aquasubstrate II

ODPOWIEDZ
tomala78

aquasubstrate II

Post autor: tomala78 »

Witam, mam kilka pytan dotyczacych aquasubstrate II. Na ile starczy takie podłoże tz ile czasu bedzie miało swoje właściwosci, Jak to jest z odkurzaniem tego podłoża?? Czy stosuje sie dodatkowo jakies kulki torfowe czy cos takiego?? czy stosuje sie to podłoże do typowo roślinnego akwarium??

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Nie ma sposobu,który by jasno określił na ile starczy substrat na,to składa się dużo czynników.
Ilość roślin,jakie ich gatunki,obsadzenie procentowe powierzchni zbiornika,ilość i jakość oświetlenia,sposoby i rodzaje nawożenia.
Możesz się spotkać z opiniami zbiorników 2 letnich na tym podłożu z pięknymi roślinami,ale musisz być świadom,że trzeba dużo już karmić rośliny ze słupa wody.

W którejś tam mojej aranzacji na tym podłożu mały heniek zjadł go w 3 miesiące.
Heniek zajmował 1/3 powierzchni dna 120x40.

Raczej się dna nie odmula w zbiornikach zgęstą roślinnością i tym bardziej na substracie,ponieważ jest bardzo lekki.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Hex

Post autor: Hex »

U mojego kolegi po roku czasu zamienił się w pył, i pokrył wszystkie rośliny bo unosił się przy najmniejszym ruchu wody, u mnie po 4 miesiącach było to samo 1/5 całego substratu jaki wpakowałem nie nadawała się do niczego ;/. Moim zdaniem szkoda kasy najlepsze rozwiązanie to zwykły żwirek np bazaltowy i do tego kulki gliniane albo kupne albo samo róbki, albo ziemia ogrodowa i glina i rośliny jak szalone będą rosły ;] to jest najlepsze wyjście i najtańsze 8-)

TosiaiTymek

Post autor: TosiaiTymek »

Hex pisze:U mojego kolegi po roku czasu zamienił się w pył, i pokrył wszystkie rośliny bo unosił się przy najmniejszym ruchu wody, u mnie po 4 miesiącach było to samo 1/5 całego substratu jaki wpakowałem nie nadawała się do niczego ;/. Moim zdaniem szkoda kasy najlepsze rozwiązanie to zwykły żwirek np bazaltowy i do tego kulki gliniane albo kupne albo samo róbki, albo ziemia ogrodowa i glina i rośliny jak szalone będą rosły ;] to jest najlepsze wyjście i najtańsze 8-)
Akurat z tym że zmienia się w pyl nie mogę się zgodzić Hex z toba fakt jak bedziesz nim mocno miąchal to i moze albo co lepsze odmulal , choc nie wiem po co . Ja osobiście mam go 2 lata i jest ok. Plukalem go pół roku temu ze wzgledu na start nowy zbiornika i jego utratę wartości odżywczych. Obecnie pod spodem mam ziemie ogrodową przykryta moskitierą i rosliny rosna ok. Taka mala alternatywa do zakupu Olivera Knota lub Amazoni. Bazalt i glinka i rosliny będą rosly , fakt będą ale nie tak jak w gotowych podlożach , a i komfort pracy na tym podłożu jest lepszy, ale to moja opinia.
Pozdrowionka....

Hex

Post autor: Hex »

zgodzę się z Tobą ale to też zależy od tego jakie i ile roślin było wcześniej miałem od zaj....... roślin i po prostu pochłonęły go ( u kolegi też tak było, tyle że u niego to trwało rok a u mnie 4 miesiące ), nie miąchałem go i broń Boże nie odmulałem, nie wiem jak Ci się udało z tym płukaniem ale u mnie coś dziwnego było bo płukałem płukałem i płukałem i nie mogłem go wypłukać, komfort lepszy ale i znacznie drożej ale to już kwestia zasobności portfela. Przerabiałem substrat, teraz mam żwirek i glinę ( jestem bardzow zadowolony) w 2 baniaku jak uda mi się gdzieś kupić Mancapury za rozsądne pieniądze to odpalam 2 baniak na ziemi i glinie
Ostatnio zmieniony 2011-09-20, 09:40 przez Hex, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”