Jakie podłoże??

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Najbardziej czarny substrat dostępny na rynku to moim zdaniem Ebi Gold...nie wiem, jak wygląda pod wodą Knott i nowy Rataj(choć mam próbkę tego substratu :oops: )
A Twe przemyślenia idą w dobrym kierunku, osobiście nie jestem zwolennikiem "ziemniaków" a to z powodu, że przy przesadzaniu roślinek zawsze coś się z tej ziemi wydostanie na powierzchnię. :-/
W celu zaoszczędzenia kosztów możesz pod substrat dać trochę keramzytu w granulkach :-)

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Nie mam problemów z syfem, który sie wydistaje spod żwirku, moze dlatego ze dałem jego gruba warstwę i rosliny nie zakorzenił sie jeszcze. Ale cos w tym jest, ze juz któras osoba po pewnym czasie rezygnuje z ziemniaka bo cos jest nie tak, może sprawdza sie to w typowym LT z małym oświetleniem, ale z duża ilościa światła itp zapewne cos zaczyna sie dziac złego :roll: narazie nie wiem, u mnie oki, dopiero zacząłem niedawno wiec spoko. Jedyne co to gdzieniegdzie delikatne nitki ale trzeba sie przyjrzeć :mrgreen:
Łukasz

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

to i ja może coś dorzucę. Miałem kiedyś kostkę 30l na JBL Manado, a pod nim substrat JBL Aquabasis. Pisałem o tym w jakimś poście. Trzba tylko pamiętać, żeby Manado wypłukać w ciepłej wodzie, bo jak nie, to będą na początku problemy ze wzrostem twardości. Nie nawoziłem tego niczym, bo miało być to tylko krewetkarium. Niestety CR padły mi latem jak temperatura wzrosła, więc wrzuciłem tam babaulti i red cherry i posadziłem dużo roślin.

I właśnie o tym chciałem powiedzieć. Na tym podłożu z tym substratem wszystko rosło OK, bez zarzutów i zero glonów. Dodawałem tylko węgiel w płynie. Ale po 2 latach po prostu skończyło się. Pewnie trzeba byłoby zacząć wtedy nawozić.

Ja zrobiłem jednak restart i wrzuciłem podłoże pro-soil, które też bardzo polecam. Co prawda nawożę solami + mikro + wędziel w płynie ale wszystko rośnie jeszcze lepiej :-)
(Muszę dać update tej kostki).

No, ale do dużych zbiorników, to drogo wychodzi.

piona3

Post autor: piona3 »

Dziekuje za odpowiedzi ,mysle że postawię na firmę ADA..Po przejsciu z morskiego na słodkie to tu koszty są prawie smieszne .Jak ktoś potrzebował by coś się dowiedzieć o morskim służę pomocą (temat ten mam dość ogarniety).Widziałen na allegro promocje ADY wiec zabieram sie do zakupów :mrgreen:

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

piona3 pisze:Widziałen na allegro promocje ADY wiec zabieram sie do zakupów
Lepiej do chłopaków z NaShopu napisz, też mają dobre oferty
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

mat114 pisze:Lepiej do chłopaków z NaShopu
Trzeba się decydować i śpieszyć z zakupami, bo już niedługo sklep zniknie z mapy...niestety :-( Sam dziś kupiłem dwa worki Amazonii I a po niedzieli jadę po kolejne Amazonia New...a ceny lepsze niż na "alledrogo" ;-)

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

krzych0062 pisze:Trzeba się decydować i śpieszyć z zakupami, bo już niedługo sklep zniknie z mapy...niestety
Dlatego właśnie mówię żeby u nich kupować, póki jeszcze jest możliwość, a ceny mają konkurencyjne.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”