[63L] Leniwca

Awatar użytkownika
leniwiec19

[63L] Leniwca

Post autor: leniwiec19 »

Witam wszystkich :)

Chciałabym przedstawić moje skromne 63L.
Rok temu zaczynałam przygodę z akwarystyką i to nie z własnej woli tylko dziedzicząc zbiornik, a dziś złapałam już bakcyla i nie oddałabym tej szklanki nikomu. Ponieważ nadal uważam się za laika i wszystkiego powolutku się uczę to z chęcią poznam wasze opinie na temat mojej aranżacji.

Akwarium wystartowało 26.02 br.

Dane techniczne:
Wymairy : 60x30x36cm (szkło float)

Filtracja : Kaskada FZN-2 (ceramika, zeolit, gąbka)

Oświetlenie: Belka 4x14W (2x10000K i 2x6500K)

Podłoże: Aquatic-Nature Pro-Soil (ok.10l)

Dekoracje: Korzonek Red Moor i trochę Lawy

Fauna:
* Hymenochirus curtipes 4
* Paracheirodon simulans 8
* Hyphessobrycon Amandae 10
* Otocinclus sp. 4

Flora:
* Christmas moss
* Flame moss
* Hydrocotyle sp.japan
* Glossostigma elatinoides
* Microsorium pteropus narrow
* Microsorium windelow
* Pogostemon helferi
* Ludwigia guinea
* Blyxa japonica
* Staurogyne sp.
* Hemianthus micranthemoides
* Rotala Macrandra - Green
* Rotala rotundifolia Red
* Didiplis diandra
* Micranthemum umbrosum
* Eleocharis parvula

Nawożenie: CO2 – butla, makro z soli i małe ilości żelaza.

Od razu po zalaniu:
Obrazek

34 dzień
Obrazek

50 dzień
Obrazek

I fotki z dziś:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zbiornik bardzo cieszy moje oko, ponieważ nie ma porównania z pierwszym, natomiast jest ciągle w budowie (choćby lewa strona). Ponad to walczę z glonami od jakiegoś czasu i wychodzę już chyba na prostą. Dodam tylko że na początku w belce oświetleniowej miałam dwie niebieskie świetlówki (co będzie widać na zdjęciach), na szczęście już się ich pozbyłam. I przepraszam za jakość zdjęć ale jedyny aparat jaki posiadam to ten z telefonu.

Dziękuję również przesympatycznym forumowiczom za pomoc i piękne rośliny. Dzięki Wam spełniają się moje marzenia!
Ostatnio zmieniony 2012-04-25, 13:21 przez leniwiec19, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

Nie dziwne że cieszy Twoje oczy bo zbiorniczek prezentuje się bardzo przyjemnie.Ja osobiście za korzeniem na trzecim planie widzę coś wybarwiającego się na czerwonawo, a na lewa strona nisko.

No i doczekałem się Twojego tematu bo byłem ciekawy co tam ułożyłaś w swoim szkiełku z tych okruszków mojej lawy ;-)
Ostatnio zmieniony 2012-04-18, 21:55 przez Bolek1984, łącznie zmieniany 1 raz.
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

prócz wężyka na wierzchu nie ma się do czego przyczepić, naprawdę konkretny aranż, fajnie zbudowana kompozycja oparta na korzeniu, nic dodać nic ująć, a lewa strona nie wygląda źle, mnie asymetria nie przeszkadza, zawsze podobały mi się takie baniaki, jednak z preferencji ryb, które mam gąszcze i dżungle są mile u mnie widziane :P
Co by tu napisać... :-P

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Bardzo przyjemny zbiorniczek,urządzony ze smakiem.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
leniwiec19

Dziękuję :) Jest mi bardzo miło :)
Bolek1984 pisze:Nie dziwne że cieszy Twoje oczy bo zbiorniczek prezentuje się bardzo przyjemnie.Ja osobiście za korzeniem na trzecim planie widzę coś wybarwiającego się na czerwonawo, a na lewa strona nisko.
Romku za korzeniem jest Rotala i D. Dra (której jeszcze nie widać, myślę czy by jej nie przenieść własnie na lewą stronę...)
Bolek1984 pisze:No i doczekałem się Twojego tematu bo byłem ciekawy co tam ułożyłaś w swoim szkiełku z tych okruszków mojej lawy ;-)
Natomiast lawa od Ciebie to na początku była w całości w zbiorniku, później troszkę wyjęłam bo rośliny zaczęły się rozrastać i jest jak jest.
3runer pisze:prócz wężyka na wierzchu nie ma się do czego przyczepić
Właśnie mnie też on strasznie raził w oczy i dzisiaj wymysliłam małe zmiany :) Otóż żeby była lepsza cyrkulacja CO2 przełożyłam filtr na środek i dyfuzor pod filtr, weżyk schowany jest już za korzeniem tak jak widać na ostatnich fotkach :)
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Monia niestety nie moge otworzyc fotek w pracy :-( ale widziałem szkło i wiesz co myslę, baniak z klimatem, specyficznym klimatem, myślę, że jak zarośnie a, a to juz niedługo będzie naprawdę nieźle ;-)

EDIt: teraz moge zobaczyc fotki, powiem Ci, że akwa przyjemne dla oka ;-)
Ostatnio zmieniony 2012-04-19, 18:53 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
leniwiec19

Pokaże Wam moich ulubieńców trochę.

Karliki są ze mną od początku, mają końskie zdrowie, na prawdę! Są już tak oswojone, że potrafią same wejść mi na rękę, a o jedzeniu z palca nie wspomnę:)
Obrazek

Romku tu pytanie do Ciebie cóż to za roślina na lawie? Przywędrowała od Ciebie :)
Obrazek

Helena w akcji :) I przy okazji mam do Was prośbę, czy ktoś wie co to za glon na lawie po lewo (te brązowe krzaczki)?. Rozprzestrzenia się od paru dni i jest strasznie ciężki do usunięcia.
Obrazek

I pełne brzuszki Otosków.
Obrazek
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

leniwiec19 pisze:Romku tu pytanie do Ciebie cóż to za roślina na lawie? Przywędrowała od Ciebie :)
Według mnie pelia
leniwiec19 pisze: przy okazji mam do Was prośbę, czy ktoś wie co to za glon na lawie po lewo (te brązowe krzaczki)?. Rozprzestrzenia się od paru dni i jest strasznie ciężki do usunięcia.
Krasnorosty- uporczywe jak cholera....

Dodatkowo na glosi pojawia Ci się compsopogon
Ostatnio zmieniony 2012-04-19, 22:53 przez mat114, łącznie zmieniany 1 raz.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
leniwiec19

Mat114 dokładnie to jest pelia! Ciekawe jak ona przetrwała...
A co do glonów to właśnie męczą mnie właściwie od początku zalania po restarcie, najpierw zielone kropki na szybach, później wysyp nitek zielonych, były krótkie i podejrzewam że te same co u Ciebie (śledziłam wątek o glonach) i jak już to zginęło pojawiło się to cholerstwo brązowe i te długie dziwne nicie co mówisz że są na glosi. Nie wiem jak sobie z tym poradzić bo widzę jak jest ich coraz więcej. Krasnorosty nawet nie idzie usuwać mechanicznie. Coś robię nie tak...
Ostatnio zmieniony 2012-04-19, 23:24 przez leniwiec19, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Jakie i jak często robisz podmiany? Jakie masz stężenie azotu? Obstawiam tradycyjnie problem z dystrybucją CO2 :-/
Że tak powiem, witaj w klubie :-D U mnie węgiel w płynie przynosi oczekiwane rezultaty. Ale czym szybciej zaczniesz z tym walczyć tym lepiej.

Jak angielski ogarniasz, to przejrzyj sobie to, są tu zdjęcia i krótkie opisy pomocne z glonami. (pod koniec)
http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... mmary.html
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Hex

Post autor: Hex »

a tu masz wersje PL ;p też dobra ;] http://podforak.rzeszow.pl/printview.ph ... 05b3800402.

Awatar użytkownika
leniwiec19

Dzięki Wam za linki, teraz jestem pewna że to właśnie te glony o których mówisz Mat114.
mat114 pisze:Jakie i jak często robisz podmiany? Jakie masz stężenie azotu? Obstawiam tradycyjnie problem z dystrybucją CO2 :-/
Podmiany robię regularnie w niedziele, wymieniam 25% wody na odstaną kranówkę. Stężenie soli próbuję utrzymać w stosunku 10:1:20... Azotu mam około 10-15ppm dokładnie nie powiem bo mam tylko test paskowy. PO4 codziennie dodaję bo niestety podłoże zżera tego mnóstwo. A jeśli chodzi o CO2 to najpierw miałam bimbrownie... i sprawdzało się to tylko przez jakieś pierwsze 3 dni od zrobienia nowego zacieru, wiec nie było wyjścia i od ponad tygodnia stoi butla :) CO2 podaję tylko przy włączonym świetle (może to mój błąd? ) Ok 2-3b na sek.
mat114 pisze:Że tak powiem, witaj w klubie :-D U mnie węgiel w płynie przynosi oczekiwane rezultaty.
Niestety CO2 w płynie odpada, bo żaby tego nie lubią, od razu dziwnie się zachowują. Zauważyłam to bo przy bimbrowni właśnie podawałam Easy Carbo.
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

mat114 pisze:leniwiec19 napisał/a:
Romku tu pytanie do Ciebie cóż to za roślina na lawie? Przywędrowała od Ciebie :)

Według mnie pelia
Potwierdzam
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
leniwiec19

Mała aktualizacja. Wszystko rośnie jak na drożdżach łącznie z glonami :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Już Ci mówiłem, masz smak i gust, baniak ma klimat i smak jak i Ty ;-) Poczekaj troche niech sie ustabilizuje, unornuja sie parametry i glony znikną.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”