Korzeń barwi wodę

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Ja miałem pecha jeden puszcza zywice niestety i daje zapach wlasnie w goracej wodzie, ale nie wloze go do akwarium
Łukasz

indiana

Post autor: indiana »

To idź do dziadka ja jak brałem korzenie od niego to mi powiedział, że w razie jak coś będzie nie tak albo mi się znudzi żeby przynieść i wymienić na inny.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

lukaszLDZ pisze:Potwierdzam fakt, facet oki i ma łądne koroznki. Niestety ostatnio zakupiłem dwa i jak zaczałem gotować, jeden z nich puszcza po prostu zywicę, która podczas gotowania osadza sie na powierzchni i wydziela zapaszek :shock: :cry: . Zatem, czy od Pania Henia czy nie korzen zawsze trzeba sprawdzic gotując wczesniej chociaz raz. Nie wazny czy jest spreparowany czy tez nie.
po co gotowałeś??
od niego korzenie są gotowe, podczas gotowania sprawiłeś, że żywica się zaczęła rozpuszczać, akurat ona sama nic nie zrobi, będzie pływać na powierzchni puki nie złapie odpowiednio dużo brudu i osądzie jako syfek na żwirze

przerobiłem od niego masę korzeni, żaden nie puszczał nic nieciekawego, a te co miały barwić barwiły, ale o tym Pan Henio zawsze mówi przy zakupie
Co by tu napisać... :-P

lukaszLDZ

Wiesz byc moze ze podczas gotowania cos sie uwolniło ( zywica) pod wpływem temperatury. Proces gotowania uważałem i uważam za normalny i zanim wrzuce korzeń do akwarium chce wygotowac, to oczywiste chociaz z raz. Drugi idealnie , natomiast jeden po porostu puscił mnóstwo zywicy i to juz w temperaturze długo poniżej wrzenia wody. Uwazam, że jest to dyskfalifikujące dla tego kawałka drewna i nie będziie sie moczył w akwarium. Żywica raczej nie jest czyms porządanym w baniaku, nie wiadomo jak zareaguje na nia obsada. Korzeń nawet po wyjeciu z wody i ostygnięciu, pachnie żywicą jak jakas sosna. Chociaz zauważyłem, że puszcza tylko z jednego miejsca. Gotowanie w solance jakby spowodowało, że zywica sie skrystalizowała w tym miejscu skąd wycieka.
Łukasz

indiana

Post autor: indiana »

Idź w niedziele może Ci wymieni :)

lukaszLDZ

Nie chodzi o to aby oddawać, podoba mi sie ;-) myslę , że żywica ponizej 75 stopni nie rozpuszcza się. Zaczęła wyciekac gdyz podgotowałem, nie wiedzac co i jak. Zawsze tak robiłem. Byc moze wystarczy teraz wyczyscic korzeń szczotka i namoczyc go. Mnie interesuje tylko jak na to zareagują ryby.
Łukasz

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

problem przy iglakach z żywicą jest oczywisty, nie chce czegoś pokręcić teraz, Pan Henio mi tłumaczył, ale jakiś czas temu w niedzielę odkurzę temat jak nie zapomnę, ale sam mam kilka iglaków w baniaku, żaden nic nie puszcza, ale ja swoich nie gotowałem

jedno co pamiętam to to, że żywica wypłynie na wierzch i nie wytruje obsady, powstaną plamy jak przy benzynie, takie tęczowe, można zebrać ręcznikiem papierowym

Ale specem jest Pan Henio (ps jego korzenie są po preparowaniu w autoklawie na gorąco więc po co gotować??)
Co by tu napisać... :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”