aquasubstrate II
aquasubstrate II
Witam, mam kilka pytan dotyczacych aquasubstrate II. Na ile starczy takie podłoże tz ile czasu bedzie miało swoje właściwosci, Jak to jest z odkurzaniem tego podłoża?? Czy stosuje sie dodatkowo jakies kulki torfowe czy cos takiego?? czy stosuje sie to podłoże do typowo roślinnego akwarium??
Nie ma sposobu,który by jasno określił na ile starczy substrat na,to składa się dużo czynników.
Ilość roślin,jakie ich gatunki,obsadzenie procentowe powierzchni zbiornika,ilość i jakość oświetlenia,sposoby i rodzaje nawożenia.
Możesz się spotkać z opiniami zbiorników 2 letnich na tym podłożu z pięknymi roślinami,ale musisz być świadom,że trzeba dużo już karmić rośliny ze słupa wody.
W którejś tam mojej aranzacji na tym podłożu mały heniek zjadł go w 3 miesiące.
Heniek zajmował 1/3 powierzchni dna 120x40.
Raczej się dna nie odmula w zbiornikach zgęstą roślinnością i tym bardziej na substracie,ponieważ jest bardzo lekki.
Ilość roślin,jakie ich gatunki,obsadzenie procentowe powierzchni zbiornika,ilość i jakość oświetlenia,sposoby i rodzaje nawożenia.
Możesz się spotkać z opiniami zbiorników 2 letnich na tym podłożu z pięknymi roślinami,ale musisz być świadom,że trzeba dużo już karmić rośliny ze słupa wody.
W którejś tam mojej aranzacji na tym podłożu mały heniek zjadł go w 3 miesiące.
Heniek zajmował 1/3 powierzchni dna 120x40.
Raczej się dna nie odmula w zbiornikach zgęstą roślinnością i tym bardziej na substracie,ponieważ jest bardzo lekki.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
U mojego kolegi po roku czasu zamienił się w pył, i pokrył wszystkie rośliny bo unosił się przy najmniejszym ruchu wody, u mnie po 4 miesiącach było to samo 1/5 całego substratu jaki wpakowałem nie nadawała się do niczego ;/. Moim zdaniem szkoda kasy najlepsze rozwiązanie to zwykły żwirek np bazaltowy i do tego kulki gliniane albo kupne albo samo róbki, albo ziemia ogrodowa i glina i rośliny jak szalone będą rosły ;] to jest najlepsze wyjście i najtańsze 
-
TosiaiTymek
Akurat z tym że zmienia się w pyl nie mogę się zgodzić Hex z toba fakt jak bedziesz nim mocno miąchal to i moze albo co lepsze odmulal , choc nie wiem po co . Ja osobiście mam go 2 lata i jest ok. Plukalem go pół roku temu ze wzgledu na start nowy zbiornika i jego utratę wartości odżywczych. Obecnie pod spodem mam ziemie ogrodową przykryta moskitierą i rosliny rosna ok. Taka mala alternatywa do zakupu Olivera Knota lub Amazoni. Bazalt i glinka i rosliny będą rosly , fakt będą ale nie tak jak w gotowych podlożach , a i komfort pracy na tym podłożu jest lepszy, ale to moja opinia.Hex pisze:U mojego kolegi po roku czasu zamienił się w pył, i pokrył wszystkie rośliny bo unosił się przy najmniejszym ruchu wody, u mnie po 4 miesiącach było to samo 1/5 całego substratu jaki wpakowałem nie nadawała się do niczego ;/. Moim zdaniem szkoda kasy najlepsze rozwiązanie to zwykły żwirek np bazaltowy i do tego kulki gliniane albo kupne albo samo róbki, albo ziemia ogrodowa i glina i rośliny jak szalone będą rosły ;] to jest najlepsze wyjście i najtańsze
Pozdrowionka....
zgodzę się z Tobą ale to też zależy od tego jakie i ile roślin było wcześniej miałem od zaj....... roślin i po prostu pochłonęły go ( u kolegi też tak było, tyle że u niego to trwało rok a u mnie 4 miesiące ), nie miąchałem go i broń Boże nie odmulałem, nie wiem jak Ci się udało z tym płukaniem ale u mnie coś dziwnego było bo płukałem płukałem i płukałem i nie mogłem go wypłukać, komfort lepszy ale i znacznie drożej ale to już kwestia zasobności portfela. Przerabiałem substrat, teraz mam żwirek i glinę ( jestem bardzow zadowolony) w 2 baniaku jak uda mi się gdzieś kupić Mancapury za rozsądne pieniądze to odpalam 2 baniak na ziemi i glinie
Ostatnio zmieniony 2011-09-20, 09:40 przez Hex, łącznie zmieniany 1 raz.