Akwarium 54-112 litrow. Jakie rybki?
Akwarium 54-112 litrow. Jakie rybki?
Witam,
w najbliższych czasie chce zakupić akwarium i teraz aby nie popelnic błędu, tak jak w moim dotychczasowym akwarium, prosił bym abyście pomogli mi z wyborem rybek do niego. Chcialem w nie wpuscic z 8 neonkow 2 skalary, ale to moze byc zly pomysl. Zaraz powiecie ze skalary np potrzebuja tego i tego, dlatego wlasnie was pytam zebu uniknac stresu u rybek. Co tak naprawde chcialbym w akwarium, ryby male ktore plywaly by w stadzie i 1-4 wieksze zeby "panowaly" w akwarium :)
w najbliższych czasie chce zakupić akwarium i teraz aby nie popelnic błędu, tak jak w moim dotychczasowym akwarium, prosił bym abyście pomogli mi z wyborem rybek do niego. Chcialem w nie wpuscic z 8 neonkow 2 skalary, ale to moze byc zly pomysl. Zaraz powiecie ze skalary np potrzebuja tego i tego, dlatego wlasnie was pytam zebu uniknac stresu u rybek. Co tak naprawde chcialbym w akwarium, ryby male ktore plywaly by w stadzie i 1-4 wieksze zeby "panowaly" w akwarium :)
Ostatnio zmieniony 2011-11-04, 20:18 przez sleam, łącznie zmieniany 1 raz.
www.google.com
Nie obraź się ale takich tematów są setki. Zaproponuj coś a my to skorygujemy w miarę możliwości.
Nie obraź się ale takich tematów są setki. Zaproponuj coś a my to skorygujemy w miarę możliwości.
skalary absolutkie odpadaja, najprościej, bo przecież kazdy ma inny gust, wejdx w net google Twoim przyjacielem, wpisz nazwy rybek , które Ci sie podobaja i poszukaj o minimalnych wymaganiach jakie musza byc spełnione, aby hodowac je z powodzeniem bez uszczerbku dla zdrowia. Noeny jak najbardziej ale trzeba dopasowac ilośc do litrazu
Łukasz
Powiedzcie mi coś na temat:
Barwieniec Czarny
Brzanka Odeska
Brzanka Purpurowa
Bystrzyk Amandy
Drobniczka Jednodniówka
Neon czarny, czerwony, innesa
Chce wiedzieć jak te rybki będą się sprawować w stadach w akwarium 60l.
No i nie mogłem znaleźć większych ryb które nadawały by się do takiego akwarium wraz z tymi małymi rybami :( pomóżcie jak możecie... :(
Ale bardzo proszę nie krzyczeć, nie pali się - Kubiszon
Poprawiłem się, przepraszam :)
Barwieniec Czarny
Brzanka Odeska
Brzanka Purpurowa
Bystrzyk Amandy
Drobniczka Jednodniówka
Neon czarny, czerwony, innesa
Chce wiedzieć jak te rybki będą się sprawować w stadach w akwarium 60l.
No i nie mogłem znaleźć większych ryb które nadawały by się do takiego akwarium wraz z tymi małymi rybami :( pomóżcie jak możecie... :(
Ale bardzo proszę nie krzyczeć, nie pali się - Kubiszon
Poprawiłem się, przepraszam :)
Ostatnio zmieniony 2011-11-03, 20:14 przez sleam, łącznie zmieniany 3 razy.
- mario150375
Neon czarny - miałem stadko 20 szt w 126l, spokojna rybka nie wadząca żadnej innej - w sytuacji zagrożenia zbija się w stado, tak pływają oddzielnie, potrzebują dużo zieleni oraz przestrzeni do pływania więc ja w swoim trzymałem środek wolny a w narożnikach dużo zieleni. Neon czarny jest większy od innych neonów więc będzie się to przekładało na ilość szt. w zbiorniku - w 60l raczej dużej ilości nie będziesz miał.
Miałem wtedy do tego pielęgniczki kakadu.
Opisy gatunków, które wymieniłeś są dostępne w necie, jak pisał Irek. Możesz się tam wszystkiego dowiedzieć. Najważniejsze nie przesadzić z ilością i wielkością do takiego litrażu. No i dobrać gatunki ze sobą aby sobie nie przeszkadzały. Więc zaproponuj całą obsadę i wtedy można przedyskutować.
Miałem wtedy do tego pielęgniczki kakadu.
Opisy gatunków, które wymieniłeś są dostępne w necie, jak pisał Irek. Możesz się tam wszystkiego dowiedzieć. Najważniejsze nie przesadzić z ilością i wielkością do takiego litrażu. No i dobrać gatunki ze sobą aby sobie nie przeszkadzały. Więc zaproponuj całą obsadę i wtedy można przedyskutować.
Ostatnio zmieniony 2011-11-04, 08:54 przez mario150375, łącznie zmieniany 1 raz.
-
furious tomash
- mario150375
Z jednej strony masz rację, natomiast jest druga strona medalu.
Trudno mieć wszystkie gatunki w swoich akwariach na tyle długo aby coś na ten temat powiedzieć. Ja miałem neony czarne i mogę powiedzieć dużo o nich, nie tylko opierając się na danych książkowych. A opisy gatunków osobiście czerpię z neta, z książek itp. Tutaj mam okazję podzielić się z wiedzą i uzyskać wiedzę od innych pasjonatów ale bardziej unikatową, której trudno szukać w książkach itp. W sumie imho nie warto dublować opisów. Bo w jakim celu?
Pisałem, że najlepiej jest zaproponować obsadę (korzystając z książek, z neta itd). A potem rzucić na forum bo może ktoś już te gatunki miał i może powiedzieć coś więcej. Czyli, żeby inni uczestnicy forum nie decydowali o tym jakie rybki się komuś podobają (bo każdy ma swój gust i swój cel w założeniu akwarium) tylko doradzili w ramach swojego doświadczenia czy takie zestawienie / ilość jest w porządku.
Imho sleam musi wiedzieć jakie większe ryby chce mieć (czy pielęgniczki, czy np gurami)bo w 60l przy ochocie posiadania stadka małych raczej nie poszaleje. Ja miałem Kakadu.
No i jeszcze czy chce mieć akwarium towarzyskie czy biototypowe bo w tym drugim dobór jest okrojony do regionu.
pozdrowienia dla wszystkich
Trudno mieć wszystkie gatunki w swoich akwariach na tyle długo aby coś na ten temat powiedzieć. Ja miałem neony czarne i mogę powiedzieć dużo o nich, nie tylko opierając się na danych książkowych. A opisy gatunków osobiście czerpię z neta, z książek itp. Tutaj mam okazję podzielić się z wiedzą i uzyskać wiedzę od innych pasjonatów ale bardziej unikatową, której trudno szukać w książkach itp. W sumie imho nie warto dublować opisów. Bo w jakim celu?
Pisałem, że najlepiej jest zaproponować obsadę (korzystając z książek, z neta itd). A potem rzucić na forum bo może ktoś już te gatunki miał i może powiedzieć coś więcej. Czyli, żeby inni uczestnicy forum nie decydowali o tym jakie rybki się komuś podobają (bo każdy ma swój gust i swój cel w założeniu akwarium) tylko doradzili w ramach swojego doświadczenia czy takie zestawienie / ilość jest w porządku.
Imho sleam musi wiedzieć jakie większe ryby chce mieć (czy pielęgniczki, czy np gurami)bo w 60l przy ochocie posiadania stadka małych raczej nie poszaleje. Ja miałem Kakadu.
No i jeszcze czy chce mieć akwarium towarzyskie czy biototypowe bo w tym drugim dobór jest okrojony do regionu.
pozdrowienia dla wszystkich
Irek posłuchałem cię i poszukałem w googlach, ale własnie tak jak powiedział mario150375 po to pytam się na forum aby zaczerpnąć wiedzy u innych hodowców, aby dowiedzieć się czegoś więcej niż to co jest napisane na linkach w google. Będzie to akwarium towarzyskie :) Znalazłem dosyć tanio akwarium 96l. więc raczej na takie się skuszę :)
- illuminatebaby
W zasadzie to chce 250-300... ale niestety nie mam gdzie go wsadzić :D Ponieważ dzielę pokój z bratem :( No ale 96 wezmę jak jeszcze będzie, chyba że znajdę 112 to wtedy wezmę :) No to muszę chyba zmienić nazwę tematu :)
Teraz dla was abyście mogli mi doradzić jakie ryby do takiego akwarium jako mniejsze ryby to:
10 Neonek Czarnych albo 15 Bystrzyków Amandy
Jako większe:
Myślę nad Bocją Wspaniałą ale do będzie za mały litraż do takiego akwarium co nie??
A wy jakie ryby proponujecie do takiego akwarium?? Powiedzmy że większe to dla mnie od 7cm w górę :)
Teraz dla was abyście mogli mi doradzić jakie ryby do takiego akwarium jako mniejsze ryby to:
10 Neonek Czarnych albo 15 Bystrzyków Amandy
Jako większe:
Myślę nad Bocją Wspaniałą ale do będzie za mały litraż do takiego akwarium co nie??
A wy jakie ryby proponujecie do takiego akwarium?? Powiedzmy że większe to dla mnie od 7cm w górę :)
Ostatnio zmieniony 2011-11-04, 20:23 przez sleam, łącznie zmieniany 1 raz.
Ryby proponujesz sobie sam,kierując się:
-tym,co Ci się podoba
-tym czy litraż jest wystarczający
-parametry wody
To Twoje akwarium,ma cieszyć Ciebie,a nie kogoś,kto wyboru dokonał za Ciebie.
-tym,co Ci się podoba
-tym czy litraż jest wystarczający
-parametry wody
To Twoje akwarium,ma cieszyć Ciebie,a nie kogoś,kto wyboru dokonał za Ciebie.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Lukiki wiem o co Ci chodzi :D Chodzi mi bardziej o to, że ktoś może mi zaproponować ryby na które specjalnie nie zwróciłem uwagi a jak przyjrzę się im dokładnie to mogą mi przypaść do gustu :) A tak nie wiem naprawdę jakie mogę mieć przeglądam i nic nie może przykuć mojej uwagi, a skalary mi się najbardziej podobają ^^