[360 L][American dream] nowa obsada strona 4
refleksy od hqi najlepsze są na suficie :)
a akwarium rzeczywiście lepiej prezentuje się bez herbacianego klimatu - korzenie poukładane w jednym kierunku nasuwają skojarzenie z jakimś strumieniem może jakiś większy jasny otoczak warto by wkomponować??
jako że jest to mój 1 post u was to witam serdecznie wszystkich i pozdrawiam z Gdańska :)
a akwarium rzeczywiście lepiej prezentuje się bez herbacianego klimatu - korzenie poukładane w jednym kierunku nasuwają skojarzenie z jakimś strumieniem może jakiś większy jasny otoczak warto by wkomponować??
jako że jest to mój 1 post u was to witam serdecznie wszystkich i pozdrawiam z Gdańska :)
Ostatnio zmieniony 2013-02-04, 14:57 przez ylstrom, łącznie zmieniany 1 raz.
ziemian, do BW,tylko zrodlo swiatla pod postacia zarowa,lub ledowa,napewno nie swietlowki.
Oczywiscie ,ze mozna dac swietlowki,ale bedzie bez efektu.
Otoczaki,to bardzo trafna podpowiedz.
Oczywiscie ,ze mozna dac swietlowki,ale bedzie bez efektu.
Otoczaki,to bardzo trafna podpowiedz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
- maly07071989
Pogratulować zmian i wytrwałości w działaniu o tak poznej porze. Baniaczek bardzo ładny rybom też się podoba a zwłaszcza skalarowi ktory chyba chcial Ci podziekowac buziakiem ;) tak wywnioskowałem ze zdjęcia, albo minę zrobił z wrażenia :D
Herbatkę to można zrobić w szklance spijać ją całe dnie przy takim baniaczku
Pozdrawiam.
Herbatkę to można zrobić w szklance spijać ją całe dnie przy takim baniaczku
Pozdrawiam.
Woooooooooow aleście się rozpisali!
Ylstrom - witamy na pokładzie
W kwestii herbatki - herbatki podczas pracy nad akwarium nie było (były inne napoje wzmacniające
) i w akwarium póki co też jej nie będzie.
Chcąc nie chcąc zgadzam się z Lukiki'm - ma ona swój niewątpliwy urok przy punktowym oświetleniu.
Przy poprzednim korzeniu woda była lekko żółtawa. Teraz (przynajmniej na razie) woda jest krystalicznie czysta i to mi się bardzo podoba
Ale jak mi się znudzi to kto wie...
Ylstrom - witamy na pokładzie

W kwestii herbatki - herbatki podczas pracy nad akwarium nie było (były inne napoje wzmacniające

Chcąc nie chcąc zgadzam się z Lukiki'm - ma ona swój niewątpliwy urok przy punktowym oświetleniu.
Przy poprzednim korzeniu woda była lekko żółtawa. Teraz (przynajmniej na razie) woda jest krystalicznie czysta i to mi się bardzo podoba

Ale jak mi się znudzi to kto wie...
to ja również dołączam się do gratulacji. Akwarium mi się baardzo podoba, takie właśnie klimaty mi odpowiadają.
Robisz kolejne zmiany i nie ulegasz trendowi, który wciska nam ta firma na 3 litery
Również kilka razy zdarzyło mi się robić restart nocą, również z pomocą napojów wzmacniających z zawatrością taniny
i powiem szczerze mile to wspominam 
A co do herbatki i oświetlenia, to trzeba pamiętać, że silne światło niszczy garbniki w wodzie i można mieć efekt odwrotny do dobroczynnego ich działania.
Robisz kolejne zmiany i nie ulegasz trendowi, który wciska nam ta firma na 3 litery

Również kilka razy zdarzyło mi się robić restart nocą, również z pomocą napojów wzmacniających z zawatrością taniny

A co do herbatki i oświetlenia, to trzeba pamiętać, że silne światło niszczy garbniki w wodzie i można mieć efekt odwrotny do dobroczynnego ich działania.
Wojtek
Moje baniaki:
240l - jest - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=8996
30l - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48443#48443
240l - było - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48341#48341
Moje baniaki:
240l - jest - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=8996
30l - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48443#48443
240l - było - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48341#48341
Super! Dużo roboty ale efekt pierwsza klasa - jest harmonia i przemyślana koncepcja - i żadnej herbatki
(poza tą do picia
)

Ostatnio zmieniony 2013-02-04, 22:32 przez rszewcz, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki Panowie :-*
No Kubiszonku ja cały czas czekam na aktualkę Twojego kolosa.
Wojtekr - wiesz, z LT ciężko podążać za nowoczesnymi trendami panów: Amano i Knott. Ich prace przeważnie zapierają mi dech w piersiach. Są nowatorscy i niewątpliwie mają oko. Ale nie cierpię oglądać mniej lub bardziej dokładnych kopii ich prac, a i nazywanie ich stylu mianem "nature" uważam za nieporozumienie, ale to już zupełnie inny temat, którym nie chcę zaśmiecać swojego wątku.
Wracając do tematu, jak patrzę na swoją wanienkę to wyglądam tak:
A jak jeszcze czytam takie komentarze to już wyglądam tak:

A jak jeszcze dalej czytam, ze jestem dla kogoś inspiracją to normalnie czerwienię się jak przy pierwszym pocałunku
A gdy ten "ktoś" to tak doświadczony akwarysta, którego prace od samego początku tutaj mi się podobają i to ja często czerpię z nich inspirację - to normalnie warto było siedzieć nad akwarium nawet 3 noce!
No Kubiszonku ja cały czas czekam na aktualkę Twojego kolosa.
Wojtekr - wiesz, z LT ciężko podążać za nowoczesnymi trendami panów: Amano i Knott. Ich prace przeważnie zapierają mi dech w piersiach. Są nowatorscy i niewątpliwie mają oko. Ale nie cierpię oglądać mniej lub bardziej dokładnych kopii ich prac, a i nazywanie ich stylu mianem "nature" uważam za nieporozumienie, ale to już zupełnie inny temat, którym nie chcę zaśmiecać swojego wątku.
Wracając do tematu, jak patrzę na swoją wanienkę to wyglądam tak:

A jak jeszcze czytam takie komentarze to już wyglądam tak:

A jak jeszcze dalej czytam, ze jestem dla kogoś inspiracją to normalnie czerwienię się jak przy pierwszym pocałunku

A gdy ten "ktoś" to tak doświadczony akwarysta, którego prace od samego początku tutaj mi się podobają i to ja często czerpię z nich inspirację - to normalnie warto było siedzieć nad akwarium nawet 3 noce!
Ostatnio zmieniony 2013-02-06, 22:49 przez nefrete1, łącznie zmieniany 3 razy.
Mam materiał nakręcony jeszcze przy poprzedniej aranżacji, ale wciąż nie zmontowany.
Spróbuje na dniach coś z tego wymajstrować, choć chyba wolałabym nakręcić nowy w obecnym wystroju.
Co do samych denisonek.
Brzanki te są dość płochliwe. Na głośniejsze stuknięcie czegoś w pokoju lub gwałtowne ruchy w pobliżu akwarium reagują zrywem.
Ogromną większość czasu trzymają się w grupie. Na razie nie zaobserwowałam by dokuczały innym rybom, ale ich wielkość i szybkość pływania mogą niepokoić inne spokojniejsze gatunki. Zauważyłam, że moje skalary stały się nieco bardziej bojaźliwe od kiedy denisonki z nami zamieszkały. Taki nagły zryw brzanek straszy je bardziej niż czynniki zewnętrzne.
Na pewno potrzebują długiego akwarium. Nie bez powodu ich angielska nazwa to "red line torpedo barb" czyli brzanka-torpeda. Kilka machnięć ogonem i jest już na drugim końcu mojego 170 cm akwarium.
Ten gatunek w naturze zamieszkuje rzeki i lubi mocniejszy prąd wody. Wszędzie piszą, że woda musi być dobrze natleniona i często podmieniana. I przekonałam się o tym na własnej skórze podczas "remontu" w akwarium. Ryby były wtedy w wiadrze, filtr miałam ustawiony tak by na prawdę mocno poruszał taflą wody. Zaglądałam do nich co godzinę, wszystko było ok. Ale w pewnym momencie filtr się obsunął niżej pod powierzchnię, a ja położyłam się spać na 2,5 godziny.
Rano denisonki próbowały oddychać powietrzem atmosferycznym tuż przy powierzchni wody, niektóre były już tak wykończone, że ledwo pływały. W tym samym wiadrze były też skalary, barwniaki i brzanki titeya - one wszystkie nie miały objawów niedotlenienia.
Mnie zrobiło się aż gorąco. Szybka podmiana wody i mocne natlenianie pomogły w ciągu 15 min - ale to było dla mnie na prawdę długie 15 min...
Co do pokarmu
Podaję pokarm w płatkach, mrożony i żywy - wszystko to jedzą z apetytem. Raczej rzadko sięgają go z powierzchni wody, wolą go wyłapać z toni.
To na razie wszystko co mi przychodzi do głowy w temacie tych moich wymarzonych torpedek
Spróbuje na dniach coś z tego wymajstrować, choć chyba wolałabym nakręcić nowy w obecnym wystroju.
Co do samych denisonek.
Brzanki te są dość płochliwe. Na głośniejsze stuknięcie czegoś w pokoju lub gwałtowne ruchy w pobliżu akwarium reagują zrywem.
Ogromną większość czasu trzymają się w grupie. Na razie nie zaobserwowałam by dokuczały innym rybom, ale ich wielkość i szybkość pływania mogą niepokoić inne spokojniejsze gatunki. Zauważyłam, że moje skalary stały się nieco bardziej bojaźliwe od kiedy denisonki z nami zamieszkały. Taki nagły zryw brzanek straszy je bardziej niż czynniki zewnętrzne.
Na pewno potrzebują długiego akwarium. Nie bez powodu ich angielska nazwa to "red line torpedo barb" czyli brzanka-torpeda. Kilka machnięć ogonem i jest już na drugim końcu mojego 170 cm akwarium.
Ten gatunek w naturze zamieszkuje rzeki i lubi mocniejszy prąd wody. Wszędzie piszą, że woda musi być dobrze natleniona i często podmieniana. I przekonałam się o tym na własnej skórze podczas "remontu" w akwarium. Ryby były wtedy w wiadrze, filtr miałam ustawiony tak by na prawdę mocno poruszał taflą wody. Zaglądałam do nich co godzinę, wszystko było ok. Ale w pewnym momencie filtr się obsunął niżej pod powierzchnię, a ja położyłam się spać na 2,5 godziny.
Rano denisonki próbowały oddychać powietrzem atmosferycznym tuż przy powierzchni wody, niektóre były już tak wykończone, że ledwo pływały. W tym samym wiadrze były też skalary, barwniaki i brzanki titeya - one wszystkie nie miały objawów niedotlenienia.
Mnie zrobiło się aż gorąco. Szybka podmiana wody i mocne natlenianie pomogły w ciągu 15 min - ale to było dla mnie na prawdę długie 15 min...
Co do pokarmu
Podaję pokarm w płatkach, mrożony i żywy - wszystko to jedzą z apetytem. Raczej rzadko sięgają go z powierzchni wody, wolą go wyłapać z toni.
To na razie wszystko co mi przychodzi do głowy w temacie tych moich wymarzonych torpedek

Korzenie kupioneziemian pisze:Korzenie sama znalazłaś czy kupowane ???
Ostatnio zmieniony 2013-02-07, 10:56 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.
Bo tu nie chodzi o tworzenie biotopów,tylko rzeczy,miejsc będących na powierzchni przenosi się pod wodę,więc trudno inaczej nazwać takie zabawy niż właśnie ''nature''nefrete1 pisze: nazywanie ich stylu mianem "nature" uważam za nieporozumienie
No nie gadaj,że takie odległe czasy pamiętasznefrete1 pisze:normalnie czerwienię się jak przy pierwszym pocałunku

Korzenie fajne i fajnie ułożone,nawet w tym ustawieniu ich wychwytuję minimalnie te nowoczesne trendy

Dużo mchu by fajnie komponowało się w tych badylach.
Filmy
Izo dziękuję za odpowiedź.
Miałaś nerwowy ranek. Całe szczęście, że dało się je uratować.
Myślę żeby sobie sprezentować takie rybki. Bardzo mi się spodobały.Ponieważ jestem z Włocławka będę musiała zamówić w sklepie. Ciekawe ile wezmą za jedną rybkę.
Akwarium masz piękne. Chyba muszę pomyśleć nad swoim.
Anida
Myślę żeby sobie sprezentować takie rybki. Bardzo mi się spodobały.Ponieważ jestem z Włocławka będę musiała zamówić w sklepie. Ciekawe ile wezmą za jedną rybkę.
Anida
Hmm, no nigdy nie myślałam o tym w ten sposób - coś bardziej jak "outside style" albo "land style" Hehe, oki, przekonałeś mnie.Lukiki pisze: Bo tu nie chodzi o tworzenie biotopów,tylko rzeczy,miejsc będących na powierzchni przenosi się pod wodę,więc trudno inaczej nazwać takie zabawy niż właśnie ''nature''
Nooo, no bo ja późno zaczęłam edukację seksualnąLukiki pisze:No nie gadaj,że takie odległe czasy pamiętasznefrete1 pisze:normalnie czerwienię się jak przy pierwszym pocałunku![]()
Na RA zwrócili uwagę, że korzeń po prawej wygląda mniej naturalnie niż te po lewej stronie. Wynika to na pewno z faktu iż jest on z innego gatunku drzewa, a do tego oświetlony jest akurat cieplejszą świetlówką, podczas gdy na te po prawej pada 10.000 K.Lukiki pisze: Korzenie fajne i fajnie ułożone,nawet w tym ustawieniu ich wychwytuję minimalnie te nowoczesne trendy![]()
Dużo mchu by fajnie komponowało się w tych badylach.
Mech niestety nie chce się u mnie trzymać, próbowałam już poprzednio kilka razy i za każdym razem marniał po 2 tygodniach. Na razie dam sobie chyba spokój.
No była by to ogromna strata, zarówno emocjonalna (dłuuugo czekałam na moment, żeby kupić ten gatunek) jak i finansowa - niestety kosztują trochę więcej niż popularniejsze gatunki. W sklepach znajdziesz za kilkanaście a nawet dwadzieściakilka zł za szt. Ja kupiłam na giełdzie na równej i utargowałam trochę tak, że wyszło poniżej dyszki.anida pisze:Izo dziękuję za odpowiedź.
Dziękuję. No pomyślanida pisze: Myślę żeby sobie sprezentować takie rybki. Bardzo mi się spodobały.Ponieważ jestem z Włocławka będę musiała zamówić w sklepie. Ciekawe ile wezmą za jedną rybkę.
Anida

A jakie masz akwarium?
Ostatnio zmieniony 2013-02-07, 11:40 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.