[18,5 l] Parapeciak - iza

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

[18,5 l] Parapeciak - iza

Post autor: nefrete1 »

Nareszcie zrobilam kilka zdjęć mojemu parapeciakowi. Nie jest to żadna rewelka, ale zbiorniczek jest niemal bezobsługowy, a krewetki świetnie się w nim rozmnażają.

Opis będzie prosty:

Akwarium: (35 x 23 x 23) cm

Oświetlenie: słoneczko :-)

Filtracja: brak

Podłoże: piasek

Co2: brak

Flora:
- Mech Jawajski (Vesicularia Dubyana)
- Wąkrotka Białogłowa (Hydrocotyle Leucocephala)

Fauna:
- krewetka Babaulti (Caridina cf. babaulti)

Dekoracje: korzenie i kamienie

Widok ogólny

Obrazek

Ze sztucznym oświetleniem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Babaulti z jajeczkami :-D

Obrazek

[ Komentarz dodany przez: megalomaniacc: 2009-04-18, 15:48 ]
PW
Ostatnio zmieniony 2009-04-18, 18:45 przez nefrete1, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

łooo świetnie ;o aż niemożliwe, że nie masz tam w ogóle napowietrzenia ani nic ;o jestem pełen podziwu, ze tak pięknie Ci ten mech rośnie :) co ile robisz podmiany wody ??
Ostatnio zmieniony 2009-04-18, 17:19 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Mech jak mech - on nie potrzebuje napowietrzania. A światła ma tak w sam raz, bo co 2 tyg muszę go przycinać.
Ale kondycją krewetek jestem bardzo mile zaskoczona. Ponieważ staram się utrzymywać populację na możliwie niskim poziomie (odławiam co jakiś czas krewetki i przenoszę do 54l lub sprzedaję) to tlenu wystarcza z tego co wyprodukują rośliny - a mchy pięknie bąbelkują w słoneczny dzień.
Wodę podmieniam co dwa tyg. Ale co kilka dni dolewam wodę, która dość szybko paruje.

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Super akwa, chociaz bys mogla zainwestowac w ASII+ lub Ade :-P

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Ten zbiorniczek powstał z tego co miałam i nie dołożyłam do niego ani złotówki. Ale teraz będę musiała kupić grzałkę - muszę przeprowadzić tam bojownika, bo jest bardzo przeganiany przez żałobniczki, które wczoraj dostałam :-/ a czytałam, że to spokojne rybki nadające się do akawriów wielogatunkowych :roll:
Ostatnio zmieniony 2009-04-19, 07:15 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

A jak się zbiorniczek teraz miewa?

Sam noszę się z zamiarem postawienia parapeciaka takei małe krewetkarium z mchami :-P Tyle że u mnie było by ze wschodniej strony.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Teraz oprócz krewetek mieszka tam bojownik i z tego powodu jest zamontowany filtr. Ale po za tym jest bez zmian.

Awatar użytkownika
mat114

a jakieś grzanie tam masz?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Tak, grzałka też jest.

Awatar użytkownika
mat114

Aha :->

A jakieś ślimaczki tam pełzają?? :lol: Jeżeli tak to jak Ci sie udaję utrzymać taki spadek piaseczku? u mnie świderki równają wszystko nie da sie żadnych spadków czy nierówności zrobić, tylko że nie mam piasku a żwirek w granulacji 4-8mm :-)

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Nie, nie mam świderków. A myślałam, żeby kilka zdobyć, ale teraz po tym co napisałeś to nie będe tam ich wsadzać :-D

Awatar użytkownika
mat114

Hehehe :lol:

Jeżeli można wiedzieć to od której strony świata stoi baniaczek?

A i jeszcze jedno... nawozisz czymś ten mech i wąkrotke?

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

a szyby Ci nie zieleniały jak nie było filtra ?? ;>

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

mat114, maluch stoi od zachodniej strony świata. Do tego nad oknem jest jeszcze wysunięty dach, więc bezpośrednie światło nawet latem pada na akwarium może ze 2 godz.

Nawozów żadnych tam nie daję. Mech rośnie bardzo gęsto i szybciej niż się spodziewałam. Wąkrotka - przez 2 miesiące stała nieruchomo: ani nie marniała ani nie wypuszczała nowych listków. Ostatnio zauważyłam jeden malutki nowy listek :shock:

A jeszcze w sprawie tego spadku piasku - od kiedy włączyłam filtr, to spadek się trochę zmniejszył :-/

MrHotSousage, przez 3 miesiące nie było filtra, na szybach było trochę zielonego nalotu, ale naprawdę minimalnie - tyle samo, co w ogólnym 54l ze sztucznym oświetleniem.

Postaram się w weekend wstawić nowe zdjęcie malucha. Co prawda aranżacyjnie niewiele się zmieniło, ale pokażę jak radzi sobie w swoim nowym, małym domku wypędzony przez żałobniczki bojek.
Ostatnio zmieniony 2009-05-15, 06:49 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

nefrete1 pisze:MrHotSousage, przez 3 miesiące nie było filtra, na szybach było trochę zielonego nalotu, ale naprawdę minimalnie - tyle samo, co w ogólnym 54l ze sztucznym oświetleniem.
w moim 15 litrowym parapeciaku gdzie są same ślimaki przd ich większą ilością ścianki akwa były bardzo zieolne i wystawałyz nich nitki tak samo w całym akwa było ich pełno, ale wraz ze wzrostem ilości mięczaków stopniowo glony malały, a teraz ich nie am wcale :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”