lukaszLDZ pisze:Może rób większe podmiany, robiłem 25% były większe problemy, teraz robię prawie 50% i jest oki
No właśnie może w tych podmianach tkwi większy problem, tyle że nie mam większej bańki na odstaną wodę ( muszę coś wymyślić)
Zbyszek17 pisze:błąd, bo nie znasz stężenia a lejesz ponad normę
Właściwie racja! Myślałam, że potasu się nie da przedawkować, ale przecież stosunek powinien być zachowany!
Zbyszek17 pisze:Stosunek N:P będzie wtedy 10:5
I tu mnie chyba źle zrozumiałeś... bo właśnie żeby utrzymać stosunek 10 : 1 to muszę ciągle dolewać fosforu. Pro Soil tak zżera ten pierwiastek. pod wieczór po wynikach testów wychodzi że stosunek ok. A rano znów PO4 = 0. To też właśnie nie mogę dać sobie rady z glonami.
Zbyszek17 pisze:Z tego wnioskuję że podajesz samo żelazo / błąd

/ a mikro sporadycznie śladowe ilości. Podawaj pełne mikro z uwagą abyś nie przekraczała podstawowych dawek żelaza / może być 0,2 - 0,3ppm Fe - dawka tygodniowa
Tu też się z Tobą zgadzam, choć po obserwacji jak lałam micro w takich dawkach jak powinno być to od razu pojawiały się kropki na szybach. Jak leję o 3/4 mniejszą dawkę to nie ma problemu z kropkami. Ale mogę się mylić i źle rozumować działanie tego glona.
Zbyszek17 pisze:Wg. mnie masz bardzo rozjechane parametry nawożenia
No i w tym całe zło, bo to dopiero moje początki. Staram się wszystko zrozumieć i wprowadzać w życie, ale jestem tylko babą :P(nie ujmując innym Paniom oczywiście) i do tego potrzeba czasu, dlatego zwróciłam się do Was o pomoc, bo nie chcę żeby wszystkie rośliny zmarniały