126l [Powrót do korzeni] Iza (aktualizacja na 4 stronie)

ODPOWIEDZ
imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Fajne zachowanie podczas karmienia :)

P.S. Co leci w tle ?
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

hehe fajnie wyszedł ten filmik. Czym robiłaś ten filmik i jakie musi mieć parametry żeby na youtube wrzucić ?

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Karmienie jest w normalnej prędkości, a chwilę później w zwolnionym tempie - ale i tak tetry skubane są na nim bardzo szybkie :-P

W tle leci utwór Enya - The River Sings (gdy mam już chwile dla siebie i siedzę sobie już wieczorkiem przed akwarium, to własnie puszczam Enyę - bardzo lubię jej kawałki)

Niestety film jest dość kiepskiej jakośći - bo kręcony aparatem fotograficznym. Stąd brak ostrości i dziwne kolory :-/ Chyba zainwestuję w jakąś kamerkę cyfrową :->

Potem obrabiałam go w zwykłym Movie Maker. Nie wiem nic o parametrach, które musi spełniać film :-/

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Parametry na YT nie mają znaczenia - jak są za wysokie YT zrobi konwersje.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

A i ramirezki znowu złożyły ikrę - ostatni fragment filmu pokazuje jak jej strzegą (niestety samej ikry nie widać, bo oczywiście jest od stony ściany)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Bardzo fajny filmik, super się akwarium prezentuje. Bardzo ładnie Ci rośnie to Hydrocotyle Leucocephala. Musisz je regularnie przycinać czy samo rośnie tak gęsto i nie idzie ku powierzchni?

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Dzięki :->

Hydrocotyle Leucocephala - jej łodyżki położyłam poziomo i przycisnęłam lekko niedużymi kamykami. Z czasem korzonki same wrosły w piasek i się trzyma. Już jak sadziłam to kładłam je dość gęsto. Na początku puszczała nowe listki tylko przy pierwotnych czubkach (czyli leżąc poziomo wydłużała się). Teraz widze też nowe listki w środkowych częsciach łodyg, więc pewnie się przestawi i zacznie rosnąć w góre.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Raczej nic się nie zminiło. Roślinki rosną. Trochę atakuje mnie brązowy, włochaty glon - pozwalam mu rosnąć no korzeniach, bo fajnie wygląda. Usuwam z roślin - na szczęście rosną na tyle szybko, że nie poddają się mu zbytnio.
Rybki zdrowe. Choć jeden z otosków zdechł :-/ To mało rzucające się w oczy rybki i ciężko mi stwierdzić czy co mu dolegało. 4 otoski miałam od samego początku i przeszły wszystko co im do tej pory zafundowałam (kilkakrotne zmiany aranżacji i 2 restarty). Pozostała 3 jest teraz pod moją baczną obserwacją, zachowują się i wyglądają normalnie.
Ramirezy złożyły 3 raz ikrę - tym razem w bardziej widocznym miejscu. Po kilku dniach widziałam ewidentnie, że jajeczka dostały ogonki i się poruszają. Następnego dnia jednak nic już nie zostało. Jak tylko zwolni się moje 20l spróbuję umieścić w nim parkę na okres tarła i będę wiedziała, czy pożeranie ikry i narybku to wina rodziców czy pozostałej załogi (mam przeczucie, że jednak to były inne ryby - tatuś zawsze dzielnie opiekuje sie ikrą)
No to koniec gadania, zapraszam do oglądania wczorajszej sesji (właściwie to dzisiejszej, bo zdjęcia robione po północy przez co teraz w pracy od rana kaaawaaaa)

09.09.2009

Obrazek

Załoga:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

yoor45

Post autor: yoor45 »

Ładny zbiorniczek. Wygląda bardzo naturalnie .Nie wspomnę już o zdjęciach - pełen profesjonalizm. Dużo czasu spędzasz przy akwa na takich sesjach ?;> pozdro

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Ja proponuje się pozbyć jednak tego glona bo potem nie dasz rady :evil: Ja go mam ale juz sie poddałem. Póki masz go mało proponuje wyplenić. Akwarium wygląda supeeerrr :-)
Ostatnio zmieniony 2009-09-14, 10:27 przez mat114, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Za Twoją radą wyszorowałam korzenie z glonów. A skoro już miałam je w ręku, to nie mogłam się oprzeć i pokombinować z ich innym ustawieniem.
Planuję również lekką zmianę obsady.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Wyszorowanie niewiele da :-> Powrócą :-/ Trzeba zlikwidować przyczynę. u mnie przyczyną był zbyt wysoki poziom azotanów (bardzo rzadki podmiany wody) i stara świetlówka. Wtedy to były moje początki z akwarystyką i nie miałem o tym pojęcia :evil: a teraz się z tym bujam :evil:

Sory z orty ale z ortografią jestem zdecydowanie na bakier :roll:
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Ja juz z krasnymi mialam do czynenia przy starcie mojego poprzedniego akwarium. Wtedy wystarczylo uparcie usuwać glony i systematycznie podmieniać wodę. Glony po miesiącu nie zniknęły całkowicie, ale była ich minimalna ilość (ktora wręcz nadawała naturalnego wyglądu :-P )
Teraz też stosuję ta samą metodę.
Choć przypomniałeś mi o świetlówkach - też powinnam wymienić swoje. Tylko kurcze kaski nie mam ostatnio :-(

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Jak chcesz to u mnie leżą 18w świetlówki 865 i 840, używałem ich ok. miesiąca, możemy się jakoś dogadać ;-)

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

pszemoo pisze:865 i 840
to te ode mnie :?: ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”