54 l [Green Gate] - Iza

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Czy tło to zwykły karton czy coś innego specjalnego? Pytam bo wygląda rewelacyjnie moim zdaniem i chętnie zamontowałbym oś takiego u siebie.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

No mnie się ta zmiana tła też bardzo podoba :-D

To jest taki gnieciony, grubszy brązowy papier do pakowania prezentów. Kupiłam go w Realu w Pasażu Łódzkim (wiecie, tam na Jana Pawła II). Kosztuje - jeśli dobrze pamiętam - niecałe 6 zł. Jest zwinięty w rulony, do kompletu jest ozdobny sznurek :lol:
Bardzo fajne są kolorki, aż nie mogłam się zdecydować: granatowy, brązowy, zielony, stalowy.

Ma taką strukturę jak próbki na zdjęciu.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-02-24, 08:22 przez nefrete1, łącznie zmieniany 2 razy.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Ostatni aranż jest bardzo specyficzny :)
Powoli zaczynam się do niego przyzwyczajać, ma fajną przestrzenność.

Zdjęcia wklejaj pod postami, bo tak nie będzie wiadomo kto które komentuje :)

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Następne fotki wkleję pod postem.

Jestem naprawdę mile zaskoczona efektami jakie dało dołożenie 8W światła i ziemi ogrodowej. Dodaję też co drugi dzień 2 ml rozpuszczonego K2SO4(roztwór nie jest w pełni nasycony - nie chciałabym zaszkodzić krewetkom).

Tylko nurzaniec nadal się nie rusza :-/ Widać zrestą jak sie porówna zdjęcia, sporo go ubyło. Liście gniją i wypadają. Choć puszcza młode odnogi. Nie wiem czego mu trzeba.

Moi ulubieńcy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No i znowu "grzebałam w baniaku" :mrgreen: Wczoraj poszłam spać o 1.30 w nocy i teraz w pracy już piję 2 kawę. Ale jestem zadowolona z efektu. Myślę, że dam radę zrobić wieczorem małą sesję, to wkleję zdjęcia :-)

Nowe zdjęcie 06.03.2009

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-03-06, 22:05 przez nefrete1, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Kubek75

Post autor: Kubek75 »

Witam,
no wreszcie jakieś zdjęcie, do którego nie trzeba rozjaśniać monitora. :)
Przyglądam się tej kompozycji od początku i widzę, że bardzo ciekawie się rozwija. Moim zdaniem świetnie rozplanowałaś boki i przód. Korzeń pierwsza klasa, a połączenie valisnerii i subulaty jest bardzo dobre. Ale....środek do poprawy. :-) . Zdecyduj się. Albo mikrosorum, albo ludwigia albo cryptocoryne. :-) Poszukaj czegoś w drobnych łodygowcach. Może duży henio?

Pozdrawiam
Kuba

Awatar użytkownika
mich@l

Post autor: mich@l »

Bardzo fajne akwarium. Ładna kompozycja.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Dałeś mi do myślenia Kubek75, i chyba masz rację. W środku jest troszkę taki bałagan.

Ale myślę, że będzie zupełnie przyzwoicie wyglądać, jak cryptocoryne posadzę pomiędzy mikrosorum - w sumie to trochę podobne są do siebie. Z tyłu będą tworzyć trzeci plan. Przesadzę i zobaczę jak da to efekt. Jeśli nadal kiepski, to poczekam i zobaczę która z roślin lepiej rośnie i wtedy tą zostawię.

A drugi plan będzie z ludwigii - która ładnie wygląda na zielonym tle, bo na brązowym jej czerwnień tak dobrze się nie będzie prezentować.

A korzeń - to troszkę oszukałam :-P To moja własna "produkcja". Tak naprawdę to ten sam zestaw korzeni co zawsze, tylko tym razem dodałam kilka gałązek takiej poskręcanej wierzby mandżurskiej
Obrazek
Pewnie kojarzycie, bo suche gałęzie są do kupienia w sklepie. Ja wziełam z ogródka sąsiadów :lol: kilka starych gałązek, leżących w sniegu. Kora zeszła bardzo łatwo, a drewno było już namoczone i o godzinie gotowania w solance nie wypływa na powierzchnie :mrgreen:
Nie wiem tylko, czy nie zaczną mi te gałązki szybko gnić :-/

Awatar użytkownika
Kubek75

Witam,
moim zdaniem to, co zdradza rzeczywistą wielkość Twojego akwarium to właśnie mikrosorum, ludwigia i cryptocoryne. :-D Gdy na początku oglądałem zbiornik wydawał się duży i przestronny, ale wystarczył rzut oka na liść crytocoryny lub mikrosorum, żeby od razu to wrażenie prysło. Dlatego wydaje się, że powinnaś szukać czegoś drobnego, o małych liściach. Dzięki temu uzyskasz efekt małej polanki na skraju wielkiego, mrocznego lasu. Kontrast z korzeniem o dość dużej powierzchni i ścianą valisnerii powinien wyglądać super. Przedni plan tylko uwypukli efekt przestrzeni. Nie jestem też przekonany, czy konieczny jest trzeci plan na środku. Może by dodać trochę odnóg z korzenia i obsadzić mchem?

Pozdrawiam.
Kuba

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Słuszne uwagi. Pomyślę nad tym co napisałeś. Ale jedno mogę powiedzieć już teraz - z czerwonych roślin (ludwigii i alternaterii) nie zrezygnuje :-P strasznie mi się podobają.

Jak patrzę pod kątem Twoich wskazówek - to mikrosorum faktycznie najbardziej przytłacza awkarium. Ale cryptocoryn też łatwo nie oddam. Mają węższe liście i myślę, że przesadzone na tył będą lepiej się prezentować.

Awatar użytkownika
Kubek75

W takim razie, przesadź może cryptocorynę po lewo, w miejsce microsorum, żeby się tak nie zlewała z valisnerią. Dosadź ludwigii i powinno być w porządku. Ale jeśli nie zależy Ci konkretnie na tym gatunku, to może daj coś czerwonego ale mniejszego, np. Nesaea crassicaulis "Ammannia".

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Lewa strona kosmos :)

Awatar użytkownika
Kubek75

Prawa też niczego sobie. ;-) . Tylko ten środek.... :mrgreen:

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Nad środkiem pracuję ;-)

Co myślicie teraz? Lepiej?

Obrazek

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Teraz tez fajnie wyglada, chociaz poprzedni byl wg mnie lepszy.

Awatar użytkownika
Mechanic
Kontakt:

Post autor: Mechanic »

Calkiem ladnie ci to ziele rosnie (jaka ziemie zastosowalas?). Zbiornik wydaje sie wiekszy niz w rzeczywistosci. Fajny klimat. Ryby z rodziny kasaczowatych swietnie by tu pasowaly... ;-)
Ostatnio zmieniony 2009-03-21, 10:01 przez Mechanic, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”