[118] A. nijsseni - herbaciane wody

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wojtekr

[118] A. nijsseni - herbaciane wody

Post autor: wojtekr »

Udało mi się zamienić baniaczek 54l na większy :-)

Nowy, to 118l (80x40x37h). Zalany jest do 35cm. Od razu spodobała mi się taka opcja - duża powierzchnia dna w stosunku do wysokości daje dużą głębię.

Filtracja na razie minikani 120 + turbinka z gąbką

Lampa designerska :-) moje dzieło - 2x18W, 2700K + 3000K - ładny herbaciany efekt podkreślający kolor garbników.

Roślinność to microsoria, kryptokoryny machy, wąkrotka, zobaczymy co się utrzyma.

Obsada:
- parka A. Nijsseni F0 (z odłowu),
- loricaria red
- otocinclus x3
- pstrążenica mała x 8
- L144 x1
- ampularia (nie wiem jak on sobie radzi w takich wodach, ale żyje tak już 3 lata, rośnie i muszla OK)

Woda: RO:kran - 3:1; pH 5,4 - 5,6

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
tu samczyk jeszcze z poprzedniej aranżacji
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2013-06-08, 10:14 przez wojtekr, łącznie zmieniany 2 razy.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Fajny wystrój, podoba mi sie, teraz rybcie maja raj co ;-) może by tak lekko "zaherbacić" tą wodę aby nabrała delikatnie bursztynowego koloru, ale delikatnie. :mrgreen:
Łukasz

Awatar użytkownika
wojtekr

powoli będę zaherbacał. Coś tam dadzą liście i korzenie, jest torf w filtrze, ale już pewnie lekko wypłukany, planuję zmajstrować w piwnicy armatkę torfową.

Ale koloru będę dodawał delikatnie, bo:
- to ma być herbatka a nie kawa :-)
- wraz z kolorem spada pH :-)

glesiak

Post autor: glesiak »

A ja mam takie pytanko, odnośnie pstrążenic. Gdzie je można dostać. Bo wydają się być bardzo ciekawe.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

A powiedz mi jak sprawuje sie ta szyba nakrywowa, często ja czyścisz z osadu o wody? Jak to wygląda z góry - chodzi o estetykę?
Łukasz

Awatar użytkownika
wojtekr

Grzesiek, będę jeszcze kupował te pstrżenice małe (Carnagiella marthae) i większe, marmurkowe (Carnegiella strigata) też. Gdybyś chciał, to mogę zamówić więcej. Możemy się umówić na PW.

Łukasz, akwarium zalałem kilka dni temu, więc jeszcze szyb nakrywkowych nie czyściłem, ale tak jak sobie można wyobrazić ... od góry pewnie będą się kurzyły, a od dołu parowały i będzie zostawał osad. Jedyne pocieszenie, że woda mikękka, więc kamienia mało.

Pod tym względem chyba jednak najlepsze jest akwarium zabudowane, gdzie nie ma kombinowania z przykryciem go.
Ja tutaj specjalnie kazałem wkleić listwę wzmacniającą (tylko z tyłu), na której te szybki się opierają.

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”