czy kamień granitowy się nadaje?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

czy kamień granitowy się nadaje?

Post autor: nefrete1 »

Pytanie właściwie jest w temacie - dostałam od sąsiada, który kiedyś miał rybki kilka ładnych skałek. Nie wiem na 100% co to za skała, ale jak pogrzebałam w necie to wydaje się najbardziej podobna do granitu (wieczorem zamieszczę jej zdjęcia to może uda Wam się ją zidentyfikować).
Czy jeśli to granit - tak jak podejrzewam - to nadaje się, do włożenia do akwarium? Chciałabym uruchomić moje 30l i kupić kilka danio pręgowanych i krewetki.
Ostatnio zmieniony 2009-01-29, 14:20 przez nefrete1, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Granit sam w sobie nie powinien zmieniać parametrow wody, ale pytanie czy będzie estetycznie wyglądał w akwarium?
Obrazek

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Mnie się chyba będzie podobał - choć muszę zrobić próbę na mokro :-) - czyli zobaczyć jak wygląda pod wodą. Jest bardzo jasno szary (prawie bały), chropowaty i ma ciemne grutki, jest trochę jakby świecący. Ma nieregularne - a więc całkiem naturalne kształty. No obiecuję wstawić zdjęcia jak wrócę z pracy.
Wymyśliłam sobie, że dam podłoże z jasnego piasku i wtedy te skałki będą się ładnie komponować.

A oto zdjęcia skałek:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Najłatwiej to sprawdzić wkładając go do wody i robią testy.
Z tego co rzuca się w oczy to granit w głównej mierze składa się z kwarcu, który jest neutralny.
Wstaw temat na innych forach, może ktoś będzie wiedział coś konkretnego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”