Podłoże Filtus Floran/Podłoże w LT

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Ja bym się pokusił o czarne wody, 90l to już można harem np agassizzi dać, Wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć i co Ci się podoba.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

mat...kolega napisał, że chodzi mu o roślinki...Po wielu wypowiedziach doszliśmy do jakiegoś konsensusu,ale światło...a raczej jego brak stanął na przeszkodzie :-/ Ale to może być całkiem fajny pomysł...tylko, czy autor tematu go "kupi"? ;-) :-P

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

To ja też się może wypowiem :-)

Jeżeli kolega sleam chce mieć i rybki i roślinki, jest początkującym, i będzie miał mało światła (chciac te 0,3W/l to by sie przydało), to aż prosi sie ziemia pod żwirkiem i będzie akwarium low-tech.

Problem zaczyna się (przynajmniej u mnie tak jest moim zdaniem) jak da sie wiecej światła + CO2 + nawozy, wtedy ziemię przestaje się kontrolować. Chociaż jak pamiętam Lukiki miał zupełnie inne doświadczenia z ziemią, ale ziemia ziemii nie równa.

Awatar użytkownika
krzych0062

wojtekr pisze:Problem zaczyna się...
I aby temu zapobiec polecam lekturę książki Diany Walstad... ;-)

Awatar użytkownika
wojtekr

krzych0062 pisze:
wojtekr pisze:Problem zaczyna się...
I aby temu zapobiec polecam lekturę książki Diany Walstad... ;-)
Krzychu, mam tę pozycję i przeczytałem ją zanim założyłem LT. Z reszta mam jeszcze jeden zbiornik typow LT:L 54l, 13W, trochę rybek, gęsto obsadzony małowymagającymi roślinkami. Podaję tylko pokarm rybom, podmianiam wodę co 5-6 tygodni 20% i przycinam roślinki. Woda kryształ, zero problemów (oprócz dużej populacji świderków :-)). Ale tam sie nic nie dzieje. Dlatego w 240LT zacząłem kombinować: światło, CO2, nawozy i dlatgo przechodzę na Pro-soil. Bo mam je w małej kostce i jak na razie (odpukać) jest super.

Awatar użytkownika
krzych0062

Moja uwaga dotyczyła się sleam-a... ;-) A że sam ją przeczytałeś to inna sprawa...ja pochłonąłem ją również :-)

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

jak chcesz tanio i w miare dobrze, kup zwirek granulacji 1-3mm za 1zł/kg i daj pod to ziemie zmieszaną z keramzytem, znajdziesz nawet w necie gotowy przepis niejakiego turysty czy kogoś takiego :-), rosliny ładnie sie ukorzenią i ładnie bedzie ci roslo wszystko. Do tego nie potrzebujesz za duzo światła nawet i jakas delikatna filtracja tak zwany low tech. Z doświadczenia własnego wiem, że takie low techy dośc szybko zmieniają się i nim sie nie obejrzymy a mamy w akwa oświetlenie ze 3 razy wieksze, co2 i nawozy hehe co wzbrew pozorom nie oznacza, plagi glonów. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2011-12-01, 07:24 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

sleam

Post autor: sleam »

No teraz pytanie ode mnie :D

1 primo. A może zastosować mocniejszą jarzeniówkę??
2 primo. Czarne wody nawet mi się podobają, jeśli możecie to podajcie mi jakiś link gdzie mógłbym więcej o tym przeczytać, oraz o gatunkach ryb które lubią taki klimat.
3 primo. Ile pyszczaków mógłbym trzymać w takim małym malawi (O ile mógłbym trzymać)
4 primo. Czytałem o low tech właśnie ze względu na rośliny i mam mieszane uczucia co do tej formy opieki nad roślinkami.
5 primo. Mcharium fajna sprawa :) Tylko powiedzcie jakie mchy byście proponowali :)

P.S. Zrozumiałem o co chodzi z tą jałowością, pomyślę jeszcze akwarium kupie pewnie dopiero po sylwestrze, więc jeszcze mam czas, ale chce już być przygotowany pod każdym względem, aby nie popełnić błędu i np. kupić roślinek które potrzebują dużo światła, albo rybek które ze sobą nie będą zbyt chętnie mieszkać. Z racji tego, że akwarium zaczyna budować się od podłoża to właśnie dlatego napisałem ten post :)
Ostatnio zmieniony 2011-12-01, 07:41 przez sleam, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojtekr

Sleam, pisałeś, że chcesz hodować rybki i roślinki i nie chcesz poświęcać na to dużyhc nakładów finansowych, dlatego zaproponowałem Ci low-tech. Dlaczego masz mieszane uczucie do tego typu akwarium?

Czarne wody to zupełnie inna bajka i tutaj trzeba pilnować parametrów wody, czyli najlepiej filtr RO, itd. To są koszty.

Malawi to jeszcze coś innego, praktycznie bez roślin, woda twarda, alkaliczna, czasem też jest wbrew pozorom trudno taka przygotować.

W LT też mchy ładnie rosną :-)

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Kolega dobrze prawi, poszukaj w necie jakie ładne moga być Low Techy. Nie musisz przeciez miec tam 0,3 w/l , ale jakies 0.4 w/l lub nawet o,5w/l i ziemia pod tym i jka sądzę większośc roślin ładnie będzie ci rosło, tych średniowymagajacych :-) PRzemysl to, ja też mam akwarium na ziemii
Łukasz

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

aqua-floran u mnie się dobrze sprawuje, mam mało wymagające roślinki (moczarka, nurzaniec, anubias, mchy, pistię, limnobium, z bardziej wymagających Lotosa, pod niego kulki glin torf idą), nie narzekam, przysypany bazaltem więc możesz na nim mieć co ci się żywnie podoba, jest u mnie już pół roku i spowolnienia we wzroście roślin nie zauważyłem,ale z racji ceny może nie być zbyt trwałe, w każdym bądź razie ja nie narzekam
Co by tu napisać... :-P

sleam

no to obejrzalem pare zdjec, postanowione bedzie to low tech. Powiedzcie mi jaka ziemia do tego bedzie najlepsza. mam juz pomysl na cala aranżację :) niestety to jeszcze troche czasu. Jaki filtr bedzie najlepszy? wewnetrzny czy kaskadowy?

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

ziemia koniecznie bez dodatków, nawozów itd. co do filtra, sam mam kaskadę, polecam, bo więcej miejsca w baniaku
Co by tu napisać... :-P

sleam

Znacie możesz jakieś linki na temat low tech ponieważ po samym wpisaniu low tech to za dużo tego nie ma jak tworzyć tylko co to jest znalazłem jedno ale z tego co później przeczytałem w komentarzach to nie był to dobrze zrobiony opis :) Chodzi mi jak przygotować ziemię, i jak o to dbać :D

Lukiki

Post autor: Lukiki »

3runer pisze:ziemia koniecznie bez dodatków, nawozów itd.
Moge poprosic o uzasadnienie?

Sam sobie poszukaj i nie chodzi o linki,jest duzo takich baniakow w galeriach.
Z ziemia nic na prawde nie musisz robic specjalnego,po za jej wlozeniem do akwarium i przykryciem zwirem granulacji 1-3mm
Ostatnio zmieniony 2011-12-01, 18:26 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”