zatoczek

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

pyrkosz61 pisze:Widać że nie było u Ciebie jeszcze plagi tego dziadostwa , gwarantuję Ci że szybko zmieniła byś zdanie na ich temat. Nie spotkałem na forach ani jednej osoby , która była by zadowolona z ich obecności w akwarium.
Heheh no to już znalazłeś takie osoby, w końcu na jakieś oryginalne forum trafiłeś;)
Rozumiem, że ze ślimakami miałeś tylko 2 możliwe sytuacje. Albo ich brak, albo plaga. A ja najczęściej miałem stan pośredni, czyli kontrolowana ich ilość. I jest to najlepsza możliwa sytuacja. Miałem plagę, faktycznie robi się nieestetycznie i trochę wkurzają siedzące na wszystkim ślimory. Miałem też ich brak i się nie cieszyłem, widziałem resztki pokarmu niedojedzone, glony, brudne liście roślin. Zawsze się staram, żeby chociaż świderki w akwarium były, a aktualnie mam też ampularie, rozdętki no i zatoczki.
Helena jest dobrym wyjściem na kontrolowanie ilości ślimaków bo faktycznie dość szybko mogą się zbytnio rozplenić, zwłaszcza jeśli ryb mamy sporo i karmimy obficie. Nie można jednak mieć tych drapieżników zbyt dużo bo są bardzo skuteczne. Ale kilka sztuk nawet na duże akwarium i pozostałe ślimaki są w ryzach.

Awatar użytkownika
pyrkosz61

Post autor: pyrkosz61 »

Kubiszon pisze:A ja najczęściej miałem stan pośredni, czyli kontrolowana ich ilość.
Zatoczki i kontrolowana ilość , dobre ubawiłeś mnie ;-)
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
hasky

Post autor: hasky »

a co z malezyjskimi ślimakami "świderkami" ponoć siedzą wiekszą część dnia w podłożu użyźniając je. Czy to nie jest przypadkiem tak że zżerają korzenie?? Hodowcy zachwalają że ich nie widać w dzień i że likwidują strefy beztlenowe zwłaszcza w akwariach gdzie jest piach. Zakupiłem 10 sztuk ale trochę się tego obawiam...
Ostatnio zmieniony 2011-02-01, 23:01 przez hasky, łącznie zmieniany 1 raz.
Jestem sobie luźny Janek, kiedyś miałem parkę brzanek ;)

Kaledon

Post autor: Kaledon »

Jak nie przekarmiasz ryb to nic się nie stanie. Ale jak przekarmiasz to będziesz miał dekorację z muszelek :mrgreen:

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

pyrkosz61 pisze:Zatoczki i kontrolowana ilość , dobre ubawiłeś mnie ;-)
No skoro tak uważasz, to się nie przekonamy nijak.
hasky pisze:a co z malezyjskimi ślimakami "świderkami" ponoć siedzą wiekszą część dnia w podłożu użyźniając je. Czy to nie jest przypadkiem tak że zżerają korzenie?? Hodowcy zachwalają że ich nie widać w dzień i że likwidują strefy beztlenowe zwłaszcza w akwariach gdzie jest piach. Zakupiłem 10 sztuk ale trochę się tego obawiam...
Ale chodzi Ci o zwykłe świderki czy to to jakaś nowość? Jeśli zwykłe świderki to niezłe bajki już można znaleźć w sieci...
Kaledon pisze:Jak nie przekarmiasz ryb to nic się nie stanie. Ale jak przekarmiasz to będziesz miał dekorację z muszelek :mrgreen:
Niekoniecznie. Zatoczki faktycznie mają tendencję do plagi mimo braku przekarmiania ryb, są po prostu bardzo wydajne. Ale da się tego unikać, aktualnie najprościej Helenkami.

Kaledon

Post autor: Kaledon »

@Kubiszon -pisałem o świderkach ;-)

A co do zatoczków to bardzo skuteczne są u mnie samice gupika. Wystarczy przegłodzić je trochę i pokarmić kilkoma rozgniecionymi ślimaczkami.

Awatar użytkownika
hasky

Ale chodzi Ci o zwykłe świderki czy to to jakaś nowość? Jeśli zwykłe świderki to niezłe bajki już można znaleźć w sieci...
Chodziło mi o te ustrojstwa:

Obrazek

Czy to zwykłe świderki czy jakieś inne--- nie wiem. Nie wiem bo nigdy nie miałem żadnych ślimaków.
U mnie sprawy glonów i resztek pokarmów załatwiają zbrojniki :P

Awatar użytkownika
chaela

Post autor: chaela »

No to i ja przyłączę się do dyskusji.Też mam u siebie zatoczki i nie tylko i nie traktuję ich jako plagi.Są doskonałym uzupełnieniem ekosystemu jakim jest akwarium.Za każdym razem jak robię porządki w baniaku wyłapuję wszystkie jakie zobaczę i nie powiedziałabym,że stanowią problem.
Świderki też mam praktycznie tak długo jak mam akwa i nie zauważyłam żadnych śladów podgryzania przez nie korzeni roślin.
Wszystko więc zależy od podejścia do sprawy i sposobu utrzymania równowagi w zbiorniku.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Hasky, świderki to chyba najpożyteczniejsze ze ślimaków. Nie dość, że podobnie jak inne gatunki zjadają resztki i przyspieszają tym samym jej rozkład to jeszcze przekopują podłoże przy okazji je nawożąc i utleniając. O żadnym niszczeniu korzeni nie ma mowy, jakiś wymysł.
Co do chowania się za dnia w podłożu to faktycznie, w nocy lubią sobie wyjść. Ale jeśli podłoże będzie ubogie w jedzenie to będą na wierzchu cały czas.

Awatar użytkownika
hasky

Wpuszczę je do obu akwariów. Mam jeszcze jednego którego musiałem przynieść ze skałą z zoologa ale jest mały i fioletowy ;/ zobaczymy co z tego wyjdzie. W planie ew ze dwie helenki do kontroli populacji.

nemrod

Post autor: nemrod »

hasky pisze:... jest mały i fioletowy....
Może być jakiś egzemplarz z wód słonawych. Nie znam ich, ale takie w wodach innych niż słodkie widziałem.

Cechy świderków, o których pisał Kubiszon, są wielokrotnie sprawdzone. Jeden z łódzkich akwarystów ma zbiornik z podłożem z piasku, grubości około 6 cm. Istnienie w takim gruncie stref beztlenowych to norma. Tyle, że on ma również tysiące - to nie pomyłka - świderków. Krótkie przejechanie siatką po dnie to wyciągnięcie ponad 200 sztuk. I żadnych stref beztlenowych, czysty piasek na całej wysokości do samej szyby!

Świderki pozwalają na jeszcze jeden sprawdzian, na który zwykle rzadko zwraca się uwagę. Kształt i kolor muszli mogą sporo powiedzieć o zawartości minerałów w wodzie. Muszla powinna być w równym kolorze - są jaśniejsze i ciemniejsze - a co najważniejsze: ostro zakończona. Na Twoim zdjęciu zakończenie muszli jest jakby urwane, nierówne. W wodzie brakuje minerałów. Jakich - tego już nie potrafię ocenić. Ale sprawdzić warto.

Awatar użytkownika
hasky

Czy to słony czy słodki... Trudno powiedzieć spróbuję go poszukać i wtedy udzielę szerszych wyjaśnień. Wiem że przybył do akwarium wraz z kamieniem który musiał być wcześniej używany. Póki co już jest prawie miesiąc w słodkiej wodzi i nic mu się nie dzieje więc nie wiem.

Co do zdjęcia świderków - zdjęcie jest przykładowe ściągnięte z aukcji z której kupiłem ślimaki. Jak mi je dostarczą to się okaże co to za sztuki. Akwaria mam zróżnicowane pod względem podłoża. W żwirku będzie ok w piasku też ok a co w momencie gdy masz torfowe podłoże??? czy aby nasze kochane świdry nie wyciągną brązu na nasz bielutki piasek ???

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Nie powinny nic wyciągnąć. U mnie żyły w piachu pod którym była glina i ziemia i nie było problemów.
Ostatnio zmieniony 2011-02-03, 09:33 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Już w sierpniowym numerze Magazynu Akwarium, będzie o ślimakach, tych lubianych i tych uznawanych za "wrogie" akwaryście ;-).
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

nemrod

Post autor: nemrod »

Zafira pisze:Już w sierpniowym numerze ...
Termin znasz. Autora też?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”