 dni do usunięcia nitek watek itp :-) Te podmiany przed i po maja za zadania niejako wyzerować makro i mikro w zbiorniku, odsłaniamy akwarium praktycznie bez sladu glona i zaczynamy od początku ot, cała filozofia. Jednak 3 dni może okazać sie za mało, ja zaciemniłem na 5 dni i to co zostało było może 5% góra, co odessałem wężykiem.

EDIT: co najważniejsze, TO TYLKO SPOSÓB NA POZBYCIE SIE SKUTKÓW NIE PRZYCZYN, które trzeba sie starac wyeliminowac po zaciemnieniu poprzez doprowadzenie zbiornika do stabilnych parametrów, odpowiednie delikatne i przemyslane nawozenie. To jest myslę najtrudniejsze, nikt nie chce stosowac drastycznych metod i zaciemniać akwarium lub lac litrami siarczanów miedzi itp... lecz skutków musimy sie pozbyć tak czy siak zwlaszcza w przypadku plagi.
Ostatnio zmieniony 2012-09-03, 19:58 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

piona3

Czy ja pomyliłem pojęcia ?? hmm ..Prospero ci napisał .. Ja z góry wiedziałem że tak będzie..Dzięki Bogu nie doradzałeś mi osobiście ...a miałem również problemy ... :mrgreen:

lukaszLDZ

Ciesze sie, że masz inny sposób i że zadziałał, trzeba było zatem podpowiedziec koledze :-)
Łukasz

piona3

Ja tu jestem od czytania .. ;-) Tu są lepiej zorganizowane grupy...buhahaaaa :mrgreen:

Prospero
Administrator

Łukaszu to, że zaciemniłem na 3 dni a nie 5 to tylko dlatego, że mało co z nitek i waty zostało a to co zostało łatwo dało się zassać wężykiem i teraz jest tego mniej niż 1% nawet. Tak myślę. Nawet żonka dziś powiedziała, że akwarium wygląda bardzo dobrze, roślinki zielone itp. szkoda tylko, że kilka innych niestety zostało doszczętnie zniszczonych bądź mało co z nich zostało ale tragedii nie ma zresztą zobaczymy za kilka dni co się będzie działo. Puki co nawożę od dziś ale podaję połowę dawki min. na mój baniak. Fakt jest taki, że sporo było sprzątania.

lukaszLDZ

Widzisz, jak to na wojnie zawsze są ofiary :mrgreen: miejmy nadzieje ze teraz bedzie tylko lepiej :-)
Łukasz

Prospero
Administrator

Poczekam ze dwa tygodnie i zobaczymy czy wszystko będzie ok czy jednak glutów przybędzie i oby nie. Aaa... ze zmian to podawanie CO2 24/24 puki co aby uniknąć skoków pH.
Ostatnio zmieniony 2012-09-03, 21:06 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”